Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > United Airlines | MileagePlus
Reload this Page >

Specific GPU and RPU usage questions thread

Specific GPU and RPU usage questions thread

    Hide Wikipost
Old Jan 3, 16, 4:11 am   -   Wikipost
Please read: This is a community-maintained wiki post containing the most important information from this thread. You may edit the Wiki once you have been on FT for 90 days and have made 90 posts.
 
Last edit by: mkasperzak
Wiki Link
If the DidItClear website is going to be effective, it needs more members and trip upgrade data!

Please visit https://www.diditclear.com/ and include your trip experience with CPU's, RPU's, GPU's and any other means of upgrading available on United.

The better the data, the better the search results and experiential history.
Add / Edit Wikipost
Print Wikipost

Old Dec 31, 13, 2:58 am
  #556  
A FlyerTalk Posting Legend
 
Join Date: Apr 2013
Location: PHX/SFO
Programs: AA EXP; AS 75K; WN A List; UA 1K 1MM; Hyatt Globalist; Marriott AMB; Hilton Diamond (Aspire)
Posts: 49,949
Originally Posted by kapkap46 View Post
I am a new 1K. Just wondering on a IAD to Rome flight on which I requested upgrade with GPU. Agent confirmed only 3 seats sold as of now.

My fare Class is Q. Can I expect an early upgrade or does seats sold and class bought not really effect when you might get the upgrade.

Sorry if it doesn't make any sense but I am new to this. Flight is May 15.
It's really impossible to predict. At this point, it's not so much seats sold, but how many seats IM thinks will be sold. With a Q fare you should have a decent chance - ahead of all the Ws - but many of us have watched empty J cabins fill completely while our upgrades die on the waitlist. That's why you'll often read that the only sure way to upgrade with a GPU is to search for R and confirm at booking. Anything else, and you're just buying a ticket in the GPU lottery.
Kacee is offline  
Old Dec 31, 13, 3:08 am
  #557  
 
Join Date: May 2012
Programs: Hilton Diamond DL Platinum UA 1K, DL Gold, Marriott Gold
Posts: 500
I was afraid of that . Unfortunately R availability is pretty scarce going to Europe in May yet quite available in June coming to the USA. Go Figure? I can see it is going to be a struggle to get use out of all my GPU's now that UA has withdrawn from BKK.

I was hoping to get at least 2 used for this trip to Europe which is a rare trip for me and Domestic flights with UA since my home is Atlanta will not likely be of any interest to me.
kapkap46 is offline  
Old Jan 1, 14, 10:59 am
  #558  
 
Join Date: Nov 2009
Location: PHX/DEL/SIN
Programs: AA EXP, UA MM 1K, UK Gold, Marriott Titanium, IHG Plat Amb
Posts: 395
Specific GPU and RPU usage questions thread

Do GS GPU clear any time? Or only when R space is available?
specialeffects is offline  
Old Jan 1, 14, 12:12 pm
  #559  
 
Join Date: Jan 2013
Location: BOS
Programs: Hyatt Discoverist, Marriott/SPG/Hilton Gold, PreCheck + Clear
Posts: 2,306
Originally Posted by specialeffects View Post
Do GS GPU clear any time? Or only when R space is available?
As of this past September, GS GPU-supported upgrades clear into PN, which generally has far more availability than R/RN.

http://blog.wandr.me/2013/09/united-...obal-services/
RandomBaritone is offline  
Old Jan 4, 14, 5:16 am
  #560  
 
Join Date: Dec 2011
Location: NYC
Programs: AS MVPG75K; UA 1K
Posts: 186
If a GPU is applied but the PS portion doesn't clear...

Hi all,

I did some FT digging, but am still a little unclear about this issue. Anyway, I applied two GPUs on my PSP-LAX-JFK (the second leg being in PS), which is currently waitlisted, although the PSP-LAX component cleared immediately. Does UA consider PS BusinessFirst for the purposes of a GPU redeposit if the LAX-JFK segments don't clear, according to ua.com:

"In most cases, the Global Premier Upgrade will be considered used if any segment of an itinerary is upgraded or flown. However, for travel which includes segments in United BusinessFirst or United Global First, the Global Premier Upgrade will be re-deposited if the United BusinessFirst or United Global First segment(s) could not be upgraded."

I certainly wouldn't want to waste two good GPUs on just the first leg. So, do I pull the GPUs or will I get them back of the PS leg doesn't clear?

Thanks for your input!
matkusopet is offline  
Old Jan 4, 14, 7:38 am
  #561  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2008
Location: LGA/JFK/EWR
Programs: UA 1K1.5MM, Hyatt Globalist, abandoned Marriott LTT (RIP SPG), Hertz PC
Posts: 20,826
That generally applies to over-water legs. Too much of a gamble for me IMO to hope you can get them returned domestically.
UA-NYC is offline  
Old Jan 4, 14, 8:14 am
  #562  
A FlyerTalk Posting Legend
 
Join Date: Apr 2013
Location: PHX/SFO
Programs: AA EXP; AS 75K; WN A List; UA 1K 1MM; Hyatt Globalist; Marriott AMB; Hilton Diamond (Aspire)
Posts: 49,949
Originally Posted by matkusopet View Post
Hi all,

I did some FT digging, but am still a little unclear about this issue. Anyway, I applied two GPUs on my PSP-LAX-JFK (the second leg being in PS), which is currently waitlisted, although the PSP-LAX component cleared immediately. Does UA consider PS BusinessFirst for the purposes of a GPU redeposit if the LAX-JFK segments don't clear, according to ua.com:

"In most cases, the Global Premier Upgrade will be considered used if any segment of an itinerary is upgraded or flown. However, for travel which includes segments in United BusinessFirst or United Global First, the Global Premier Upgrade will be re-deposited if the United BusinessFirst or United Global First segment(s) could not be upgraded."

I certainly wouldn't want to waste two good GPUs on just the first leg. So, do I pull the GPUs or will I get them back of the PS leg doesn't clear?

Thanks for your input!
ps is not yet sold as a BF route. So if I were you I would call and have the GPUs applied only to the transcon segments. You can then apply them to the PSP-LAX segments if/when the transcon clears.
Kacee is offline  
Old Jan 4, 14, 8:19 am
  #563  
 
Join Date: Jul 2004
Location: ewr pbi
Programs: Premier 1K (Former CO Plat)
Posts: 135
Originally Posted by JVPhoto View Post
I'll be making 1K in about a week and this will be my first time using UA GPU. I was looking at some fares for upcoming travel from NY to Europe.

Fare Class: Q
777 EWR-BRU
It shows:
Available Cabins: F5, FN5, A5, ON4, O0, J9, JN9, C9, D9, Z9, ZN9, P9, PN9, R9, RN9, IN0, I0, Y9, YN9, B9, M9, E9, U9, H9, HN9, Q9, V9, W9, S9, T9, L9, K0, G0, N0, XN0, X0

The R inventory is what I am looking for right? I could book the coach ticket and then apply a GPU for BF and should have a good chance to upgrade, right?
I am trying to find out the meaning of the various references to cabin and inventory availability (e.g. such notes as "Z", "R9", etc.) that I find in these threads, and their significance when it comes to RPU and booking when you hope to use and RPU or GPU. How do you know what fare class is being offered, or if there are more than one, how you select the one that is likely to get an RPU upgrade, etc. I have had bad luck with RPU and find that when I do get it (I am a 1K) is is often on a flight that is far from full, and where even Golds have been upgraded, so I would have been upgraded without the RPU, but they took it away from me anyway, a waste of a "perk" that I am not sure is worth much in any event.
skymaster is offline  
Old Jan 4, 14, 9:17 am
  #564  
 
Join Date: Jul 2013
Location: MRY - CNX - TXL
Programs: UA 1K / *G / Marriott PE / Expedia Gold+ / Hertz PC
Posts: 7,059
Originally Posted by skymaster View Post
I am trying to find out the meaning of the various references to cabin and inventory availability (e.g. such notes as "Z", "R9", etc.) that I find in these threads, and their significance when it comes to RPU and booking when you hope to use and RPU or GPU. How do you know what fare class is being offered, or if there are more than one, how you select the one that is likely to get an RPU upgrade, etc. I have had bad luck with RPU and find that when I do get it (I am a 1K) is is often on a flight that is far from full, and where even Golds have been upgraded, so I would have been upgraded without the RPU, but they took it away from me anyway, a waste of a "perk" that I am not sure is worth much in any event.
You need to go to your search preferences and enable Expert Mode (this blog shows you how: http://boardingarea.com/onemileatati...s-expert-mode/)
And then you can see that Fare Class will change color when you are searching for flights and you can hover over for inventory. To put it short if you are looking to purchase Economy and use a GPU for BusinessFirst you have to purchase the Economy ticket in W fare or higher and want to look for R space being high for the chance of near instant upgrade once you apply the GPU.

Other people here or blogs can explain it better.
JVPhoto is offline  
Old Jan 4, 14, 11:03 am
  #565  
Moderator: United Airlines; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jun 2007
Location: SFO
Programs: UA Plat 1.85MM, Hyatt Discoverist, Marriott Plat/LT Gold, Hilton Silver, IHG Plat
Posts: 59,461
Originally Posted by JVPhoto View Post
You need to go to your search preferences and enable Expert Mode (this blog shows you how: http://boardingarea.com/onemileatati...s-expert-mode/)
....
additionally suggest referencing http://www.flyertalk.com/forum/unite...uckets-ua.html
WineCountryUA is offline  
Old Jan 4, 14, 6:31 pm
  #566  
 
Join Date: Jul 2009
Location: SFO
Programs: UA--no longer 2P as of 3/2012 and don't even care. Never thought I'd say that.
Posts: 767
After several years of enjoying C and F due to his overly-generous employer, my husband recently switched companies and finds himself in Y for all flights and so for the first time he has applied a GPU to upgrade from Y to C after having previously only using GPU's on LH C to F (good times ).

So, on a flight SFO-LHR I called up UA and he was confirmed in BF on the outbound leg and waitlisted on the way back. However, the agent charged him $110.50 (she said it was roundtrip but it is pending twice on his CC). She claims it is an LHR airport tax charged because he is travelling in C. Does this sound correct?

Thanks for your assistance.

Last edited by janehoya; Jan 4, 14 at 7:04 pm
janehoya is online now  
Old Jan 4, 14, 6:46 pm
  #567  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jul 1999
Location: Ewa Beach, Hawaii
Posts: 10,688
Originally Posted by janehoya View Post
After several years of enjoying C and F due to his overly-generous employer, my husband recently switched companies and finds himself in Y for all flights and so for the first time he has applied a GPU to upgrade from Y to C after having previously used all his GPU's on LH C to F (good times ).

So, on a flight SFO-LHR I called up UA and he was confirmed in BF on the outbound leg and waitlisted on the way back. However, the agent charged him $110.50 (she said it was roundtrip but it is pending twice on his CC). She claims it is an LHR airport tax charged because he is travelling in C. Does this sound correct?

Thanks for your assistance.
That is correct. When you upgrade going to/from LHR you pay the LHR tax for C even if wait listed. You get it back if don't clear.
Baze is offline  
Old Jan 4, 14, 6:49 pm
  #568  
 
Join Date: Jul 2009
Location: SFO
Programs: UA--no longer 2P as of 3/2012 and don't even care. Never thought I'd say that.
Posts: 767
Originally Posted by Baze View Post
That is correct. When you upgrade going to/from LHR you pay the LHR tax for C even if wait listed. You get it back if don't clear.
Thank you so much for your post. It's a sad world we live in when I take your word over the UA agent's.

Last edited by janehoya; Jan 4, 14 at 7:05 pm
janehoya is online now  
Old Jan 4, 14, 6:58 pm
  #569  
Moderator: Budget Travel forum & Credit Card Programs, FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Aug 2002
Location: YYJ/YVR but currently stuck in hot Texas
Programs: UA lifetime MM / *A Gold
Posts: 13,917
Originally Posted by Baze View Post
You get it back if don't clear.
And of course as with all things United, you may have to call if it does not clear - like the RPU I sponsored for a friend

Originally Posted by janehoya View Post
It's a sad world we live in when I take your word over the UA agent's.
Then again, many of us are more knowledgeable, especially the Manila agents
EmailKid is offline  
Old Jan 4, 14, 7:03 pm
  #570  
 
Join Date: Dec 2011
Location: BDL
Programs: United MileagePlus Premier Gold
Posts: 85
Quick question - probably already answered but couldn't find this - for an upgradeable leg, at this point in time (Jan'14) is it better to keep checking for availability in R fare and apply the GPU when it appears, or rather to waitlist the upgrade? If the latter, does one still need to call UA to process the waitlisted upgrade when R becomes available?

Last edited by maduarte; Jan 4, 14 at 7:04 pm Reason: Clarity
maduarte is offline  

Thread Tools
Search this Thread