Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > United Airlines | MileagePlus
Reload this Page >

Seat Assignment in "Elite Upgrade Notification"

Seat Assignment in "Elite Upgrade Notification"

Old Oct 26, 12, 9:42 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2002
Location: MCO UA:3MM1K AA: EXP
Posts: 365
Seat Assignment in "Elite Upgrade Notification"

Are seats assigned completely randomly to flyers CPUed? I indicated "Window Seat" preference, but often am often assigned an asile seat. And many times when several seats still available in the first two rows are available I was put in the last row. What is the rationale behind if there is any?
AirTravelLover is offline  
Old Oct 26, 12, 9:49 am
  #2  
 
Join Date: Jan 2006
Location: DEN
Programs: UA 1K, DL, AA, AS, HHonors, SPG, Kimpton, Hyatt, IC PC, Marriott Titanium, Hertz PC
Posts: 7,120
Originally Posted by AirTravelLover View Post
Are seats assigned completely randomly to flyers CPUed? I indicated "Window Seat" preference, but often am often assigned an asile seat. And many times when several seats still available in the first two rows are available I was put in the last row. What is the rationale behind if there is any?
I don't know, but I'm almost always put in the bulkhead, even when other seats are available...
GBadger is offline  
Old Oct 26, 12, 10:59 am
  #3  
 
Join Date: Jan 2000
Location: Boulder, CO and Waimea, HI
Programs: UAL 1K MM
Posts: 742
Originally Posted by GBadger View Post
I don't know, but I'm almost always put in the bulkhead, even when other seats are available...
I just jump right into the reservations web site and move to my "best available" seat as soon as I get the email notification.
hans is offline  
Old Oct 26, 12, 11:00 am
  #4  
 
Join Date: Dec 2011
Location: San Francisco
Programs: Mileage Plus
Posts: 19
In most cases I've found that I can go online or through the mobile app to chose my seat after receiving an upgrade. This is certainly the case for upgrades that happen before the 24 hour period. I haven't tried it for when I get upgraded at the gate, but often at that point you don't have a choice anyway.
CTcowboy is offline  
Old Oct 26, 12, 11:24 am
  #5  
 
Join Date: Sep 2011
Location: NYC
Programs: AA EXP, UA Plat
Posts: 310
I have myself convinced they fill empty seats front to back based on status and upgrade window. Is there any merit to this? Not sure..
LeftsideWindow is offline  
Old Oct 26, 12, 11:27 am
  #6  
 
Join Date: Dec 2009
Location: SEA
Programs: UAL 1K MM / Hilton Diamond
Posts: 23
No Upgrade Notification - I have a slightly different issue. I am no longer receiving upgrade notifications. It's not my settings I checked that. I spoke with customer service and was told that because I book my fligths thorugth a travel website (required by employer) the emails go to them instead of to me, and theres nothing that can be done about it. This is odd becasue I havent changed anything about how I purchase tichets, and used to get all notifications pre-merger. So it appears to be an issue created by the merger and no one wants to solve it so far. Has anyone else experienced this? Is there a way around it? Am I missing something obvious? Thanks
1KSEA is offline  
Old Oct 26, 12, 11:28 am
  #7  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2002
Location: MCO UA:3MM1K AA: EXP
Posts: 365
Originally Posted by LeftsideWindow View Post
I have myself convinced they fill empty seats front to back based on status and upgrade window. Is there any merit to this? Not sure..
I initially thought so too, but as a matter of fact I (as a 1K) was assigned 5B while 1E, 2F, 3A, 3B and 4E are ALL available on the seat map.
AirTravelLover is offline  
Old Oct 26, 12, 11:31 am
  #8  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jan 2012
Location: Northern Calif./Eastern Ida.
Programs: Flying whoever is most convenient
Posts: 17,053
they do it based on your saved preference for window versus aisle in your MP profile. beyond that i have not seen a lot of rhyme or reason to where i end up in the auto assignment. my last CPU i was autoassigned to 4B even though 1B was available (752 ac). i have also been autoassigned to rows 1 and 2 when 4 and 5 are open, so who knows.
PV_Premier is offline  
Old Oct 26, 12, 11:31 am
  #9  
 
Join Date: Oct 2006
Location: ANP
Programs: UA Plat, Marriott Plat, HH gold
Posts: 1,348
Originally Posted by AirTravelLover View Post
I initially thought so too, but as a matter of fact I (as a 1K) was assigned 5B while 1E, 2F, 3A, 3B and 4E are ALL available on the seat map.
I thought the same too, but IM in 5 when 2,3,4 are open
dcsnowwake is offline  
Old Oct 26, 12, 11:55 am
  #10  
 
Join Date: Feb 2009
Location: SJC/PIT
Programs: AA EXP, AS 75K, TK Elite
Posts: 519
For me, it's usually the first available seat from the front of the same kind (aisle/window, maybe even the same side) as my original Y seat, excluding bulkhead. My profile says aisle, but I get window if I was in a window before the upgrade. I found this to be pretty clever (for UA IT anyway) but apparently YMMV?

Filling from front to back makes sense at least on meal flights, now that meal orders are taken from front. On 757s I might prefer back to deplane quickly.
MtRoot is offline  
Old Oct 27, 12, 8:55 am
  #11  
 
Join Date: May 2000
Location: Seattle, WA
Programs: Starwood Plat, UA Plat, 2MM, AS MVPG
Posts: 493
CPU seat assignments

When I get the notification, sometimes there is a seat assigned, and sometimes there is not. I usually go online as soon as possible and select a seat.
Banton is offline  
Old Oct 27, 12, 4:56 pm
  #12  
sfo
 
Join Date: Aug 2006
Location: Vancouver, BC
Programs: UA MM *Gold, Accor Gold
Posts: 1,701
Originally Posted by 1KSEA View Post
No Upgrade Notification - I have a slightly different issue. I am no longer receiving upgrade notifications. It's not my settings I checked that. I spoke with customer service and was told that because I book my fligths thorugth a travel website (required by employer) the emails go to them instead of to me, and theres nothing that can be done about it. This is odd becasue I havent changed anything about how I purchase tichets, and used to get all notifications pre-merger. So it appears to be an issue created by the merger and no one wants to solve it so far. Has anyone else experienced this? Is there a way around it? Am I missing something obvious? Thanks
You are correct in your thinking, if not booked directly with UA it usually goes to the third party that booked it. I have done one booking through a TA and they did get the sched change, however I had been on the UA web site a few days before and saw it, and approved the change. A few days later I got the change info. through the TA, just emailed the TA and told them I had taken care of it.
sfo is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: