Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > United Airlines | MileagePlus
Reload this Page >

Expert Mode: opt-in to see upgrade visibility/fare bucket data- Website back?

Expert Mode: opt-in to see upgrade visibility/fare bucket data- Website back?

    Hide Wikipost
Old Nov 7, 22, 5:55 am   -   Wikipost
Please read: This is a community-maintained wiki post containing the most important information from this thread. You may edit the Wiki once you have been on FT for 90 days and have made 90 posts.
 
Last edit by: WineCountryUA
Wiki Link
Late Sept 2022 website expert mode is not working, mobile app is still working

Note on 18 Oct 2018 the fare class for upgrades changed from R to PZ
Changes to UA's Fare Classes (19-20 October 2018)

Updated instructions (2022)
Originally Posted by Micp3208 View Post
... Try this:
My United > Settings > Special Preferences & Accomodations > Scroll down past search preferences and click Enable expert mode.
Originally Posted by UA Insider View Post
Hi Everyone,

I wanted to let you know that well be re-launching Expert Mode as an opt-in feature later this afternoon. This feature will display all fare classes when shopping for flights on united.com. You can opt-in to this feature by logging into your MileagePlus account and following these steps:
  1. Go to united.com > My Account
  2. Select Manage Profile
  3. In the Preferences section, select View All Flight Search Preferences
  4. In the Expert Mode section, read and acknowledge the customer advisements
  5. Click Save at the bottom of the page

As always, thanks for your feedback and patience over the last couple weeks while we worked to make these changes.

Shannon


Archive thread: Expert Mode: better upgrade visibility and opt-in to see fare bucket data {Archive}

Print Wikipost

Old Nov 15, 18, 3:18 am
  #31  
 
Join Date: Sep 2013
Location: CHS
Programs: UA GS, Bonvoy Amabassador, Hertz PC
Posts: 2,480
I am using iOS version and it is showing up for me. This is an amazing upgrade
wxguy likes this.
Hipplewm is online now  
Old Nov 15, 18, 6:43 am
  #32  
 
Join Date: Feb 2016
Location: EZE
Programs: UA Gold,Delta Gold Bonvoy Titanium Elite, HH Diamond , AA Platinum, EENational, Hyatt Globalist
Posts: 1,325
Originally Posted by Hipplewm View Post
I am using iOS version and it is showing up for me. This is an amazing upgrade
Not seeing this yet on my United app. Is there somewhere within the app you need to turn this on?
Brandinho1 is offline  
Old Nov 15, 18, 8:18 am
  #33  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 17,269
Originally Posted by Brandinho1 View Post


Not seeing this yet on my United app. Is there somewhere within the app you need to turn this on?
Do you see expert mode on the website? I'm guessing here, but it probably only appears on the phone if it's activated on your profile on the web.
jsloan is offline  
Old Nov 15, 18, 8:21 am
  #34  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jun 2003
Location: DEN
Programs: UA MM Plat; AA MM Gold; HHonors Diamond
Posts: 15,806
Originally Posted by jsloan View Post
Do you see expert mode on the website? I'm guessing here, but it probably only appears on the phone if it's activated on your profile on the web.
I see it on the website but not on my Android. Even logged in to my account before doing a search.

Where exactly do the buckets show up on yours?
Bonehead is offline  
Old Nov 15, 18, 8:23 am
  #35  
 
Join Date: Sep 2013
Location: CHS
Programs: UA GS, Bonvoy Amabassador, Hertz PC
Posts: 2,480
Originally Posted by jsloan View Post
Do you see expert mode on the website? I'm guessing here, but it probably only appears on the phone if it's activated on your profile on the web.
Yes, I have it activated on the website and it just magically showed up on my phone i did nothing
Hipplewm is online now  
Old Nov 15, 18, 8:24 am
  #36  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 17,269
Originally Posted by Bonehead View Post
I see it on the website but not on my Android. Even logged in to my account before doing a search.

Where exactly do the buckets show up on yours?
Maybe it hasn't made it into the Android version. On my iPhone, they appear in the flight details during a search. Do a route search, tap into a specific flight, and you'll "Available fare classes" listed underneath the flight summary at the top of the screen.
jsloan is offline  
Old Nov 15, 18, 9:10 am
  #37  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lahaina, HI & Los Angeles, CA
Programs: UA GS
Posts: 2,389
Not showing up on my android or my wife's iphone.
LAXOGG is offline  
Old Nov 15, 18, 9:20 am
  #38  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 17,269
Originally Posted by LAXOGG View Post
Not showing up on my android or my wife's iphone.
Make sure you're running the most recent version? For the iPhone, I've got 2.1.64, which was updated three days ago. I'm not sure how much of their app is native vs. web views, but there's a decent chance that they needed an app update to show this data.

Otherwise, make sure you're searching for a paid flight? The expert mode data is hidden on awards just like it is on the web.
jsloan is offline  
Old Nov 15, 18, 9:29 am
  #39  
 
Join Date: Jan 2016
Location: Tel Aviv (TLV), Chicago (ORD)
Programs: United Premier 1K, Starwood/Marriott Gold
Posts: 245
Mine was not showing. I fixed it by logging out and logging back into the account on my iPhone after updating the app.
NoDestinations is offline  
Old Nov 15, 18, 9:44 am
  #40  
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lahaina, HI & Los Angeles, CA
Programs: UA GS
Posts: 2,389
Originally Posted by NoDestinations View Post
Mine was not showing. I fixed it by logging out and logging back into the account on my iPhone after updating the app.
Yes. That did the trick on both android and iphone. Thanks all.
LAXOGG is offline  
Old Nov 15, 18, 5:57 pm
  #41  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ville des Lumires
Programs: UA 1K, DL PM
Posts: 10,729
I just noticed that when searching for a Business class ticket expert mode shows the correct PZ availability for each segment regardless of what's available on other segments. Is this something new? Here's an example: FRA-ORD is PZ9 while ORD-JAX is PZ0.

TomMM is offline  
Old Nov 15, 18, 6:26 pm
  #42  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 17,269
Originally Posted by TomMM View Post
I just noticed that when searching for a Business class ticket expert mode shows the correct PZ availability for each segment regardless of what's available on other segments. Is this something new? Here's an example: FRA-ORD is PZ9 while ORD-JAX is PZ0.
No. That's happening because you have a fare break at ORD; your ticket is being priced as a D fare from JNB-ORD plus a Z fare from ORD-JAX. The inventory search is based upon the fare, not the total journey, so when there's a fare break, you get separate inventory on each side of the break. If you had a connection between ORD and JAX, you'd get the "least common denominator" behavior on those segments.
jsloan is offline  
Old Nov 15, 18, 7:22 pm
  #43  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ville des Lumires
Programs: UA 1K, DL PM
Posts: 10,729
Ah, understand thanks.
jsloan likes this.
TomMM is offline  
Old Dec 13, 18, 3:52 pm
  #44  
 
Join Date: Nov 2011
Location: Iowa
Posts: 694
Seats available

Is there a way to see how many seats are available for a Business Saver Award flight? I I added a passenger to several of the one-way flights and the flight I was wanting to take was no longer displaying.
iowa guy is offline  
Old Dec 13, 18, 3:55 pm
  #45  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 17,269
Originally Posted by iowa guy View Post
Is there a way to see how many seats are available for a Business Saver Award flight? I I added a passenger to several of the one-way flights and the flight I was wanting to take was no longer displaying.
If you activate expert mode and do a search for cash payment, you'll see inventory numbers. The inventory bucket for saver business is I, so look for the number next to the I.
jsloan is offline  

Thread Tools
Search this Thread