Availability in LY flights

Old Aug 19, 10, 3:02 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: May 2010
Location: TLV
Programs: LY: GL; LH: SEN
Posts: 30
Availability in LY flights

Hi

The availability on LY flights used to look like C2 I2 D0 ... Y4 S4 M4 ...
That is a maximum of 2 in C, and of 4 in Y, even in completely empty
flights.
I've just noticed that currently in expertflyer.com it shows like in
most carriers with a limit of 9..

LY11:
F9 A9 P0
C9 I9 D9 Z5 R0 W0 X0
Y9 S9 M9 Q9 B9 K9 U9 H9 N9 V9 J0 T9 L0 G0 O0

Although it doesn't improve X availability more information is always
welcome..

ELI
4X-ELI is offline  
Old Aug 19, 10, 3:19 am
  #2  
 
Join Date: Feb 2005
Programs: EL AL Matmid, BA Executive Club GGL/CCR, Hilton Diamond, Avis President's Club
Posts: 1,782
The advantage is that if it shows less than 9 then you have a good idea as to exactly how many seats really are free, whereas before you had no idea until they were almost all gone (in business and first they never had more than 2 free showing).
mikebg is offline  
Old Aug 19, 10, 3:40 am
  #3  
Original Poster
 
Join Date: May 2010
Location: TLV
Programs: LY: GL; LH: SEN
Posts: 30
Originally Posted by mikebg View Post
The advantage is that if it shows less than 9 then you have a good idea as to exactly how many seats really are free
There is a little bit more information in KVS where you can see seat maps
for most flights, but not in expertflyer..
4X-ELI is offline  
Old Aug 19, 10, 4:24 am
  #4  
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 437
Most applications and websites recently changed the way they access airline information, which probably explains the change in display.
JohnnieZ is offline  
Old Aug 19, 10, 7:27 am
  #5  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: May 2005
Location: TLV/LHR
Programs: BA GGL, IHG Spire Amb, HH Diamond, Avis PC, Hertz PC
Posts: 12,717
Originally Posted by 4X-ELI View Post
I've just noticed that currently in expertflyer.com it shows like in
most carriers with a limit of 9..
Are you sure you’re not seeing the availability of 9 seats on an interline connecting flight, rather than the LY operated ones?

I just checked, and for me still showing max of 2 for C or F and 4 for Y...
clubman is offline  
Old Aug 19, 10, 7:55 am
  #6  
Original Poster
 
Join Date: May 2010
Location: TLV
Programs: LY: GL; LH: SEN
Posts: 30
Originally Posted by clubman View Post
I just checked, and for me still showing max of 2 for C or F and 4 for Y...
I've double checked this time.. try these flights..

LY 315
TLV 22/08/10 10:15
LHR 22/08/10 13:35
F0 A0 P0 C4 I4 D4 Z4 R4 W0 X0 Y7 S7 M7 Q4 B2 K0 H0 V0 J0 N0 T0 L0 O0 G0 U0 E0

LY 317
TLV 22/08/10 17:25
LHR 22/08/10 20:50
F9 A3 P0 C4 I4 D2 Z2 R2 W1 X0 Y9 S9 M8 Q8 B8 K0 H0 V0 J0 N0 T0 L0 O0 G0 U0 E0
4X-ELI is offline  
Old Aug 19, 10, 8:19 am
  #7  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: May 2005
Location: TLV/LHR
Programs: BA GGL, IHG Spire Amb, HH Diamond, Avis PC, Hertz PC
Posts: 12,717
Very odd!

I'm getting the following:

For the 315:

F0 A0 P0 C2 I2 D2 Z2 R4 W0 X0 Y4 S4 M4 Q3 B2 K0 H0 V0 J0 N0 T0 L0 O0 G0 U0 E0


For the 317:

F2 A2 P0 C2 I2 D2 Z2 R2 W1 X0 Y4 S4 M4 Q4 B4 K0 H0 V0 J0 N0 T0 L0 O0 G0 U0 E0
clubman is offline  
Old Aug 19, 10, 8:57 am
  #8  
Company Representative - ExpertFlyer.com
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,412
Originally Posted by 4X-ELI View Post
The availability on LY flights used to look like C2 I2 D0 ... Y4 S4 M4 ...
That is a maximum of 2 in C, and of 4 in Y, even in completely empty
flights.
I've just noticed that currently in expertflyer.com it shows like in
most carriers with a limit of 9..
Thanks for noticing! As of last night we switched most of our availability inventory to a new and we think better data source.

Originally Posted by 4X-ELI View Post
There is a little bit more information in KVS where you can see seat maps
for most flights, but not in expertflyer..
Not anymore. It was an oversight on our part, but now LY seat maps are available on ExpertFlyer. So now you can also create Seat Alerts with them.

If you find any issue with the cabin displays please email [email protected] and we'll have a look.

ExpertFlyer Voice is offline  
Old Aug 19, 10, 9:04 am
  #9  
 
Join Date: Feb 2005
Programs: EL AL Matmid, BA Executive Club GGL/CCR, Hilton Diamond, Avis President's Club
Posts: 1,782
The system is still not 100%. For example, in ExpertFlyer: LY 213 on 1st September shows:

C8 I8 D4 Z8 R3

... but there are only 5 seats free in business class.

LY 316 on 5th September shows:

F8 A8

... but there are only 7 seats free in First Class.

????
mikebg is offline  
Old Aug 19, 10, 9:36 am
  #10  
Company Representative - ExpertFlyer.com
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,412
Originally Posted by mikebg View Post
The system is still not 100%. For example, in ExpertFlyer: LY 213 on 1st September shows:

C8 I8 D4 Z8 R3

... but there are only 5 seats free in business class.

LY 316 on 5th September shows:

F8 A8

... but there are only 7 seats free in First Class.
It is never a good idea to use seat maps as any indicator of availability. However if you must, be sure to include the Blocked seats as those are not assigned to passengers yet. If you do, you'll see the numbers match as LY 213 as 3 Blocked seats and LY 316 has 1.
ExpertFlyer Voice is offline  
Old Aug 19, 10, 10:00 am
  #11  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: May 2005
Location: TLV/LHR
Programs: BA GGL, IHG Spire Amb, HH Diamond, Avis PC, Hertz PC
Posts: 12,717
Originally Posted by ExpertFlyer Voice View Post
As of last night we switched most of our availability inventory to a new and we think better data source.
Well how come I'm still getting the old availability count?

Would it help if I stopped paying for the premium plan...?

Email on the way....
clubman is offline  
Old Aug 19, 10, 10:25 am
  #12  
Original Poster
 
Join Date: May 2010
Location: TLV
Programs: LY: GL; LH: SEN
Posts: 30
It would be great if there was also an "El Al Voice"
Thanks for the update, EF

ELI
4X-ELI is offline  
Old Aug 19, 10, 10:46 am
  #13  
Company Representative - ExpertFlyer.com
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,412
Originally Posted by clubman View Post
Well how come I'm still getting the old availability count?

Would it help if I stopped paying for the premium plan...?

Email on the way....
If you do the search that 4X-EL did in post #6, you see F9 for LY317 and C4 for LY315, whether or not you specify LY in the search.
ExpertFlyer Voice is offline  
Old Aug 20, 10, 9:33 am
  #14  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: May 2005
Location: TLV/LHR
Programs: BA GGL, IHG Spire Amb, HH Diamond, Avis PC, Hertz PC
Posts: 12,717
Originally Posted by ExpertFlyer Voice View Post
If you do the search that 4X-EL did in post #6, you see F9 for LY317 and C4 for LY315, whether or not you specify LY in the search.
You obviously really read post 7 of mine didn't you..
clubman is offline  
Old Aug 20, 10, 9:38 am
  #15  
Company Representative - ExpertFlyer.com
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,412
Originally Posted by clubman View Post
You obviously really read post 7 of mine didn't you..
Yes I did, but we need you to tell us the exact search you are doing to get those results. Send [email protected] an email with the exact search critera that's in the blue colored section of the results page, or better yet a full screen shot of the results page.
ExpertFlyer Voice is offline  

Thread Tools
Search this Thread