Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Delta Air Lines | SkyMiles
Reload this Page >

DM benefits on AM marketed, operated, and ticketed flights

DM benefits on AM marketed, operated, and ticketed flights

Old Oct 2, 17, 10:00 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Nov 2013
Location: SMF/HPN
Programs: DL DM, AS MVP, Hilton Gold, IHG Plat, SPG Gold, TSA PreCheck
Posts: 464
DM benefits on AM marketed, operated, and ticketed flights

Friend and I are traveling on Aeromexico in the near future and I was wondering what benefits I have as a delta diamond. Companion is a skymiles member and we're on the same PNR. I thought I would get at least exit row seats for free but I'm unable to select any "preferred seats" without paying an extra fee.

Aeromexico's website has no information about Skyteam Elite/Elite Plus benefits. Delta's website doesn't mention anything about companions.

Any experience with AM and traveling with a companion?
berliner5000 is offline  
Old Oct 2, 17, 10:10 am
  #2  
 
Join Date: Aug 2015
Location: Atlanta
Programs: HH-Diamond, IHG-Plat, DL-DM, PnF Plat, Kroger +
Posts: 486
I only have experience as a PM with no companion.
I was not able to get any benefits, no preferred seats or upgrades. I called AM and DL and they said "we can put you on the UG list", I never saw a list at the gate of online.
Maybe as a DM you will have better luck.
I was able to get into the AM lounge though.
Eddie98 is offline  
Old Oct 2, 17, 10:10 am
  #3  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
try the live chat feature on their website. haven't had any experience with a companion but their chat reps have always assigned me an AM+ seat without the extra fees as a delta gm.
callaweii is offline  
Old Oct 2, 17, 10:19 am
  #4  
TTT
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Nov 2004
Location: 45 North
Programs: DL DM MM, HH Diamond
Posts: 10,162
Originally Posted by callaweii View Post
try the live chat feature on their website. haven't had any experience with a companion but their chat reps have always assigned me an AM+ seat without the extra fees as a delta gm.
+1 My wife (GM) and I were assigned an AM+ seat using the online chat.
TTT is offline  
Old Oct 2, 17, 10:25 am
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Nov 2013
Location: SMF/HPN
Programs: DL DM, AS MVP, Hilton Gold, IHG Plat, SPG Gold, TSA PreCheck
Posts: 464
Originally Posted by callaweii View Post
try the live chat feature on their website. haven't had any experience with a companion but their chat reps have always assigned me an AM+ seat without the extra fees as a delta gm.
So the chat feature wasn't working and I had called once and they told me I needed to wait for 72 hours before the flight to get AMPlus seating. I HUACA and now my companion and I are sitting in AM+, no charge to me. But the charge shows up on Aeromexico's website but my amount paid didn't change <- is that weird? will I have problems?
berliner5000 is offline  
Old Oct 2, 17, 11:23 am
  #6  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Originally Posted by berliner5000 View Post
So the chat feature wasn't working and I had called once and they told me I needed to wait for 72 hours before the flight to get AMPlus seating. I HUACA and now my companion and I are sitting in AM+, no charge to me. But the charge shows up on Aeromexico's website but my amount paid didn't change <- is that weird? will I have problems?
yes, i've flown 10x this year with AM and noticed that on my reservations as well but have never been charged. you shouldn't have any problems! the only issues I had with my seats this year was when there was an equipment change. you should have a shot to upgrade as well, just make sure you ask at check in to be put on the "list".
callaweii is offline  
Old Oct 2, 17, 12:21 pm
  #7  
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 59
I am a regular on the JFK-MEX route with both AM and DL, I am PM with DL. You can call AM and ask them to put you in AM+ Seats, I have never had a problem with that. For upgrades to J, you need to MAKE SURE you are on the AM Upgrade list upon check in, and be lucky after that. They still have a mess going on with the new DL/AM JV. Delta sees one system, Aeromex sees another, no one seems to understand why, still debating..
Jsegui is offline  
Old Oct 2, 17, 12:53 pm
  #8  
 
Join Date: Nov 2013
Location: New York, NY
Programs: DL Platinum, UA Gold, Starwood Gold, Marriott Gold, Hilton Gold
Posts: 53
Online chat got me seats in AM+. I'm flying JFK-MEX-SJD this weekend. Do I ask for the upgrade list in person, at the check in counter or the gate agent? I am a DL Plat traveling solo.
bryan7007 is offline  
Old Oct 2, 17, 1:11 pm
  #9  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Originally Posted by bryan7007 View Post
Online chat got me seats in AM+. I'm flying JFK-MEX-SJD this weekend. Do I ask for the upgrade list in person, at the check in counter or the gate agent? I am a DL Plat traveling solo.
From jfk to mex, check-in will be handled by delta and the delta app will show the res. You'll automatically be placed on the upgrade list which should only show delta elites. This is viewable on the app but I would ask again at the gate to make sure they can see it. if you're lucky, it'll clear at the gate after AM elites.
callaweii is offline  
Old Oct 2, 17, 1:43 pm
  #10  
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 59
Originally Posted by bryan7007 View Post
Online chat got me seats in AM+. I'm flying JFK-MEX-SJD this weekend. Do I ask for the upgrade list in person, at the check in counter or the gate agent? I am a DL Plat traveling solo.
Delta's systems will show you are on the list, but it doesnt necessarily mean you are on Aeromexico's, they look at different stuff still, make sure WITH THE GATE AGENT that you are effectively on their list. It has happened to me that the DL App says I have been upgraded, while I am still sitting in the back!
Jsegui is offline  
Old Oct 2, 17, 1:50 pm
  #11  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Originally Posted by Jsegui View Post
Delta's systems will show you are on the list, but it doesnt necessarily mean you are on Aeromexico's, they look at different stuff still, make sure WITH THE GATE AGENT that you are effectively on their list. It has happened to me that the DL App says I have been upgraded, while I am still sitting in the back!
strange, I've seen it on the app flying from jfk and have always been given a new boarding pass. However, there has been instances on delta.com where it'll say "upgraded to first/business" but I ended up not.
callaweii is offline  
Old Oct 2, 17, 7:15 pm
  #12  
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 59
Originally Posted by callaweii View Post
strange, I've seen it on the app flying from jfk and have always been given a new boarding pass. However, there has been instances on delta.com where it'll say "upgraded to first/business" but I ended up not.
Yeah same thing has happened to me, this early stages of the JV are a mess
Jsegui is offline  
Old Oct 3, 17, 6:27 am
  #13  
 
Join Date: Jul 2009
Location: Houston
Programs: DL DM/1MM, UA Gold/1MM, QR Platinum
Posts: 1,265
I fly every month from IAH-MEX on AM as DL DM. I agree that online chat option is easiest and best. It's not always available but keep trying. The phone reps give a different answer every time so it's not worth the effort. You are eligible for 1 checked bag (as elite from US-MEXICO) and to be put on the upgrade list when you check in. I agree, make sure you are put on the list and confirm with the gate.

As with anything south of the border, rules are just 'guidelines' but even in coach you get basically the same drink selection and a snack.
TechMarauder is offline  
Old Oct 3, 17, 11:27 am
  #14  
 
Join Date: Nov 2013
Location: New York, NY
Programs: DL Platinum, UA Gold, Starwood Gold, Marriott Gold, Hilton Gold
Posts: 53
If I booked with AM is there a way to get the res to show up on the delta app? Doesn't seem to be working with the tix no or the pnr
bryan7007 is offline  
Old Oct 3, 17, 1:53 pm
  #15  
 
Join Date: Sep 2017
Programs: SW CC, DL PM
Posts: 3
Anyone have luck with upgrades outside of US-MEX routes? I'm a PM on Delta and I'm traveling ORD->MEX->EZE. I believe I'm eligible for upgrades on ORD->MEX but MEX->EZE seems like a stretch. I figure I'll make a case for it when I get to MEX.
CW9492 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: