Go Back  FlyerTalk Forums > Destinations > Americas > Canada
Reload this Page >

Min time needed when returning from US and connecting via YUL

Min time needed when returning from US and connecting via YUL

Reply

Old Jan 10, 19, 2:50 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2017
Programs: aeroplan
Posts: 21
Min time needed when returning from US and connecting via YUL

Planning on a LGA->YUL->YVR route and currently looking at a flight that has 1:26 connection time in YUL. What is typical time needed to get through Canada Customs?

I think I've done one before and I thought it was pretty quick, but that might've been a outbound instead of inbound.
vantony is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 2:51 pm
  #2  
 
Join Date: Aug 2013
Location: YVR - MILLS Waypoint
Programs: AC*SE100K, wood level status in various other programs
Posts: 1,906
Originally Posted by vantony View Post
Planning on a LGA->YUL->YVR route and currently looking at a flight that has 1:26 connection time in YUL. What is typical time needed to get through Canada Customs?

I think I've done one before and I thought it was pretty quick, but that might've been a outbound instead of inbound.
Do you have Nexus? Are you assuming One Stop Security?
Bohemian1 is online now  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 3:01 pm
  #3  
 
Join Date: May 2005
Location: YOW
Programs: AC*SE100K BA-S HH-D IHG-G Accor-G MR-S
Posts: 3,411
You have a legal connection, and normally 1.5 hrs is plenty of time in YUL. Follow the signs for connections.

Bad: there are often delays out of LGA.
Good: there are multiple ways to get to YVR from YUL.
--
13F
Seat13F_AC_CRJ is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 10:16 pm
  #4  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2017
Programs: aeroplan
Posts: 21
Originally Posted by Bohemian1 View Post
Do you have Nexus? Are you assuming One Stop Security?
No Nexus, and you do you mean by One Stop Security? Thought I just go through Connection for passport. I believe my checked baggage goes directly to YVR.
vantony is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 10:18 pm
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2017
Programs: aeroplan
Posts: 21
Originally Posted by Seat13F_AC_CRJ View Post
Bad: there are often delays out of LGA.
Good: there are multiple ways to get to YVR from YUL.
--
13F
I have option of EWR instead of LGA. Would you think that's a better alternative?
vantony is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 10:25 pm
  #6  
 
Join Date: Nov 2017
Programs: United Gold, BA Exec Club, Via Rail
Posts: 2,364
Originally Posted by vantony View Post
I have option of EWR instead of LGA. Would you think that's a better alternative?
There are also delays out of EWR (in fact I had a 5 hour delay a few months ago on the exact route EWR->YUL). The argument for LGA is that there is more frequent service to YUL so you're better protected if your flight goes mechanical or gets delayed. The argument for EWR is that AC operates a non-stop to YVR so if things go squirrelly you'll have a better option available. Also EWR is a major hub for UA meaning you'll also get a decent amount of intra-US connections to YVR (i.e. EWR->SFO->YVR or EWR->ORD->YVR, EWR->DEN->YVR, etc.)

On the whole, you should be fine with LGA. As others have pointed, AC's network is fairly extensive and even if things go a bit squirrelly there'll be a route to get you where you need to go.

-James
j2simpso is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 10:27 pm
  #7  
A FlyerTalk Posting Legend and Moderator: Air Canada Aeroplan & Manufactured Spending
 
Join Date: May 2002
Location: YEG
Posts: 48,126
As this is a YUL airport question rather than an Air Canada or Aeroplan specific question it's been relocated to the Canada forum for further discussion.

tcook052
Air Canada forum moderator
tcook052 is offline  
Reply With Quote
Old Jan 10, 19, 10:29 pm
  #8  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Nov 2007
Location: LAX-SNA
Programs: BA Gold, AF Silver, UA 1K, AA LT PLT
Posts: 18,825
Nonstop on CX or even AC would eliminate your connection worries. Are you looking at a connection so you can use miles?
SFO777 is offline  
Reply With Quote
Old Jan 11, 19, 11:03 am
  #9  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2017
Programs: aeroplan
Posts: 21
Yes I am using points for me and wife. Ideally it would be great to go direct but I wasn't able to find availability for the date and cabin I wanted.
There are other options to route through YYZ/YUL with much longer connection time ( 4+ hours ), but I prefer not to if 1.5 hr layover is do-able.
vantony is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread