Seat Selection, Finnair metal, BA ticket

Old Sep 1, 21, 1:28 pm
  #1  
Ziz
Original Poster
 
Join Date: Feb 2008
Location: Oxford
Programs: BA Gold, Aeroplan pleb, Skyteam Elite Plus
Posts: 1,182
Seat Selection, Finnair metal, BA ticket

I've got a trip booked through BA, YYZ-LHR on BA, LHR-HEL-ARN on Finnair. I'm silver so I expected to be able to select my Finnair seats for free. I can't actually select them at all. Is this normal?
Ziz is offline  
Old Sep 1, 21, 1:34 pm
  #2  
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,595
Originally Posted by Ziz View Post
I've got a trip booked through BA, YYZ-LHR on BA, LHR-HEL-ARN on Finnair. I'm silver so I expected to be able to select my Finnair seats for free. I can't actually select them at all. Is this normal?
Perhaps try retrieving your BA booking on the Finnair website? Ensure the FF nbr is added there and it should allow you to assign your seating.
Dover2Golf likes this.
1Aturnleft is online now  
Old Sep 1, 21, 2:03 pm
  #3  
Hilton 25+ BadgeMarriott 10+ Badge
 
Join Date: Feb 2004
Location: Netherlands
Posts: 3,816
Hi,
I noticed since crazy AY introduced their Business Light fares, it is not possible anymore in such situation, BA # or ticket but AY operated to select seats on the Finnair website I have tried both ways, trying when the BA websites links to the AY site or entering the PNR on the Finnnair site - under both situation I get "Sorry you can't select your seats here, please call our Customer Service".
I have called Finnair customer service once for this and crazily I keep getting a pushback from them, that because it's BA ticket and number they can't do this, etc...I requested for this to be escalated to their supervisor, but never managed to finish my call as it was cut off - wasted 45 mins of my life due to holding and getting an (in)competent agent (?)

I don't know. Previously it was never an issue before they introduced their silly new fare categories.
Will be curious if others have an alternative without the need to call AY.

Cheers!
nldogbert is online now  
Old Sep 1, 21, 2:14 pm
  #4  
Ziz
Original Poster
 
Join Date: Feb 2008
Location: Oxford
Programs: BA Gold, Aeroplan pleb, Skyteam Elite Plus
Posts: 1,182
That's exactly the message I'm getting too. I haven't tried calling yet, but thought it was weird.
Ziz is offline  
Old Sep 1, 21, 2:14 pm
  #5  
 
Join Date: Jul 2015
Location: London
Programs: BAEC GGL/GFL
Posts: 44
Try using the seat selection on the Royal Jordanian website. That allowed me to change my seat on a similar booking recently.
jazzyjeff is offline  
Old Sep 1, 21, 2:59 pm
  #6  
 
Join Date: Oct 2013
Programs: BA Gold, VS Gold, IHG Platinum, Hilton Gold, Hertz Presidents Circle.
Posts: 947
Drop AY a message a DM.on Twitter, has worked for.me before with a BA booking on their tin.
LCSinTexas likes this.
tuonopepper is offline  
Old Sep 2, 21, 2:16 am
  #7  
Hilton 25+ BadgeMarriott 10+ Badge
 
Join Date: Feb 2004
Location: Netherlands
Posts: 3,816
Originally Posted by jazzyjeff View Post
Try using the seat selection on the Royal Jordanian website. That allowed me to change my seat on a similar booking recently.
Thanks for this tip. I did try and it seems to work. After selecting the seats on the RJ site, I checked my booking on the BA website and looks like all the seats were exactly the one that I selected.
Hopefully it sticks.

Cheers!
jazzyjeff and WindowSeatFlyer like this.
nldogbert is online now  
Old Sep 2, 21, 5:21 am
  #8  
Suspended
 
Join Date: May 2011
Location: London
Programs: *A G, OW S.
Posts: 996
I booked a 125 ticket to fly on AY only a couple of days ago and was able to immediately select seats on the Finnair site under manage my booking.
Dover2Golf is offline  
Old Oct 25, 21, 4:25 pm
  #9  
 
Join Date: Feb 2008
Programs: BA Gold
Posts: 143
Originally Posted by jazzyjeff View Post
Try using the seat selection on the Royal Jordanian website. That allowed me to change my seat on a similar booking recently.
Genius! Worked for me too thanks after getting the same issue as OP.
WindowSeatFlyer likes this.
BAECAddict is offline  
Old Nov 24, 21, 2:04 pm
  #10  
 
Join Date: Mar 2006
Location: PEK
Programs: BAEC, AA Exec Plat
Posts: 203
Similar question to this. I have a canceled BA flight and am being offered free change to Finnair alternatives through the 'select a different flight' option. I am BA Bronze only but this lets me select seats of course.

If I switch to Finnair - as a 125 ticket I guess, but no idea on 'Flex' or booking code - would I be able to seat select? Anyone experience this?
justin1123 is offline  
Old Nov 24, 21, 3:10 pm
  #11  
 
Join Date: Mar 2017
Location: Lincolnshire, UK
Programs: BA GGL - maybe only briefly!
Posts: 1,176
Had exactly this, cancelled BA flights, switched online to AY flights but no way to book seats, nor through any other OW site. BA phone agent had to book them for me.
vintagepilot is online now  
Old Nov 25, 21, 9:12 am
  #12  
 
Join Date: Mar 2006
Location: PEK
Programs: BAEC, AA Exec Plat
Posts: 203
Originally Posted by vintagepilot View Post
Had exactly this, cancelled BA flights, switched online to AY flights but no way to book seats, nor through any other OW site. BA phone agent had to book them for me.
Thanks! At least they can assign when you call, shame you can't do it online as call wait can be crazy at the moment....
justin1123 is offline  
Old Mar 6, 22, 1:47 am
  #13  
 
Join Date: Jul 2007
Programs: BAEC OW Gold/Emerald
Posts: 462
Thanks for the tip of using the RJ website... just done it and now booked window seats on the A350.
IntVic is offline  
Old Mar 6, 22, 6:41 am
  #14  
 
Join Date: May 2016
Location: London
Programs: BA Gold, Accor Gold
Posts: 1,066
Originally Posted by IntVic View Post
Thanks for the tip of using the RJ website... just done it and now booked window seats on the A350.
Keep your eye on the booking, as they don't always stick.

Outbound to LHR-HEL-BKK in November my selected seats (via the RJ site) were wiped and the two of us were pushed towards the back of Biz.

Inbound on the same route, they did stick and we got our selected seats.
bhbloke is offline  
Old Mar 6, 22, 9:00 am
  #15  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,908
Yes so the trick using RJ MMB for AY flights booked on BA tickets should work. The problem is that the seat maps there don't show what is already occupied, so if you choose a seat already taken it just won't save it when you click to confirm. I find ideally you have RJ and expertflyer seat map open at the same time you can pick seats you know are free, and that does seem to work.

Also apparently using the MH MMB may work and may show occupied and unoccupied seats.
LCSinTexas and GOTBound like this.
KARFA is offline  

Thread Tools
Search this Thread