Go Back  FlyerTalk Forums > Destinations > America - USA > Midwest
Reload this Page >

ORD Terminal 5 discussion (more recent posts)

ORD Terminal 5 discussion (more recent posts)

Old Jan 24, 2024, 1:01 pm
  #361  
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 581
At T5, there is a second smaller security checkpoint that is sometimes open and sometimes closed. Does anyone know which hours that this checkpoint is open and which hours that it is closed?
guflyer is offline  
Old Jan 25, 2024, 12:58 pm
  #362  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 860
Originally Posted by guflyer
At T5, there is a second smaller security checkpoint that is sometimes open and sometimes closed. Does anyone know which hours that this checkpoint is open and which hours that it is closed?
It's CP11 and usually open between 1000-2000 which is a recent change.
guflyer likes this.
ords is offline  
Old Jan 29, 2024, 11:05 am
  #363  
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 351
Originally Posted by ords
It's CP11 and usually open between 1000-2000 which is a recent change.
Does CP11 have precheck?
chessman is offline  
Old Jan 29, 2024, 12:06 pm
  #364  
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 581
It has not when I have used the checkpoint. However, I sometimes fly airlines for which Precheck is not available and for those airlines, I strongly prefer that checkpoint over the main one that has Precheck.
chessman likes this.
guflyer is offline  
Old Mar 15, 2024, 5:54 pm
  #365  
 
Join Date: Dec 2008
Location: PVR/CLE
Programs: UA 1MM
Posts: 282
Seasoned traveler here but :

Tho a 1MM with United I don't think I have ever entered the States thru ORD.

Flying PVR-ORD tomorrow with 1h 35m to connect ORD-SJU @ C22. Carryon only.

Can someone advise best/fastest way from T5 to T1 where I believe C22 is ? I believe there is a bus ? Or is it walkable ?

When I am dropped @ T1 I will be outside, correct? .... and need to clear security again @ T1 ? Assume there is Pre-check @ T1 ? Any "ninja" shorter lines for Pre @ T1 ?

TIA so much.
comfortablynumb is offline  
Old Mar 15, 2024, 9:23 pm
  #366  
 
Join Date: Sep 2013
Location: MSN
Programs: AA, BAEC Gold
Posts: 3,948
Originally Posted by comfortablynumb
Tho a 1MM with United I don't think I have ever entered the States thru ORD.

Flying PVR-ORD tomorrow with 1h 35m to connect ORD-SJU @ C22. Carryon only.

Can someone advise best/fastest way from T5 to T1 where I believe C22 is ? I believe there is a bus ? Or is it walkable ?

When I am dropped @ T1 I will be outside, correct? .... and need to clear security again @ T1 ? Assume there is Pre-check @ T1 ? Any "ninja" shorter lines for Pre @ T1 ?

TIA so much.
You have to go through security anyway if you have come through immigration and customs. If you have GE and Pre-check then you should be OK. The most reliable way T5 to T1 is the train and signs will direct you to it after you exit baggage recheck (which you will just walk through). You can then go through TSA at T1. There is an air side bus but it is less frequent than the train and you still have to go through TSA at T5 to get to it. There is no way to walk from T5 to T1.
comfortablynumb likes this.
MADPhil is offline  
Old Mar 16, 2024, 12:45 am
  #367  
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,546
Originally Posted by comfortablynumb
Can someone advise best/fastest way from T5 to T1
Originally Posted by MADPhil
The most reliable way T5 to T1 is the train and signs will direct you to it after you exit baggage recheck
To be even more specific, customs and international baggage claim are on the ground floor. The ATS (train) is on a sort of mezzanine level between arrivals and departures. The sign will say something like "Transport to: Connecting Flights" or "Airport Transit to ① ② ③"
comfortablynumb likes this.
_kurt is offline  
Old Mar 16, 2024, 6:01 pm
  #368  
 
Join Date: Dec 2008
Location: PVR/CLE
Programs: UA 1MM
Posts: 282
Originally Posted by MADPhil
You have to go through security anyway if you have come through immigration and customs. If you have GE and Pre-check then you should be OK. The most reliable way T5 to T1 is the train and signs will direct you to it after you exit baggage recheck (which you will just walk through). You can then go through TSA at T1. There is an air side bus but it is less frequent than the train and you still have to go through TSA at T5 to get to it. There is no way to walk from T5 to T1.

Funny the UA app told me an 82 minute walk lol

GE empty, train easy to find, PRE✔️ @ T1 had one person in front of me. My gate changed to B8 so was right in front of me after PRE✔️

Thx so much !
comfortablynumb is offline  
Old Mar 16, 2024, 6:03 pm
  #369  
 
Join Date: Dec 2008
Location: PVR/CLE
Programs: UA 1MM
Posts: 282
Originally Posted by _kurt
To be even more specific, customs and international baggage claim are on the ground floor. The ATS (train) is on a sort of mezzanine level between arrivals and departures. The sign will say something like "Transport to: Connecting Flights" or "Airport Transit to ① ② ③"
Thx for the details, knowing what to look for and indeed going up a level thx to your clear instructions was such a big help. Thank you !
_kurt likes this.
comfortablynumb is offline  
Old Mar 16, 2024, 9:58 pm
  #370  
 
Join Date: Sep 2013
Location: MSN
Programs: AA, BAEC Gold
Posts: 3,948
Originally Posted by comfortablynumb
Funny the UA app told me an 82 minute walk lol
Well it's about two miles by car but you probably wouldn't get away with walking in the road! Perhaps there is a circuitous footpath that doesn't violate security but I don't think anyone on FT has reported finding it.
I'm glad your passage was smooth,.
comfortablynumb likes this.
MADPhil is offline  
Old Apr 22, 2024, 11:41 am
  #371  
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 581
Now that BA is leaving T5, and SAS is moving from the Sky Alliance to Sky Team, I am wondering what is going to happen to their lounges.

1. What will happen to the British Airways lounge? Will it remain open as a different type of lounge, or will something else, perhaps another lounge, enter its spot?

2. What lounge will be used for other One World carriers, flying into T5?

3. With SAS moving to Sky Team, will they start using the Delta lounge or will they keep using the current lounge?

4, Will other Sky Team airlines get a new lounge to use in T5?

5. If SAS starts using the Delta lounge, will a new lounge move into the current lounge location?
guflyer is offline  
Old Apr 29, 2024, 8:39 am
  #372  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Nov 2002
Location: ORD
Posts: 14,279
Entered the US from PVR at T5 last night and was very happy to have GE - the non-GE US citizens lane had a line that looked like it probably took at least an hour to get through. The Visitors and GE lines had almost nobody in them.
Rare likes this.
gfunkdave is offline  
Old May 1, 2024, 8:23 am
  #373  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Mar 2010
Location: DAY
Programs: UA 1K 1MM; Marriott LT Titanium; Amex MR; Chase UR; Hertz PC; Global Entry
Posts: 10,254
Originally Posted by gfunkdave
Entered the US from PVR at T5 last night and was very happy to have GE - the non-GE US citizens lane had a line that looked like it probably took at least an hour to get through. The Visitors and GE lines had almost nobody in them.
I entered at ~6PM Monday and experienced the same. No wait at all for GE, but lines for non-GE seemed pretty long.
I am very glad for GE. Can't imagine how much time it has saved me over the years, not to mention making tight connections.
goodeats21 is offline  
Old Jun 17, 2024, 9:11 am
  #374  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Nov 2002
Location: ORD
Posts: 14,279
Re entered the US yesterday and had a line at GE for the first time ever. The lines for citizens and for visitors were still long but at least they didn't stretch back into the hallway. They need to improve the signage in that hallway - it seemed a lot of people were coming back to the hall from the lines for some reason, and everyone was getting in the GE line.

To say nothing of the usual fubar'ed situation in the baggage claim area. Heroic efforts from the belt attendants to move stuff and prevent jams. Why can't they have a better experience for ORD customs? It's embarrassing. If this were my first impression of the US as a foreign visitor I'd find it very off-putting.
gfunkdave is offline  
Old Jun 17, 2024, 10:04 am
  #375  
 
Join Date: May 2003
Posts: 420
Originally Posted by gfunkdave
Re entered the US yesterday and had a line at GE for the first time ever. The lines for citizens and for visitors were still long but at least they didn't stretch back into the hallway. They need to improve the signage in that hallway - it seemed a lot of people were coming back to the hall from the lines for some reason, and everyone was getting in the GE line.
It may have helped if you used the global entry app
Virginia Emery is online now  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Manage Preferences Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

This site is owned, operated, and maintained by MH Sub I, LLC dba Internet Brands. Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Designated trademarks are the property of their respective owners.