Blocked AA award space?

Old Feb 27, 20, 5:42 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Blocked AA award space?

Seeing U4 on expertflyer between my origin and destination on AA but CX canít see it? Bad agent or is Cathay blocking inventory?
sleuth is offline  
Old Feb 27, 20, 6:41 pm
  #2  
Ambassador, Hong Kong and Macau
 
Join Date: May 2009
Location: HKG
Programs: Asia Miles. Not bothering to join Marco Polo.
Posts: 16,821
Probably

Try a route where AA is wide open and see whether agent can see it. If agent cannot see the wide open flights, the agent has training issues, so HUACA,
percysmith is offline  
Old Feb 27, 20, 7:09 pm
  #3  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Originally Posted by percysmith View Post
Probably

Try a route where AA is wide open and see whether agent can see it. If agent cannot see the wide open flights, the agent has training issues, so HUACA,
Tried with another agent, same result. Asked for a supervisor, same result. Called BA and they confirmed what I see on EF, 4 U seats provided itís booked as married segments. Tried explaining this to CX agents. No luck. I canít wait until iím rid of my AsiaMiles....
sleuth is offline  
Old Feb 27, 20, 7:28 pm
  #4  
 
Join Date: Feb 2011
Location: JFK
Programs: CX Green | UA Silver | Marriott Lifetime Platinum | Hyatt Globalist | A-Club Silver | AA EXP
Posts: 793
Originally Posted by sleuth View Post
Tried with another agent, same result. Asked for a supervisor, same result. Called BA and they confirmed what I see on EF, 4 U seats provided itís booked as married segments. Tried explaining this to CX agents. No luck. I canít wait until iím rid of my AsiaMiles....
It sounds like it is a married segment issue and not award space being blocked? It's the same the other way around. On many occasions, CX flights are available with AM but not with AA miles unless booked as married segment.
I don't know if the AA solution works with AM/MPC but I usually ask AA to book the married segment and then drop one ...
Rivarix is offline  
Old Feb 27, 20, 7:40 pm
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Originally Posted by Rivarix View Post
It sounds like it is a married segment issue and not award space being blocked? It's the same the other way around. On many occasions, CX flights are available with AM but not with AA miles unless booked as married segment.
I don't know if the AA solution works with AM/MPC but I usually ask AA to book the married segment and then drop one ...
Married segment is what I want, not point to point. Inventory is available from XXX-DFW-YYY, but not from DFW-YYY. My origin is XXX so CX should be able to see the 4 U class.

Last edited by sleuth; Feb 27, 20 at 7:47 pm
sleuth is offline  
Old Feb 27, 20, 7:55 pm
  #6  
Ambassador, Hong Kong and Macau
 
Join Date: May 2009
Location: HKG
Programs: Asia Miles. Not bothering to join Marco Polo.
Posts: 16,821
Not married then; POS (Point Of Sale)

AFAIK AM is fixed in HK
Avios is dependent on where your residential address is.

AA has not made the flight available to HK POS.
percysmith is offline  
Old Feb 27, 20, 8:00 pm
  #7  
 
Join Date: Jun 2006
Location: SIN
Programs: CX DM, SQ KF
Posts: 2,043
Iím not too confident if this makes any difference, but just to be sure, are the CX agents searching for XXX-YYY, and not segment by segment?
ernestnywang likes this.
jagmeets is offline  
Old Feb 27, 20, 8:02 pm
  #8  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Originally Posted by percysmith View Post
AA has not made the flight available to HK POS.
This is the conclusion I came to. I called to check economy and the agent could see one flight but not the other one. Both have availability in T class.
sleuth is offline  
Old Feb 27, 20, 8:03 pm
  #9  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Originally Posted by jagmeets View Post
Iím not too confident if this makes any difference, but just to be sure, are the CX agents searching for XXX-YYY, and not segment by segment?
I specifically told them to search from XXX-YYY because I already knew it was only available as married segments.
sleuth is offline  
Old Feb 27, 20, 11:29 pm
  #10  
 
Join Date: May 2015
Location: ORD, SZX, HKG
Programs: AA EXP, CX GR, AS MVP GLD
Posts: 505
EF can search HK POS too... maybe also worth a try?
shd9 is online now  
Old Feb 28, 20, 12:33 am
  #11  
Ambassador, Hong Kong and Macau
 
Join Date: May 2009
Location: HKG
Programs: Asia Miles. Not bothering to join Marco Polo.
Posts: 16,821
Originally Posted by sleuth View Post
This is the conclusion I came to. I called to check economy and the agent could see one flight but not the other one. Both have availability in T class.
Originally Posted by sleuth View Post
I specifically told them to search from XXX-YYY because I already knew it was only available as married segments.
I don't know whether any magic words for this but seems like agent still searching flights one-by-one.

Unfortunately, you can't search for AA in asiamiles.com

Try the Cantonese line, probably 06:00 or earlier HKT.
Select Cantonese, and speak English. Most agents on the Cantonese side are bilingual.
percysmith is offline  
Old Feb 28, 20, 12:54 am
  #12  
 
Join Date: Jun 2006
Location: SIN
Programs: CX DM, SQ KF
Posts: 2,043
Slightly OT..is BAís search driven by a UK PoS, or, by the PoS of where your account is setup at?

(I still get redemption quotes in HKD..account setup when I used to live in HK)..

if XXX-YYY is showing available on other AA partners, that would point towards the Asiamiles agent not doing the search Ďcorrectlyí?
jagmeets is offline  
Old Feb 28, 20, 1:46 am
  #13  
Ambassador, Hong Kong and Macau
 
Join Date: May 2009
Location: HKG
Programs: Asia Miles. Not bothering to join Marco Polo.
Posts: 16,821
Originally Posted by jagmeets View Post
if XXX-YYY is showing available on other AA partners, that would point towards the Asiamiles agent not doing the search Ďcorrectlyí?
Not sure whether is it POS location restriction or program-specific restriction (ie Asia Miles canít access it while everyone else can).

sleuth: is your routing visible in QF Frequent Flyer? This is like debugging the AoA indicator disagreement on the 737MAX - a tiebreaker is needed.
percysmith is offline  
Old Feb 28, 20, 2:00 am
  #14  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2014
Programs: IHG Platinum
Posts: 626
Originally Posted by percysmith View Post
Not sure whether is it POS location restriction or program-specific restriction (ie Asia Miles canít access it while everyone else can).

sleuth: is your routing visible in QF Frequent Flyer? This is like debugging the AoA indicator disagreement on the 737MAX - a tiebreaker is needed.
Just checked. Yes it is showing available on QF website.
sleuth is offline  
Old Feb 28, 20, 2:28 am
  #15  
Ambassador, Hong Kong and Macau
 
Join Date: May 2009
Location: HKG
Programs: Asia Miles. Not bothering to join Marco Polo.
Posts: 16,821
Originally Posted by sleuth View Post
Just checked. Yes it is showing available on QF website.
OK.

What if you asked for AAA-CCC with Asia Miles, and let the agent figure out two flights are needed (thru BBB - donít tell him)?
percysmith is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: