Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > United Airlines | MileagePlus
Reload this Page >

GPU of 1K UA vs SWU of EXP AA -- Which provides more value?

GPU of 1K UA vs SWU of EXP AA -- Which provides more value?

Old Jul 16, 19, 3:50 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 31
GPU of 1K UA vs SWU of EXP AA -- Which provides more value?

What is better?
nabanab is offline  
Old Jul 16, 19, 3:53 pm
  #2  
A FlyerTalk Posting Legend
 
Join Date: Apr 2013
Location: SFO
Programs: AA EXP; AS 75K; UA 1K 1MM; Marriott Ambassador; Hilton Diamond (Aspire); Hyatt Explorist
Posts: 43,493
Depends. Is your flight on UA or AA?
Kacee is offline  
Old Jul 16, 19, 3:54 pm
  #3  
 
Join Date: Mar 2014
Location: JAX
Programs: UA 1K, Hilton Gold, Marriott Gold
Posts: 4,983
The one that is most easily used.
TomMM is offline  
Old Jul 16, 19, 3:56 pm
  #4  
 
Join Date: Jan 2013
Programs: UA 1K | MR Platinum
Posts: 492
That's like asking if Ford or Chevy is better. Without more detail, it's likely to spark a lot of meaningless debate.
tstauck, azfanboy and AirbusFan2B like this.
mtftw is offline  
Old Jul 16, 19, 4:05 pm
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 31
I mean by upgrades avability, in which flights it can be used, for how much segments.
nabanab is offline  
Old Jul 16, 19, 4:43 pm
  #6  
Marriott Contributor Badge
 
Join Date: Jan 2016
Location: SFO
Programs: UA 1K, Bonvoy Ti
Posts: 900
The number of people that are able to directly compare the two with personal experience is going to be very little, even here on FT.

AA does have the benefit of having no minimum fare requirement though.
milypan likes this.
GoSh4rks is offline  
Old Jul 16, 19, 4:56 pm
  #7  
 
Join Date: May 2013
Location: Seattle
Programs: AA Exec Plat; Hilton Gold, United 1K, Delta Platinum Medallion
Posts: 96
As an AA Executive Platinum and UA 1K I feel AA has more value.

1. Can be used on any fare.
2. Can be used from Business to First on 3-class aircraft including Premium Transcon where you can access Flagship Dining with great food, wine, and Krug Champagne.

Only downside is AA is making business cabins smaller while United is adding Premium seats.
silverforumsurf likes this.
Droundtheworld is offline  
Old Jul 16, 19, 5:11 pm
  #8  
 
Join Date: Oct 2004
Location: Anywhere but home
Programs: UA 1K/MM; AA EXP; DL SM/MM; HH DIA; AClub, PC Plat; MR Gold
Posts: 4,271
If the OP would have asked 2 years ago, I would have said AA. Today I would say UA. IME, it's increasingly difficult to find TATL or TPAC availability on both carriers, but now especially on AA. Yes, you have to purchase a mid-fare on UA (W class or higher) but I can find more advanced inventory on UA than I can on AA for the routes I fly. And as chgodrew pointed out, UA's premium cabins are steady or expanding while AA's are steady or contracting.
chavala likes this.
FlytheTail is offline  
Old Jul 16, 19, 6:26 pm
  #9  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 12,158
Originally Posted by chgodrew View Post
2. Can be used from Business to First on 3-class aircraft including Premium Transcon where you can access Flagship Dining with great food, wine, and Krug Champagne.
A GPU can also be used to go from J to F -- just not on UA.
Air Houston likes this.
jsloan is online now  
Old Jul 16, 19, 6:29 pm
  #10  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Aug 2005
Location: BOS/EAP
Programs: UA 1K, MR LTT, HH Gold, Amex Plat
Posts: 24,876
Originally Posted by jsloan View Post
A GPU can also be used to go from J to F -- just not on UA.
exactly and with very high rates of clearing. The best use of a GPU IMHO. Can an AA SWU upgrade e.g. CX from C --> F?
cfischer is offline  
Old Jul 16, 19, 6:56 pm
  #11  
 
Join Date: Dec 2009
Location: En Route
Programs: Many
Posts: 6,227
Originally Posted by cfischer View Post
exactly and with very high rates of clearing. The best use of a GPU IMHO. Can an AA SWU upgrade e.g. CX from C --> F?
I wish, we can only use them on AA metal. Which partners can you use GPU on?
GetSetJetSet is offline  
Old Jul 16, 19, 7:18 pm
  #12  
 
Join Date: May 2007
Location: LAX
Programs: UA 1K
Posts: 2,220
Originally Posted by GetSetJetSet View Post
I wish, we can only use them on AA metal. Which partners can you use GPU on?
LH and NH.
dkc192 is offline  
Old Jul 16, 19, 7:23 pm
  #13  
 
Join Date: Oct 2004
Location: Anywhere but home
Programs: UA 1K/MM; AA EXP; DL SM/MM; HH DIA; AClub, PC Plat; MR Gold
Posts: 4,271
Originally Posted by GetSetJetSet View Post
I wish, we can only use them on AA metal. Which partners can you use GPU on?
ANA, Lufthansa, and Copa: https://www.united.com/ual/en/us/fly...-upgrades.html
FlytheTail is offline  
Old Jul 16, 19, 7:30 pm
  #14  
 
Join Date: Dec 2009
Location: En Route
Programs: Many
Posts: 6,227
Originally Posted by dkc192 View Post
LH and NH.
Damn. Do all biz fares, including discount biz allow for the GPU UP from J to F? That's pretty sweet.
GetSetJetSet is offline  
Old Jul 16, 19, 7:33 pm
  #15  
 
Join Date: Sep 2013
Location: CHS
Programs: UA GS, Bonvoy Amabassador, Hertz PC
Posts: 2,133
Originally Posted by chgodrew View Post
As an AA Executive Platinum and UA 1K I feel AA has more value.

1. Can be used on any fare.
2. Can be used from Business to First on 3-class aircraft including Premium Transcon where you can access Flagship Dining with great food, wine, and Krug Champagne.

Only downside is AA is making business cabins smaller while United is adding Premium seats.
Originally Posted by FlytheTail View Post
If the OP would have asked 2 years ago, I would have said AA. Today I would say UA. IME, it's increasingly difficult to find TATL or TPAC availability on both carriers, but now especially on AA. Yes, you have to purchase a mid-fare on UA (W class or higher) but I can find more advanced inventory on UA than I can on AA for the routes I fly. And as chgodrew pointed out, UA's premium cabins are steady or expanding while AA's are steady or contracting.
Originally Posted by GetSetJetSet View Post
I wish, we can only use them on AA metal. Which partners can you use GPU on?
Originally Posted by jsloan View Post
A GPU can also be used to go from J to F -- just not on UA.
This is why this year I probably won't requal EXP
EXP gets 4 with a chance at an additional 2 (I think that is still the case - I am sure people will tell me if it isn't)
1K gets unlimited GPU (RPU are now capped) with extra PQM
GPU can be used on ANA and LH and I am 100% in the past 3 years - like 15/15 on upgrades on LH and 3/3 on NH
GPU can be used on up to 4 segments on UA or a single segment on LH/ANA
Hipplewm is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: