Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > United Airlines | MileagePlus
Reload this Page >

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2018]

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2018]

    Hide Wikipost
Old Jan 1, 18, 1:57 pm   -   Wikipost
Please read: This is a community-maintained wiki post containing the most important information from this thread. You may edit the Wiki once you have been on FT for 90 days and have made 90 posts.
 
Last edit by: WineCountryUA
Wiki Link
Welcome to this thread to ask your basic, simple questions about United Airlines, its operations, or the MileagePlus program. We know that the airline is complex and weíve created this thread for new and veteran members to ask those basic questions about United Airlines that you think must have an easy answer but just canít find it or arenít sure where to look.

UA Moderator Team
Ocn Vw 1K, l'etoile, J.Edward, goalie, Pat89339, WineCountryUA

These are the two rules for this thread:
  1. Use this thread for a simple, basic question. Moderators may move posts to other threads if the question deserves its own thread.
  2. Any member who can post a constructive, patient answer is welcome to reply.

Generally, there are not long discussions of an issue in this thread. If it appears that is needed, the posts will be moved to an existing thread or used as the start of a new separate thread.

Additional tools for members seeking information about MileagePlus:

United MileagePlus Master Wiki

"New" United Airlines Forum Glossary

Here is a link to recent previous threads:
Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2017]

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2016 Part II]

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2016 Part I]

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2015 -Part II]...

Have a Simple Question About United Airlines/MileagePlus? Ask Here [2015 Thread]...
Print Wikipost

Reply

Old Dec 5, 18, 11:23 am
  #1651  
 
Join Date: Sep 2010
Location: NYC
Programs: Delta DM
Posts: 1,016
Originally Posted by jsloan View Post
Indeed not. :-)


You will get one free bag. Award tickets are considered Classic fares, no matter what the Swiss website is telling you. I have booked an LX Y award and had no problem checking luggage.
That's what I figured. Thanks!
jsloan likes this.
iflyalexair is online now  
Reply With Quote
Old Dec 5, 18, 5:13 pm
  #1652  
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 22
I just made Gold today, and checked in for tomorrow's flight about an hour after the status showed up on my account. My boarding passes both said Premeir Gold / UA*S and had Group 2. However, I was 1/8 on the upgrade list on a G fare, and the upgrade cleared about an hour after check-in (so it appears that the upgrade list is treating me as a Gold).

Is there anything I can do to get Group 1 and *G on the boarding pass? Only reason I care is that I'm connecting in IAD and would like to check out the TK lounge. If the agents un-check, then re-check me in, will I risk losing my upgrade?
usflyer16 is offline  
Reply With Quote
Old Dec 5, 18, 5:22 pm
  #1653  
Moderator: United Airlines; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jun 2007
Location: SFO
Programs: UA Gold 1.8MM, Hyatt Discoverist, Marriott Gold, Hilton Silver, IHG Gold
Posts: 43,743
Originally Posted by usflyer16 View Post
I just made Gold today, and checked in for tomorrow's flight about an hour after the status showed up on my account. My boarding passes both said Premeir Gold / UA*S and had Group 2. However, I was 1/8 on the upgrade list on a G fare, and the upgrade cleared about an hour after check-in (so it appears that the upgrade list is treating me as a Gold).

Is there anything I can do to get Group 1 and *G on the boarding pass? Only reason I care is that I'm connecting in IAD and would like to check out the TK lounge. If the agents un-check, then re-check me in, will I risk losing my upgrade?
No that is not an issue. If you look at your new BP, you should be BG1 if upgraded.

Congrats on the upgrade on first flight as UA Premier Gold
WineCountryUA is offline  
Reply With Quote
Old Dec 5, 18, 5:34 pm
  #1654  
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 22
Originally Posted by WineCountryUA View Post
No that is not an issue. If you look at your new BP, you should be BG1 if upgraded.

Congrats on the upgrade on first flight as UA Premier Gold
Thanks! And perhaps I should have clarified - the boarding pass shows group 1 on the upgraded segment, but group 2 on the non-upgraded segment. Not a big deal boarding in group 2 on one more segment, but I was more concerned about if I'll have trouble entering *G lounges with a boarding pass that says *S though.
usflyer16 is offline  
Reply With Quote
Old Dec 5, 18, 5:48 pm
  #1655  
 
Join Date: Oct 2001
Location: Austin, TX
Posts: 6,546
Originally Posted by usflyer16 View Post
Thanks! And perhaps I should have clarified - the boarding pass shows group 1 on the upgraded segment, but group 2 on the non-upgraded segment. Not a big deal boarding in group 2 on one more segment, but I was more concerned about if I'll have trouble entering *G lounges with a boarding pass that says *S though.
Do you have the United app? Does it show your status properly on the virtual MileagePlus card?
jsloan is online now  
Reply With Quote
Old Dec 6, 18, 8:52 am
  #1656  
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,325
Originally Posted by usflyer16 View Post
I just made Gold today, and checked in for tomorrow's flight about an hour after the status showed up on my account. My boarding passes both said Premeir Gold / UA*S and had Group 2. However, I was 1/8 on the upgrade list on a G fare, and the upgrade cleared about an hour after check-in (so it appears that the upgrade list is treating me as a Gold).

Is there anything I can do to get Group 1 and *G on the boarding pass? Only reason I care is that I'm connecting in IAD and would like to check out the TK lounge. If the agents un-check, then re-check me in, will I risk losing my upgrade?
When a family member of mine first made UA Gold status near the end of one year, it was many months into the next year before the boarding passes printed consistently with 'Premier Gold, UA*G'—instead, for several months it would more often than not give 'Premier Gold, UA*S' as you describe. It's somewhat baffling that the *S printed for so long, and especially that it toggled back and forth.

However, as far as I know, there were no cases when the *G status was not appropriately recognised by a lounge. As a backup, though, you may wish to have the in-app card handy. It should display the *G status correctly.

edit add: Just saw your second message, which says you are being assigned Group 2 when not upgraded. That suggests you may have trouble — best of luck.
fumje is offline  
Reply With Quote
Old Dec 6, 18, 10:41 am
  #1657  
 
Join Date: Aug 2008
Location: Jomtien (Pattaya) Thailand
Programs: UA Gold
Posts: 390
Originally Posted by usflyer16 View Post
I just made Gold today, and checked in for tomorrow's flight about an hour after the status showed up on my account. My boarding passes both said Premeir Gold / UA*S and had Group 2. However, I was 1/8 on the upgrade list on a G fare, and the upgrade cleared about an hour after check-in (so it appears that the upgrade list is treating me as a Gold).
Originally Posted by WineCountryUA View Post
Congrats on the upgrade on first flight as UA Premier Gold
Yes, congrats, but do NOT get used to those CPU upgrades as a Gold.
flyguy6 likes this.
1984SW is offline  
Reply With Quote
Old Dec 7, 18, 12:31 am
  #1658  
 
Join Date: Sep 2017
Programs: WN A-list Pref., Marriott PP, National EX, UA Gold
Posts: 150
Originally Posted by WineCountryUA View Post
If SQ allows this on award tickets, then you will be able to get your UA benefits.
Yep that worked. I had the SQ add my Mileage plus # and asked for my PNR #. Then I when on UA website under trips and added PNR for the confirmation #. Then it appeared in the UA app and elite benefits worked.
jsloan likes this.
flyguy6 is offline  
Reply With Quote
Old Dec 8, 18, 10:45 am
  #1659  
 
Join Date: Jan 2016
Location: IAD, DEL, IXC, BWI, DCA, YYZ
Programs: UA 1K, Amex Plat, UA Club Card, National EE, Global Entry, TSA Pre✓
Posts: 201
Originally Posted by flyguy6 View Post
Yep that worked. I had the SQ add my Mileage plus # and asked for my PNR #. Then I when on UA website under trips and added PNR for the confirmation #. Then it appeared in the UA app and elite benefits worked.
An an elite and cardholder, is there a way to force "X" fare class over "XN"? I am booking short-haul for myself, another family member might join if circumstances permit. I'm concerned about depleting XN availability as X is more commonly used.
hokiebuy is online now  
Reply With Quote
Old Dec 8, 18, 11:46 am
  #1660  
 
Join Date: Nov 2014
Location: SFO
Programs: UA 1K, DL, WN, Global Entry; +others wherever miles/points are found
Posts: 7,293
Originally Posted by hokiebuy View Post
An an elite and cardholder, is there a way to force "X" fare class over "XN"? I am booking short-haul for myself, another family member might join if circumstances permit. I'm concerned about depleting XN availability as X is more commonly used.
That's not how that works. If you book a ticket in any Economy fare class, one seat will be removed from all inventory classes (but note that anything with '9' in Expert Mode may have more than 9 at the present time).
findark is offline  
Reply With Quote
Old Dec 8, 18, 12:01 pm
  #1661  
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 3,325
Originally Posted by hokiebuy View Post
An an elite and cardholder, is there a way to force "X" fare class over "XN"? I am booking short-haul for myself, another family member might join if circumstances permit. I'm concerned about depleting XN availability as X is more commonly used.
You may wish to consider booking two tickets and just cancelling one if not needed.
fumje is offline  
Reply With Quote
Old Dec 9, 18, 2:07 am
  #1662  
 
Join Date: Oct 2015
Location: SAN
Programs: 1K, *G, 1MM
Posts: 1,187
I am trying to fly to Perth (PER), Australia and on UA.com is only bringing up connections through SYD or MEL with QANTAS which is not *A. TG/NZ/SQ which are *A carriers and fly to PER do not show as options. Do I need to book through calling or is it just not possible to book an 016 ticket. Previously this has not been an issue as I would book OAL but with the $15k spend requirement (in 2019 for 2020 1K) seeing if I can do my spend with UA but UA do not make it easy. I have no desire to fly QANTAS.
Aussienarelle is online now  
Reply With Quote
Old Dec 9, 18, 9:07 am
  #1663  
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 779
Originally Posted by Aussienarelle View Post
UA.com is only bringing up connections through SYD or MEL with QANTAS which is not *A. TG/NZ/SQ which are *A carriers and fly to PER do not show as options. Do I need to book through calling or is it just not possible to book an 016 ticket.
Can you find the flights on Google Flights and then click through to book on united.com?
threeoh is offline  
Reply With Quote
Old Dec 9, 18, 11:33 am
  #1664  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2013
Location: SFO
Programs: UA 1K 1MM; DL Plat; Marriott Plat Premier; Hilton Diamond (Aspire); Hyatt Refugeeist
Posts: 35,960
Originally Posted by Aussienarelle View Post
TG/NZ/SQ which are *A carriers and fly to PER do not show as options.
UA can't sell lower than a Y or C fare on TG or SQ. Not sure about NZ, but that's a pretty awkward routing.
Kacee is online now  
Reply With Quote
Old Dec 9, 18, 12:05 pm
  #1665  
 
Join Date: Nov 2014
Location: SFO
Programs: UA 1K, DL, WN, Global Entry; +others wherever miles/points are found
Posts: 7,293
Originally Posted by Aussienarelle View Post
I am trying to fly to Perth (PER), Australia and on UA.com is only bringing up connections through SYD or MEL with QANTAS which is not *A. TG/NZ/SQ which are *A carriers and fly to PER do not show as options. Do I need to book through calling or is it just not possible to book an 016 ticket. Previously this has not been an issue as I would book OAL but with the $15k spend requirement (in 2019 for 2020 1K) seeing if I can do my spend with UA but UA do not make it easy. I have no desire to fly QANTAS.
You're pretty restricted on the UA fare:

Code:
    V FARE BASIS     BK    FARE   TRAVEL-TICKET AP  MINMAX  RTG
  1   VLXTOUMB       V‡X  1076.00     ----      -/‡  -/  - PA01
PASSENGER TYPE-ADT                 AUTO PRICE-YES              
FROM-SAN TO-PER    CXR-UA    TVL-09DEC18  RULE-PW1R IPRP/3
FARE BASIS-VLXTOUMB          SPECIAL FARE  DIS-N   VENDOR-ATP
FARE TYPE-SAP      OW-ADVANCE PURCHASE
USD  1076.00  CONS  E19AUG18 D-INFINITY   FC-VLXTOUMB  FN-     
SYSTEM DATES - CREATED 18AUG18/1110  EXPIRES INFINITY
 
**** CONSTRUCTED ROUTING SAN-PER/UA      EF-19AUG18 DIS-INDEF
**PUBLISHED  SAN-SYD   TPRG/3    PUBLISHED ROUTING 0551
**ADDON DST      PER   TPRG/3    PUBLISHED ROUTING 0551
 
/VIA THE PACIFIC/
MAP CONSTRUCTED LEFT TO RIGHT AND RIGHT TO LEFT
 1. SAN-SFO/LAX/LAS/DEN-SFO/LAX-SYD-UA/QF/JQ-BNE-UA/QF/JQ-PER
 2. SAN-SFO/LAX/LAS/DEN-SFO/LAX-SYD-UA/QF-MEL-UA/QF/JQ-PER
 3. SAN-SFO/LAX/LAS/DEN-SFO/LAX-SYD-UA/QF/JQ-PER
 4. SAN-SFO/LAX/LAS/DEN-SFO/LAX-AKL-UA/NZ-PER
...but...

Code:
   AND
   IF THE FARE COMPONENT INCLUDES TRAVEL BETWEEN NEW
   ZEALAND AND AUSTRALIA
       THEN THAT TRAVEL MUST BE ON
       ONE OR MORE OF THE FOLLOWING
           ANY UA FLIGHT OPERATED BY UA.
TG and NZ do not permit off-plating of their fares. I tried to get creative with other *A airlines, but e.g. NH requires SAN-SFO-TYO-SYD-PER. I think you're stuck on this one unless someone can get them to fix the rules to allow AKL-PER.
findark is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: