Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Southwest Airlines | Rapid Rewards
Reload this Page >

Pre-Check is starting! Login and look for Opt-in box (was: coming later this year)

Pre-Check is starting! Login and look for Opt-in box (was: coming later this year)

Old Feb 5, 14, 10:50 pm
  #571  
 
Join Date: Jun 2011
Location: MCI
Programs: CBP Global Entry, WN A-List Preferred, WN Companion Pass
Posts: 1,943
Originally Posted by envgeo View Post
This must be my issue. I'm ge, almost 100% precheck when I fly aa and 0% with swa. I'm assuming my travel agent at work is not sending my middle name (it's not on my swa kiosk boarding pass) to swa.

Very frustrating
In your particular case since it's "proven" to work on AA, certainly understandably way MORE than frustrating.

GE/PRE pass-thru works flawlessly even with Southwest's quirky IT back-end (at least in my case), but as previously posted here and elsewhere all name information has to match exactly. Close does not count in horseshoes, nor with the TSA or CBP.

Hence one more reason that "travel agents at work" need to go the way of the crank-telephone, secretary "getting my calls" and the like.

If Al Gore can invent The Internet, and the President can carry a Blackberry, the bosses of the world (of which I am one) can learn how to book their own stuff.
steved5480 is offline  
Old Feb 5, 14, 10:57 pm
  #572  
 
Join Date: Sep 2003
Location: LAS
Posts: 1,323
I had pre check disappear from my BP on my last few WN trips, and have no idea why. However, the lines at LAS and MCI are usually longer than just going thru the A+ line anyway.
Amicus is offline  
Old Feb 5, 14, 11:36 pm
  #573  
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 751
Originally Posted by steved5480 View Post
Close does not count in horseshoes, nor with the TSA or CBP.
Close does count in horseshoes (and hand grenades).
qwertyasdfghzxcvbn is offline  
Old Feb 6, 14, 1:37 am
  #574  
 
Join Date: May 2006
Location: TUS/PDX
Programs: WN CP/A-List, AS MVPG75K
Posts: 5,798
FWIW there is a dedicated PreCheck line at SJC. Stay to the far right of the checkpoint (closest to the glass wall). Alternatively, they'll send you to the entrance if you use the FlyBy/First Class line. It is NOT marked at all, but according to two TSOs it's open for during the morning and evening rushes.

Originally Posted by robbert View Post
I've flown on several permutations in the middle name field, some matching the GOES info others not, but it does not seem to matter. Just the initial, initials of my other middle names, the full middle name etc, I always seem to get pre-check. So I don't think it matters much, as long as the number is in the reservation.
I can tell you that not having my middle name (or just a middle initial) kicked me out of PreCheck for several weeks in the summer of 2012. Things might have changed since then, but airlines and the TSA say your name has to be exactly the same as your card (not the GOES profile which doesn't always match the NEXUS/GE card).

Originally Posted by Amicus View Post
However, the lines at LAS and MCI are usually longer than just going thru the A+ line anyway.
There were three people total in line at LAS today with two x-rays and a WTMD. Two weeks ago there were four x-rays and two WTMDs open and maybe 10 people total in line. Maybe I have fortuitous timing?
tusphotog is offline  
Old Feb 6, 14, 12:24 pm
  #575  
 
Join Date: Mar 2010
Location: SJC, Northern Cal.
Programs: SWA RR BIS 6.2M, A+'20, CP'20, AA, UA Gold, Hertz PC, Hilton Diamond
Posts: 907
Originally Posted by tusphotog View Post
FWIW there is a dedicated PreCheck line at SJC. Stay to the far right of the checkpoint (closest to the glass wall). Alternatively, they'll send you to the entrance if you use the FlyBy/First Class line. It is NOT marked at all, but according to two TSOs it's open for during the morning and evening rushes.

I can tell you that not having my middle name (or just a middle initial) kicked me out of PreCheck for several weeks in the summer of 2012. Things might have changed since then, but airlines and the TSA say your name has to be exactly the same as your card (not the GOES profile which doesn't always match the NEXUS/GE card).
There were three people total in line at LAS today with two x-rays and a WTMD. Two weeks ago there were four x-rays and two WTMDs open and maybe 10 people total in line. Maybe I have fortuitous timing?

TSA Pre @ SJC is a cluster. I go through there almost weekly and twice a week the last 3 weeks. They actually were laughing one morning as the line guys at Xray decided to just close the PRe line. "What time is it? Want to close the line? Yea our line is longer than the main line". More laughter between the guy standing at the metal detector and the guy sitting at the Xray viewer. I was standing there listening to all this as my bag was going through from the other side.

Sure enough I looked back from the doorway and they just decided to close it- just cuz.

I walked over and took one of the comment cards to full out. I probably won't as clearly they are a mess and 1 note won't matter.

BUR was even worse yesterday. 5pm- prime time and PRE is closed and with long lines they close the 3rd TSA checkpoint so 2 agents for 2 lines of reg and preferred.
Wingrider is offline  
Old Feb 11, 14, 8:24 pm
  #576  
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pewaukee, WI
Posts: 118
Southwest just has my middle initial on my online account. Is there some way of verifying that I entered my entire middle name for an upcoming reservation? I do have Global Entry and entered my known traveler number. Or is this not an issue?

Last edited by jreuschl; Feb 11, 14 at 8:39 pm
jreuschl is offline  
Old Feb 12, 14, 12:08 am
  #577  
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 751
Originally Posted by jreuschl View Post
Southwest just has my middle initial on my online account. Is there some way of verifying that I entered my entire middle name for an upcoming reservation? I do have Global Entry and entered my known traveler number. Or is this not an issue?
The name that you used to book your reservation is in your confirmation email. Otherwise, just call them. Your name must match your Global Entry name exactly.
qwertyasdfghzxcvbn is offline  
Old May 18, 14, 12:03 am
  #578  
 
Join Date: Nov 2008
Location: ORD
Programs: AA PLT
Posts: 2,738
Sorry if this has been answered somewhere in the thread, but I have searched and can't find it. Where in the decoded WN barcode is the PreCheck indicator? I know how to find it for AA, but the output I'm getting for WN looks a lot different than what I'm used to. I do have "TSA PRE" on my boarding pass, but would like to ensure I'll be getting "LLL".
linglingfool is offline  
Old May 18, 14, 12:44 am
  #579  
nsx
Moderator: Southwest Airlines
Hyatt Contributor Badge
 
Join Date: Sep 1999
Location: California
Programs: WN Companion Pass, A-list preferred, United Club ex-Lifetime Member
Posts: 19,931
Originally Posted by linglingfool View Post
I do have "TSA PRE" on my boarding pass, but would like to ensure I'll be getting "LLL".
Yes, that's the necessary marking.
nsx is offline  
Old May 18, 14, 1:43 am
  #580  
 
Join Date: Nov 2008
Location: ORD
Programs: AA PLT
Posts: 2,738
Originally Posted by nsx View Post
Yes, that's the necessary marking.
So that's a 100% reliable indicator? On AA, it's possible to have your PreCheck eligibility denoted on your BP but still get an SSSS at the podium.
linglingfool is offline  
Old May 18, 14, 2:17 am
  #581  
 
Join Date: Oct 2010
Programs: My opinions are my own and not that of my employer(s)
Posts: 1,412
Originally Posted by linglingfool View Post
So that's a 100% reliable indicator? On AA, it's possible to have your PreCheck eligibility denoted on your BP but still get an SSSS at the podium.
That can happen with any airline. TSA runs the program.

OTOH TSA Pre can also pop up when not on your boarding pass.
traveller001 is offline  
Old May 18, 14, 12:21 pm
  #582  
 
Join Date: Nov 2008
Location: ORD
Programs: AA PLT
Posts: 2,738
Originally Posted by traveller001 View Post
That can happen with any airline. TSA runs the program.
Of course, but by scanning the barcodes on other airlines, you can find out with certainty if you've been selected or not. I'm trying to figure out where that information is embedded in a WN barcode.
linglingfool is offline  
Old May 18, 14, 1:18 pm
  #583  
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,832
Originally Posted by linglingfool View Post
Of course, but by scanning the barcodes on other airlines, you can find out with certainty if you've been selected or not. I'm trying to figure out where that information is embedded in a WN barcode.
Perhaps I'm missing something, but if TSA-Pre is printed on your boarding pass, you've been selected. TSA can always randomly pull anyone out of line.
texashoser is offline  
Old May 18, 14, 5:13 pm
  #584  
 
Join Date: Nov 2008
Location: ORD
Programs: AA PLT
Posts: 2,738
Originally Posted by texashoser View Post
Perhaps I'm missing something, but if TSA-Pre is printed on your boarding pass, you've been selected.
If that's how it works on Southwest, that's all I need to know; as long as you're enrolled in a TT program, other airlines will print the indicator on your boarding pass even if you're been pre-selected for secondary. Thanks for the info.
linglingfool is offline  
Old May 18, 14, 6:55 pm
  #585  
 
Join Date: Oct 2005
Location: ORD, MDW or MKE
Programs: No change fees keep me tied to WN. Hilton and Choice hotels primarily.
Posts: 6,179
Originally Posted by linglingfool View Post
If that's how it works on Southwest, that's all I need to know; as long as you're enrolled in a TT program, other airlines will print the indicator on your boarding pass even if you're been pre-selected for secondary. Thanks for the info.
But I'm curious. You are describing a behavior/situation that we are unfamiliar with. Are you saying that AA will print 'TSA PRE' on your boarding pass, but that sometimes that designation is not in the bar code even if it is printed on the boarding pass?

I don't think any of us are saying that WN doesn't have the same situation. I just don't think anyone here actually reads their bar codes.

As an aside, how do you read your bar code?
lougord99 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: