Diamond suite upgrade/Amex FHR?

Old Jun 7, 12, 8:39 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
Diamond suite upgrade/Amex FHR?

I booked a hotel for which I'm using a Diamond suite upgrade. After booking the room I saw that Amex FHR offers the same rook for the same price. If I rebook through Amex can I still use the suite upgrade? How would I apply the upgrade? Book with Amex then call the hotel?
crimson12 is offline  
Old Jun 7, 12, 10:59 pm
  #2  
 
Join Date: Dec 2003
Location: LAX
Posts: 9,449
Originally Posted by crimson12 View Post
I booked a hotel for which I'm using a Diamond suite upgrade. After booking the room I saw that Amex FHR offers the same rook for the same price. If I rebook through Amex can I still use the suite upgrade? How would I apply the upgrade? Book with Amex then call the hotel?
yes - book with amex then call diamond line
azepine00 is offline  
Old Jun 8, 12, 6:01 am
  #3  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
Great thanks.
crimson12 is offline  
Old Jun 8, 12, 10:13 am
  #4  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
I just called the Diamond line to inquire about this and they said that, to use a Diamond suite upgrade, I have to book directly through Hyatt? She specifically said that booking through Amex FHR would mean I'm not eligible to use the Diamond suite upgrade.

Did I get bad information? Should I call back?
crimson12 is offline  
Old Jun 8, 12, 2:15 pm
  #5  
 
Join Date: Dec 2003
Location: LAX
Posts: 9,449
Originally Posted by crimson12 View Post
I just called the Diamond line to inquire about this and they said that, to use a Diamond suite upgrade, I have to book directly through Hyatt? She specifically said that booking through Amex FHR would mean I'm not eligible to use the Diamond suite upgrade.

Did I get bad information? Should I call back?
yes (unless smth changed very recently)
in the past i used dia upgrades on virtuoso bookings and i am quite certain posters reported upgrading fhr rates

for example

http://www.flyertalk.com/forum/hyatt...e-upgrade.html

and GP Concierge comment linked therein

Last edited by azepine00; Jun 8, 12 at 2:20 pm
azepine00 is offline  
Old Jun 8, 12, 4:31 pm
  #6  
Four Seasons Contributor BadgeAman Contributor Badge
 
Join Date: Mar 2004
Location: Baltimore MD
Posts: 3,410
I have upgraded a virtuoso booking with a suite upgrade (from the chase card; I am not a diamond)

FDW
FlyingDoctorwu is offline  
Old Jun 10, 12, 1:53 am
  #7  
 
Join Date: Jan 2009
Location: BKK
Posts: 6,704
If central reservations or CS gives you any trouble, I would suggest calling the property directly. I have had several properties pull suite upgrades from my account and confirm me in suites even when central reservations would not apply the upgrades.

Hyatt treats FHR or Virtuoso reservations the same as direct bookings in my experience (re suite upgrades and earning points on room rate).
MikeFromTokyo is offline  
Old Jun 10, 12, 4:08 pm
  #8  
 
Join Date: May 2007
Location: YYZ, but my heart is in Asia
Programs: AC-SE, CX-DM, DL-G, Hyatt-DM, Hilton-DM, Fairmont-Plt, Marriott-S, Accor-Plt, SPG-G, IHG-Plt
Posts: 4,395
Originally Posted by crimson12 View Post
I just called the Diamond line to inquire about this and they said that, to use a Diamond suite upgrade, I have to book directly through Hyatt? She specifically said that booking through Amex FHR would mean I'm not eligible to use the Diamond suite upgrade.

Did I get bad information? Should I call back?
Yes, definitely.

I'm suspecting that there are a few (at least one) staff at the Diamond Line who doesn't know this. I usually ask my FHR agent to call Hyatt Diamond Line to apply the suite upgrades. He has encountered this a few times. He hanged up and called again and problem solved.

Please, Hyatt, fix this!!
jarusoba is offline  
Old Jun 10, 12, 8:06 pm
  #9  
Moderator: GLBT Travelers & Hyatt Gold Passport
 
Join Date: Jan 2000
Location: CVG
Posts: 15,244
Originally Posted by jarusoba View Post
Please, Hyatt, fix this!!
This is a training issue - and with the turnover in CS agents, there is no way to ensure that every single agent knows every single nuance of the program. Hyatt's training of agents has improved considerably over the last few years - there hasn't really been reports of what I would consider egregious misunderstanding of rules in quite a while.

If "you" encounter a problem that appears to be contrary to the program T&Cs and can't seem to solve it by multiple calls, my suggestion would be to Private Message the Gold Passport Concierge staff here on Flyertalk, they are pretty well versed in all the nuances.
peteropny is offline  
Old Jun 11, 12, 8:33 am
  #10  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
So then should I cancel my "regular" reservation and then re-book via FHR? I don't want to risk losing the room altogether... but if I book on FHR and then cancel the one I see on the Gold Passport site, will it cancel the correct reservation? I just want to make sure the FHR reservation stays and the other one goes. And then I suppose I'd call in to apply the upgrade.
crimson12 is offline  
Old Jun 11, 12, 9:03 am
  #11  
Moderator: GLBT Travelers & Hyatt Gold Passport
 
Join Date: Jan 2000
Location: CVG
Posts: 15,244
Originally Posted by crimson12 View Post
So then should I cancel my "regular" reservation and then re-book via FHR? I don't want to risk losing the room altogether... but if I book on FHR and then cancel the one I see on the Gold Passport site, will it cancel the correct reservation? I just want to make sure the FHR reservation stays and the other one goes. And then I suppose I'd call in to apply the upgrade.
Why don't you book FHR and then PM the Gold Passport Concierge to "move" the suite upgrade over to the FHR reservation and then cancel the other one.
peteropny is offline  
Old Jun 11, 12, 9:06 am
  #12  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
Originally Posted by peteropny View Post
Why don't you book FHR and then PM the Gold Passport Concierge to "move" the suite upgrade over to the FHR reservation and then cancel the other one.
Good idea, thanks.
crimson12 is offline  
Old Jun 11, 12, 10:16 am
  #13  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
Thanks, all. I made the reservation through Amex and called the Diamond line. I gave her both confirmation numbers, and she was able to apply the suite upgrade to the Amex reservation and then cancel the "regular" one.
crimson12 is offline  
Old Jun 12, 12, 3:38 pm
  #14  
Original Member
 
Join Date: May 1998
Location: New York, NY, USA
Programs: AA 2MM, Bonvoy LTT
Posts: 12,043
Diamond suite upgrade/Amex FHR?

AMEX FHR is a published Hyatt rate. You can pull the FHR rate up on hyatt.com. All elite benefits apply and it qualifies for promotional offers.
seawolf is online now  
Old Jun 12, 12, 8:17 pm
  #15  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2011
Location: By the landing strip.
Programs: UA, DL, AA, SPG
Posts: 1,607
Originally Posted by seawolf View Post
AMEX FHR is a published Hyatt rate. You can pull the FHR rate up on hyatt.com. All elite benefits apply and it qualifies for promotional offers.
Interesting. Is this unique to Hyatt? Because I've seen and heard that sometimes FHR/Virtuoso rates are lower than those listed on the hotel's website.
crimson12 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: