Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Delta Air Lines | SkyMiles
Reload this Page >

Will KTN automatically be added to existing reservations?

Will KTN automatically be added to existing reservations?

Old Sep 9, 19, 2:16 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Feb 2005
Location: Astoria, NY: LGA, JFK
Programs: Delta PM; Sheraton's Vistana BOD; SPG Gold
Posts: 2,000
Will KTN automatically be added to existing reservations?

We just purchased Pre Check since it has been spotty in recent months.

I added my Known Traveler Number at Delta's website.

Will it automatically be added to my existing reservations or do I need to call Delta to do it?

Thanks!
yogimax is offline  
Old Sep 9, 19, 4:19 pm
  #2  
 
Join Date: Apr 2019
Location: DEN
Programs: DL DM
Posts: 542
You need to call Delta and have them add it to existing reservations. Thankfully, its a fairly easy process.
eneq is offline  
Old Sep 9, 19, 4:32 pm
  #3  
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 4,555
you don’t need to call or send a fax. it’s 2019. go to My Trips at Delta.com and add it yourself.
HDQDD, RetiredATLATC and CarmenOM like this.
Colin is offline  
Old Sep 9, 19, 5:10 pm
  #4  
FlyerTalk Evangelist
Hilton Contributor Badge
 
Join Date: Sep 2003
Location: San Antonio
Programs: DL DM, Former AA EXP now AY Plat, NW Plat, Former CO Gold, Hilton Diamond
Posts: 19,248
Also note when purchasing from nonDL channels it will need to be added. (Unless you've saved it in a profile with that company)
aryan likes this.
flyerCO is offline  
Old Sep 9, 19, 5:55 pm
  #5  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Nov 2011
Location: Brighton. UK
Programs: BA Silver / VS /IHG Spire & Ambassador
Posts: 12,285
Originally Posted by yogimax View Post
We just purchased Pre Check since it has been spotty in recent months.

I added my Known Traveler Number at Delta's website.

Will it automatically be added to my existing reservations or do I need to call Delta to do it?

Thanks!
I assume you had been getting Pre off and on for free but now want to 100% of the time so have formally applied?

But have you been approved for it yet? Thatís when it kicks in not when you paid for it.
UKtravelbear is offline  
Old Sep 9, 19, 6:44 pm
  #6  
Original Poster
 
Join Date: Feb 2005
Location: Astoria, NY: LGA, JFK
Programs: Delta PM; Sheraton's Vistana BOD; SPG Gold
Posts: 2,000
Originally Posted by Colin View Post
you donít need to call or send a fax. itís 2019. go to My Trips at Delta.com and add it yourself.
o.k. went to My Trips and see no place to add it.
yogimax is offline  
Old Sep 9, 19, 6:46 pm
  #7  
Original Poster
 
Join Date: Feb 2005
Location: Astoria, NY: LGA, JFK
Programs: Delta PM; Sheraton's Vistana BOD; SPG Gold
Posts: 2,000
[QUOTE=UKtravelbear;31508241

But have you been approved for it yet? Thatís when it kicks in not when you paid for it.[/QUOTE]

Yes, we have.
yogimax is offline  
Old Sep 9, 19, 7:02 pm
  #8  
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 4,555
Originally Posted by yogimax View Post
o.k. went to My Trips and see no place to add it.
try harder
danib62 likes this.
Colin is offline  
Old Sep 9, 19, 7:45 pm
  #9  
 
Join Date: Nov 2009
Programs: DL PM 1MM
Posts: 3,154
Originally Posted by yogimax View Post
o.k. went to My Trips and see no place to add it.
Using a computer web browser, bring up a specific trip, and search that page for the text "Known Traveler Number".
mnbp is offline  
Old Sep 9, 19, 8:26 pm
  #10  
FlyerTalk Evangelist
Hilton Contributor Badge
 
Join Date: Sep 2003
Location: San Antonio
Programs: DL DM, Former AA EXP now AY Plat, NW Plat, Former CO Gold, Hilton Diamond
Posts: 19,248
Originally Posted by yogimax View Post
Yes, we have.
Under Secure Flight Data.
flyerCO is offline  
Old Sep 9, 19, 10:07 pm
  #11  
 
Join Date: Jun 2005
Programs: Delta Plat; UA 1MM (former 1K)
Posts: 1,234
While you're at it, make sure your name at Delta is exactly the same as for your known traveller number.

If your name isn't an exact match, you'll fail to get pre-check some of the time.

You'd think, because of the idiotic way that tickets combine your first name and middle initial, that this couldn't matter. It does. I didn't believe this when I heard it, but the required effort to give this fix a try is minimal. I've gotten pre-check every time since.
Syzygies is offline  
Old Sep 9, 19, 10:10 pm
  #12  
FlyerTalk Evangelist
Hilton Contributor Badge
 
Join Date: Sep 2003
Location: San Antonio
Programs: DL DM, Former AA EXP now AY Plat, NW Plat, Former CO Gold, Hilton Diamond
Posts: 19,248
Originally Posted by Syzygies View Post
While you're at it, make sure your name at Delta is exactly the same as for your known traveller number.

If your name isn't an exact match, you'll fail to get pre-check some of the time.

You'd think, because of the idiotic way that tickets combine your first name and middle initial, that this couldn't matter. It does. I didn't believe this when I heard it, but the required effort to give this fix a try is minimal. I've gotten pre-check every time since.
The name on the ticket isnt what matters. It's the name in the secure flight data field.
PurdueFlyer likes this.
flyerCO is offline  
Old Sep 9, 19, 10:30 pm
  #13  
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minneapolis
Programs: DL DM
Posts: 1,773
Originally Posted by flyerCO View Post
Also note when purchasing from nonDL channels it will need to be added. (Unless you've saved it in a profile with that company)
You donít need to add it manually, if it is in your airline profile and you add your frequent flyer number to the reservation. It will populate automatically (at least for Delta). You can test this by making a reservation and calling Delta to make sure it is in the reservation. It has been this way for some time.
Mr. Tickets is offline  
Old Sep 9, 19, 10:53 pm
  #14  
FlyerTalk Evangelist
Hilton Contributor Badge
 
Join Date: Sep 2003
Location: San Antonio
Programs: DL DM, Former AA EXP now AY Plat, NW Plat, Former CO Gold, Hilton Diamond
Posts: 19,248
Originally Posted by Mr. Tickets View Post
You donít need to add it manually, if it is in your airline profile and you add your frequent flyer number to the reservation. It will populate automatically (at least for Delta). You can test this by making a reservation and calling Delta to make sure it is in the reservation. It has been this way for some time.
Last time I had to book via Expedia (DL couldn't get a SFO-AMS-JNB-AMS-LAX to price) it didnt. It showed up in my reservations on delta.com since my DL# was attached, but preferences stored in your DL profile only flow to reservation if you're purchasing from DL. (Unless something recently changed) Thus no KTN as KTN not on Expedia profile.
flyerCO is offline  
Old Sep 9, 19, 11:48 pm
  #15  
 
Join Date: Nov 2011
Location: Minneapolis
Programs: DL DM
Posts: 1,773
Originally Posted by flyerCO View Post
Last time I had to book via Expedia (DL couldn't get a SFO-AMS-JNB-AMS-LAX to price) it didnt. It showed up in my reservations on delta.com since my DL# was attached, but preferences stored in your DL profile only flow to reservation if you're purchasing from DL. (Unless something recently changed) Thus no KTN as KTN not on Expedia profile.
What i am saying is that It DOES flow through. I have tried it many times. I invite you to make a reservation and then call Delta to verify. Now, there could be exceptions, but I can not imagine why there would be. Delta receives your frequent flyer information pretty much the same way from all originating sources. When Delta receives your reservation (with the SkyMiles number), it populates the information. I make all my reservations through a Worldspan agency and they never send the KTN number as a separate message. (I have asked them)
Mr. Tickets is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: