Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Delta Air Lines | SkyMiles
Reload this Page >

The Definitive "Delta - TSA Pre-Check" thread

The Definitive "Delta - TSA Pre-Check" thread

Old Mar 7, 12, 9:14 am
  #91  
 
Join Date: Jan 2010
Location: Twin Cities
Programs: Delta DM MM, IHG Plat, Hilton DM, Marriott SE, Emerald EE, Oakdale Gun Club, NRA & GOA Life Member
Posts: 3,870
Originally Posted by drpsych View Post
You cannot be "pre-selected" by Delta without a Known Traveler Number in the profile, as reported to me by Delta "higher ups". No favorites in the government approved program.
I was preselected and I have no known traveler number in my profile. I've gone through the preselected line every single time I've traveled since it came to MSP (which is every week excluding this week since this is the first week I haven't traveled this year). I also wasn't enrolled in any of the other government programs until I applied for GE late last week. I have my interview at JFK Sunday while on my way to CPT.
yohanson is offline  
Old Mar 7, 12, 9:33 am
  #92  
 
Join Date: Aug 2011
Location: ATL
Programs: Delta GM, Marriott Platinum, Hertz 5*
Posts: 2,530
Originally Posted by yohanson View Post
I was preselected and I have no known traveler number in my profile. I've gone through the preselected line every single time I've traveled since it came to MSP (which is every week excluding this week since this is the first week I haven't traveled this year). I also wasn't enrolled in any of the other government programs until I applied for GE late last week. I have my interview at JFK Sunday while on my way to CPT.
There is no doubt that "elite" travelers qualify without having a known traveler number in their profile (or at all).

But Delta/TSA officials haven't ever made known what the cutoff is for free inclusion as an elite (either GM or PM, I believe) or how often they add pax as they qualify.

I was FO when the program rolled out in ATL and was not included. I am now GM, but was never selected in ATL until I was approved for GE and added the number to my profile. This leads me to believe that the cutoff is PM, but here is what I still don't know:
  • Is the cutoff officially PM? (I have heard rumors of some GMs being included)
  • Would I have immediately been eligible when I reach PM in a few months?
  • Is it market-specific (are pax added in markets as precheck is added?)
  • If I was PM/DM last year and I dropped down to FO this year, would I still qualify?
I gave up with the guessing game and just paid for GE, but it would be really nice of Delta to clarify the program better. That is probably the TSA's role, but as a government agency it would likely take a miracle for them to communicate this information clearly to everyone anytime in the near future.
dcline414 is offline  
Old Mar 7, 12, 9:49 am
  #93  
 
Join Date: Aug 2009
Location: MSP
Programs: Delta Gold Medallion, Sky Club
Posts: 588
Originally Posted by dcline414 View Post
There is no doubt that "elite" travelers qualify without having a known traveler number in their profile (or at all).

But Delta/TSA officials haven't ever made known what the cutoff is for free inclusion as an elite (either GM or PM, I believe) or how often they add pax as they qualify.

I was FO when the program rolled out in ATL and was not included. I am now GM, but was never selected in ATL until I was approved for GE and added the number to my profile. This leads me to believe that the cutoff is PM, but here is what I still don't know:
  • Is the cutoff officially PM? (I have heard rumors of some GMs being included)
  • Would I have immediately been eligible when I reach PM in a few months?
  • Is it market-specific (are pax added in markets as precheck is added?)
  • If I was PM/DM last year and I dropped down to FO this year, would I still qualify?
I gave up with the guessing game and just paid for GE, but it would be really nice of Delta to clarify the program better. That is probably the TSA's role, but as a government agency it would likely take a miracle for them to communicate this information clearly to everyone anytime in the near future.
GM+ can qualify. Ask the TSA agent at the pre-check gate for a flyer. They were handing them out to SkyPriority flyers at MSP the last couple times I went through.
nogophers is offline  
Old Mar 7, 12, 9:54 am
  #94  
 
Join Date: Aug 2011
Location: ATL
Programs: Delta GM, Marriott Platinum, Hertz 5*
Posts: 2,530
Originally Posted by nogophers View Post
GM+ can qualify. Ask the TSA agent at the pre-check gate for a flyer. They were handing them out to SkyPriority flyers at MSP the last couple times I went through.
Hah... I asked in ATL and they said "it's random, you weren't selected today, go to the right lane, keep moving."
dcline414 is offline  
Old Mar 7, 12, 11:30 am
  #95  
 
Join Date: Jul 2003
Location: HSV
Programs: DL SkyMiles PM/1MM, UA Premier gold/1MM, Choice platinum, Marriott gold
Posts: 1,359
Originally Posted by Miniflyer View Post
Never received an email from anyone, didn't sign up through the DL website and am not a member of Global Entry (yet). It just magically happened one day (and continues to). So cool that I can actually go through security with real shoes. Not that it makes much difference when I'm traveling with others--still have to wait on the other side.
Happened to me at LAS this past Monday. The TSA agent said my wife and I were both eligible and to go through that line. There was no one in line there (regular security line was packed), and I went through with shoes on, laptop in my backpack and liquids in my carry on. Super fast and really nice. I didn't sign up for anything beforehand that I can recall.
Kwaj boy is offline  
Old Mar 7, 12, 11:38 am
  #96  
 
Join Date: Jun 2010
Location: NYC
Programs: SPG Plat, Emerald Exec., PC Plat, AA, CO, DL, UBS Charter Card, Palladium Card, Amex Plat
Posts: 1,694
Originally Posted by drpsych View Post
You cannot be "pre-selected" by Delta without a Known Traveler Number in the profile, as reported to me by Delta "higher ups". No favorites in the government approved program.
Your first two posts are misinformation...
mlad1101 is offline  
Old Mar 7, 12, 12:07 pm
  #97  
 
Join Date: Mar 2012
Location: Norfolk
Programs: DL GM, Marriott Rewards Plat
Posts: 1
Same here. 2 for 3 out of DTW.
bafsu85 is offline  
Old Mar 7, 12, 12:45 pm
  #98  
 
Join Date: Dec 2006
Location: near DTW
Posts: 247
Originally Posted by SomeGuy View Post
... So far I am 0 for 3 on being selected for the Pre-Check line.
I'm 1/3 out at DTW (Global Entry, DM basis).

One time the green light came on but the TSA checker said "use the normal line"

Last edited by djm3; Mar 7, 12 at 12:51 pm Reason: more info
djm3 is offline  
Old Mar 10, 12, 8:47 pm
  #99  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 44
Question, I got approved and received my Global Entry card on 2/22. I have a flight tomorrow and I'm Silver flying out of ATL. Is there anything that prints on the boarding pass at all on whether you made the cut or not? The reason I ask is I believe that the South T gate that the line is in is for Gold/Platinum/Diamond so if I go down there and I haven't made the cut then I need to go all the way back to the regular line rather than just popping over to the elite line.

Thanks

Josh
JoshFink is offline  
Old Mar 10, 12, 10:24 pm
  #100  
 
Join Date: Oct 2009
Location: MCO
Programs: DL DM/MM, Marriott Plat Premier, HH Diamond, Hyatt Plat, Hertz PC
Posts: 4,082
Originally Posted by JoshFink View Post
Question, I got approved and received my Global Entry card on 2/22. I have a flight tomorrow and I'm Silver flying out of ATL. Is there anything that prints on the boarding pass at all on whether you made the cut or not? The reason I ask is I believe that the South T gate that the line is in is for Gold/Platinum/Diamond so if I go down there and I haven't made the cut then I need to go all the way back to the regular line rather than just popping over to the elite line.
#1 -- Make sure your GE info is included in your profile. If it isn't, chances are slim you will get through PreCheck anyway. Actually, you can't even check on that now since it it locked at T-72 hrs. It is either already in there or it isn't.

#2 -- Technically you have to be 'invited' by DL to enter through PreCheck so it is possible you are not coded properly anyway.

#3 -- The TSO operating the scanner may let you go through the SP line if you scan red.

TSA uses the barcode on the BP to determine if you get through or not. Very important: Just because you have GE does not automatically allow you to use PreCheck.
Sez_Who is offline  
Old Mar 10, 12, 10:42 pm
  #101  
 
Join Date: Apr 2009
Location: WAS
Programs: AMEX Platinum, Global Entry, Priority Pass, SPG Gold, HHonors Gold
Posts: 1,593
Originally Posted by Sez_Who View Post
#1 -- Make sure your GE info is included in your profile. If it isn't, chances are slim you will get through PreCheck anyway. Actually, you can't even check on that now since it it locked at T-72 hrs. It is either already in there or it isn't.

#2 -- Technically you have to be 'invited' by DL to enter through PreCheck so it is possible you are not coded properly anyway.

#3 -- The TSO operating the scanner may let you go through the SP line if you scan red.

TSA uses the barcode on the BP to determine if you get through or not. Very important: Just because you have GE does not automatically allow you to use PreCheck.
1. If he hasn't submitted his PASS-ID with his Secure Flight info, then he won't be able to use PreCheck.

2. You do not have to be invited by Delta. Providing a TT PASS-ID is sufficient to be eligible for PreCheck.
14940674 is offline  
Old Mar 10, 12, 11:04 pm
  #102  
 
Join Date: Jan 2010
Location: New York and Vienna
Programs: PA WorldPass Platinum, AA, DL, LH. GHA Black, SPG and HHonors Gold
Posts: 3,820
Originally Posted by JoshFink View Post
Question, I got approved and received my Global Entry card on 2/22. I have a flight tomorrow and I'm Silver flying out of ATL. Is there anything that prints on the boarding pass at all on whether you made the cut or not? The reason I ask is I believe that the South T gate that the line is in is for Gold/Platinum/Diamond so if I go down there and I haven't made the cut then I need to go all the way back to the regular line rather than just popping over to the elite line.

I'm assuming you associated your Global Entry number with your SkyMiles profile and the answer to your question is that the Pre-Check is embedded in the scannable code on the BP AFAIK.
jspira is offline  
Old Mar 10, 12, 11:58 pm
  #103  
 
Join Date: May 2007
Location: SEA
Programs: Delta Platinum Medallion, Marriott Platinum
Posts: 623
+1
and the PreCheck gate is a far walk from the car rental. For me it's worth it.
tikiboy is offline  
Old Mar 11, 12, 9:52 am
  #104  
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 44
Thanks for the responses.. My GE is in my profile but I think I actually booked this flight before I got my info in there. I called Delta and they said it was associated but who knows with them?

I guess I'll find out today what's going on. One plus is that I think with my Delta Reserve card I can go through the medallion line anyways so it might not be a big deal. Plus it's a Sunday afternoon, shouldn't be too busy.

Josh
JoshFink is offline  
Old Mar 11, 12, 1:06 pm
  #105  
 
Join Date: Dec 2009
Location: PVD, GVA, BUD
Programs: AA ExecP
Posts: 830
Maybe I'm missing something. In ATL I just walk right to the precheck line at the south secutity and scan my boarding pass. No issues there, no need to be "invited".
flying_q is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: