Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Delta Air Lines | SkyMiles
Reload this Page >

The Definitive "Delta - TSA Pre-Check" thread

The Definitive "Delta - TSA Pre-Check" thread

Old Feb 25, 12, 7:09 pm
  #76  
LBJ
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jul 2003
Programs: DL DM
Posts: 13,290
Originally Posted by IrisT View Post
I just completed my GOES interview in DTW yesterday, and I was told that I can use the PreCheck line. She told me to enter my number on my profile, and my BP will reflect that I am approved.
There is nothing on your BP that will show you are approved. The approval is handled internally as you are not supposed to know ahead of time. I'm 5/5 on eligible itineraries (I didn't get it on an itin involving an international flight which apparently currently disqualifies one for Pre-Check).
LBJ is offline  
Old Feb 25, 12, 7:11 pm
  #77  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2006
Location: Toledo, OH
Programs: Delta DM & MM, Hilton DM, Marriott gold
Posts: 13,213
I wish my upgrade percentages were as successful as being chosen to go through the TSA line at detroit, at 100% so far. Just wish they had a different queue to go through than the sky priority waiting line. They need a separate entrance for people that area chosen to use that lane instead of waiting in the line.
jamesteroh is offline  
Old Feb 25, 12, 7:24 pm
  #78  
 
Join Date: Jul 2009
Location: Michigan
Programs: Delta basic after Gold; HHonors, Diamond; Marriott/SPG Plat; IHG/PCR Plat; Avis, Hertz
Posts: 211
Originally Posted by LBJ View Post
There is nothing on your BP that will show you are approved. The approval is handled internally as you are not supposed to know ahead of time. I'm 5/5 on eligible itineraries (I didn't get it on an itin involving an international flight which apparently currently disqualifies one for Pre-Check).
Originally Posted by jamesteroh View Post
wish my upgrade percentages were as successful as being chosen to go through the TSA line at detroit, at 100% so far. Just wish they had a different queue to go through than the sky priority waiting line. They need a separate entrance for people that area chosen to use that lane instead of waiting in the line.
Well, I am confused since I was told that being able to go through the PreCheck lane is one of the GOES perks. How do you know if you are selected then? Does something come on the screen when you print your boarding pass?
IrisT is offline  
Old Feb 25, 12, 8:51 pm
  #79  
LBJ
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jul 2003
Programs: DL DM
Posts: 13,290
Originally Posted by IrisT View Post
Well, I am confused since I was told that being able to go through the PreCheck lane is one of the GOES perks. How do you know if you are selected then? Does something come on the screen when you print your boarding pass?
Yes, the TSA has scanners at the SkyPriority lane. It will tell them whether or not you are approved when they scan your boarding pass.
LBJ is offline  
Old Feb 26, 12, 12:48 am
  #80  
 
Join Date: Aug 2011
Location: ATL
Programs: Delta GM, Marriott Platinum, Hertz 5*
Posts: 2,530
But as far as Pre-check scanning, it is totally random on the day of travel. The fact that there is no way to verify that the data was sent is one of my biggest gripes about program.
dcline414 is offline  
Old Feb 26, 12, 6:17 am
  #81  
 
Join Date: Jul 2009
Location: Michigan
Programs: Delta basic after Gold; HHonors, Diamond; Marriott/SPG Plat; IHG/PCR Plat; Avis, Hertz
Posts: 211
Thanks, LBJ! Now I understand ~
IrisT is offline  
Old Feb 26, 12, 9:12 am
  #82  
 
Join Date: Jun 2002
Location: Kingdom of the Sun
Programs: DL GM/MM
Posts: 3,707
Originally Posted by 14940674 View Post
That TDC doesn't seem to understand TSA policy. You should never allowed into the PreCheck line based on showing a TT card. You are supposed to submit your eligibility information to the airline. Then, if randomly selected, your status will be encoded into the BP. That is the only way it should work, officially.
I will assume you are simply not current with TSA practices. As per the TSA, officially,
Certain frequent flyers from Delta Air Lines, American Airlines and certain members of CBP's Trusted Traveler programs, including Global Entry, SENTRI, and NEXUS who are U.S. citizens are eligible to participate.
As the program evolves, the eligibility requirements are updated.
Pharaoh is offline  
Old Feb 26, 12, 6:42 pm
  #83  
 
Join Date: Apr 2009
Location: WAS
Programs: AMEX Platinum, Global Entry, Priority Pass, SPG Gold, HHonors Gold
Posts: 1,593
Originally Posted by Pharaoh View Post
As the program evolves, the eligibility requirements are updated.
You clearly misunderstand the definition of eligibility in PreCheck. Being eligible simply means you have a chance of using the PreCheck line, rather than being a guarantee. Showing the card should never get you into the line. To gain entry, you must share your TT status with the airline, which will encode it into your BP.
14940674 is offline  
Old Mar 6, 12, 6:04 pm
  #84  
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 19
Originally Posted by dcline414 View Post
IMPORTANT DISCLAIMER:
It is a totally random selection process on the day of travel (with no way of knowing if you are selected until you get to security).

I am 2/5 since paying my $100 to join the club.
It's interesting you say that.... At the end of last year I got to Plat and all of a sudden every flight through ATL my boarding pass did the 3 beeps. I don't have the $100 global entry because I don't want my finger prints on record just to get entry into my own country...

Anyways, beginning of this year, my boarding pass hasn't done it once, until today. Guess what I did today before I got to the airport... I called the Plat line to ask why it hadn't been working. They told me the same thing about it being random.


Of course I was already in the normal security area because I thought it wouldn't beep. dammit. They really need to make this more "detectable" to the business traveler that has access to it. The random crap is annoying and counter productive.

rant over.
atlantauser is offline  
Old Mar 6, 12, 7:42 pm
  #85  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2009
Location: Bye Delta
Programs: AA EXP, HH Diamond, IHG Plat, Hyatt Plat, SPG Gold, MR Gold, Nat'l Exec Elite, Avis Presidents Club
Posts: 15,307
Originally Posted by atlantauser View Post
The TSA is annoying and counter productive.
Fixed that for you
javabytes is offline  
Old Mar 6, 12, 7:47 pm
  #86  
 
Join Date: Aug 2009
Location: MSP
Programs: Delta Gold Medallion, Sky Club
Posts: 589
Originally Posted by CarmenOM View Post
The above is correct. I am not enrolled in Nexus, Privum, or Global Entry. When the TSA Pre-Check program was announced a few months ago I was invited to "opt in," which, as I recall, consisted of checking a box or replying to the Delta email and making sure I had the necessary info in my profile. The letter said that participants in the trial program could qualify either by being PM or DM or by being enrolled in a program such as Global Entry.

Since I heard nothing further (there may have been a vague message about the start of the program at MSP) I wasn't certain I was really in the program, but when I flew out of MSP a few days ago I was selected for Pre-Check that day. Since selection on any given day is apparently random, now we can obsess before each trip about both upgrades and Pre-Check!

Correct. just update your profile. No special number needed, no fees to pay, no interview. I am 4 for 4 out of MSP as a GM.
nogophers is offline  
Old Mar 6, 12, 8:03 pm
  #87  
 
Join Date: Dec 2009
Location: PA, AK, or FL 350
Programs: Delta Ham Sammich, SPG, Hertz #1 Gold, Chalet Suites Matterhorn
Posts: 950
I noticed at MSP C-G connector checkpoint a few days back, that the ID checker was scanning BP's, checking for the green light, then putting tick marks on a sheet. Glancing at the sheet ( as my BP beeped and the light turned green ) it was a tally of how many pre-selects were "processed" broken into 1 hour time slots. I, and everyone else, were processed "normally" through the nude-a-scope.

edit: On further thought, perhaps they are just gathering data to assess adding pre-check to the connector TSA checkpoint. That would be nice.

Last edited by Frozentech; Mar 7, 12 at 8:17 am
Frozentech is offline  
Old Mar 7, 12, 5:34 am
  #88  
 
Join Date: Aug 2008
Location: MCO
Programs: DL-DM/1MM, HILTON-DIA, .HYATT-DIA/GLOB , IHG-PLT,HERTZ 5*, NATIONAL ES
Posts: 8,690
Count me in the group that does not have GE, Nexus, or a trusted trav number. I am a DM and 2/2 (ATL+LAS) for being selected.

My only variable is thati do have CLEAR.
Crazyhotelguy is offline  
Old Mar 7, 12, 7:51 am
  #89  
 
Join Date: Jul 2009
Location: NoVa/DC
Programs: DL DM, Fairmont Platinum, Hilton Gold, SPG Gold, Disney Platinum ;)
Posts: 1,003
Had pre-check for the first time leaving LAS on Monday. I'm DM with GE (and Clear), one non-status psgr with GE, and a GM with a very recent GE (GE # in profile but not in reservation) and all 3 used pre-check. Very nice.
iamhereandthere is offline  
Old Mar 7, 12, 7:56 am
  #90  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2006
Location: Toledo, OH
Programs: Delta DM & MM, Hilton DM, Marriott gold
Posts: 13,213
I'm a PM without Nexus or GE and fortunately I am 100% which is nice since al lmy flights originate out of DTW.

The program is set up a lot better at LAS than DTW though. At DTW, you still have to wait in the security queue, at LAS they just scan your BP and you walk right up to the line. Takes less than 1 minute to get through security at LAS now.
jamesteroh is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: