Go Back  FlyerTalk Forums > Destinations > Americas > Canada
Reload this Page >

Security at YYZ (2022)

Security at YYZ (2022)

Old Oct 24, 22, 10:15 am
  #121  
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 224
I tend to fly at less busy times, and I've had my laptop swabbed often when entering the Nexus line of T3 security (B/C gates) this year.
mxqisit is offline  
Old Oct 27, 22, 2:47 pm
  #122  
 
Join Date: Jan 2005
Location: Calgary, AB
Programs: AC SE100k, Marriott Titanium, Accor Platinum, Hilton Diamond
Posts: 412
Originally Posted by EdofFX View Post
They searched and tested laptops at the Nexus lane at YYZ? I have never had to power on my laptop in many years.
Pardon my choice of words. It's more like "Take your laptop out, let me swab it then all around your laptop case" guy. Sometimes they will escort you to the front of the line afterwards if its busy.
Cerberus is offline  
Old Oct 28, 22, 5:34 am
  #123  
 
Join Date: Nov 2011
Location: Virginia
Programs: HHonors Gold, IHG Platinum, Marriott nobody
Posts: 458
Originally Posted by Cerberus View Post
Pardon my choice of words. It's more like "Take your laptop out, let me swab it then all around your laptop case" guy. Sometimes they will escort you to the front of the line afterwards if its busy.
Thanks for the clarification. Swabbing the laptop is fine and does not take much time, they are just trying to make sure people do not have narcotics or explosives.
EdofFX is offline  
Old Oct 29, 22, 6:31 pm
  #124  
 
Join Date: Aug 2022
Posts: 2
Has anyone been able to successfully scan the QR code at the e-gates from yyz dot americanexpress dot com (sorry, first time poster) to go through the Priority Security Lanes in Terminal 1 Gate E?

My wife wasn't able to scan her QR code on her phone earlier. Nothing was happening when she put the QR code over the reader.

Thanks.
flyer8472 is offline  
Old Oct 30, 22, 6:09 pm
  #125  
 
Join Date: Jan 2020
Location: YVR/ICN
Programs: OZ Diamond *G/AC 35K *S/Marriott Bonvoy Platinum/Hilton Gold
Posts: 90
Originally Posted by flyer8472 View Post
Has anyone been able to successfully scan the QR code at the e-gates from yyz dot americanexpress dot com (sorry, first time poster) to go through the Priority Security Lanes in Terminal 1 Gate E?

My wife wasn't able to scan her QR code on her phone earlier. Nothing was happening when she put the QR code over the reader.

Thanks.
Next time, try scanning your BP to see if the barcode scanner is working on the gate. If it is, it's most likely a problem with the screen on your phone. Set your brightness to 100% and modify the zoom. If that doesn't work, try hovering your phone above the scanner and play around with the distance/angle.
OccasionallyFlying is offline  
Old Oct 30, 22, 6:18 pm
  #126  
 
Join Date: Aug 2022
Posts: 2
Originally Posted by OccasionallyFlying View Post
Next time, try scanning your BP to see if the barcode scanner is working on the gate. If it is, it's most likely a problem with the screen on your phone. Set your brightness to 100% and modify the zoom. If that doesn't work, try hovering your phone above the scanner and play around with the distance/angle.
Yes, thank you. I replayed yesterday in my mind and realized that it did scan the boarding pass (as my wife was reading the instructions on the screen). It occurred to me early this morning that my wife's phone was probably too dim. She scanned the boarding pass from her phone (didn't work as we didn't have access on the boarding pass) and her phone went full brightness. Whereas, when she scanned the QR code (twice), both times were either in an email or browser and didn't automatically go full brightness.

I fly out in 2 weeks or so, so I'll try it on my phone with full brightness when I'm at the e-gate.
flyer8472 is offline  
Old Oct 31, 22, 9:45 am
  #127  
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 224
Interesting scenario on Friday afternoon (~14:00) at T3. The C gates ("international") security check was only accepting customers of the new YYZ Express service. All normal passengers we sent over to the B/C gates security area, which also had a YYZ Express line. It was all very busy.
mxqisit is offline  
Old Nov 2, 22, 10:48 pm
  #128  
Suspended
 
Join Date: Sep 2002
Location: LAX/TPE
Programs: United 1K, JAL Sapphire, SPG Lifetime Platinum, National Executive Elite, Hertz PC, Avis PC
Posts: 39,920
Is there a Nexus line available at T3 USA departures? Although I havenít been to that terminal in almost a year, I donít recall ever seeing it before
bocastephen is offline  
Old Nov 3, 22, 7:25 am
  #129  
 
Join Date: Dec 2002
Location: Toronto
Posts: 476
Originally Posted by bocastephen View Post
Is there a Nexus line available at T3 USA departures? Although I haven’t been to that terminal in almost a year, I don’t recall ever seeing it before
Yes - look for signs at far right side of entrance to security for US departures - Nexus entrance is down long hallway past the washrooms. There is a separate security line, then a separate entrance into CBP hall.
bocastephen likes this.
Jono is offline  
Old Nov 21, 22, 7:46 am
  #130  
 
Join Date: Jun 2004
Location: I'm From Here
Programs: AC*SE & MM/*Wood Gold/HHonors Diamond/Marriott Silver/AirMiles Gold
Posts: 4,411
Just an FYI, T1 Domestic, they ask you for your Nexus at the usual spot as well at security when they re-scan your BP

They were turning people away who 'snuck' into the Nexus line but didn't have a Nexus card
bocastephen and mapleg like this.
lcohen999 is offline  
Old Nov 22, 22, 2:23 pm
  #131  
 
Join Date: Jan 2005
Location: Calgary, AB
Programs: AC SE100k, Marriott Titanium, Accor Platinum, Hilton Diamond
Posts: 412
Originally Posted by lcohen999 View Post
Just an FYI, T1 Domestic, they ask you for your Nexus at the usual spot as well at security when they re-scan your BP

They were turning people away who 'snuck' into the Nexus line but didn't have a Nexus card
About damned time. Sorry but what's the point behind having a NEXUS line and such if people can sneak in or if the agents just toss whoever into the line?

Hopefully this is a permanent thing.
Cerberus is offline  
Old Nov 22, 22, 2:30 pm
  #132  
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ontario, Canada
Programs: Aeroplan, IHG, Enterprise, Avios, Nexus
Posts: 8,000
Originally Posted by Cerberus View Post
About damned time. Sorry but what's the point behind having a NEXUS line and such if people can sneak in or if the agents just toss whoever into the line?

Hopefully this is a permanent thing.
Agreed. The last couple of times I used it was explained to me that it was for Nexus members. As I was reaching for my card I was waved through without having to show it.
Badenoch is offline  
Old Nov 26, 22, 5:04 am
  #133  
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 113
We have an early trans-border flight (6:15a) on Saturday, Dec 3rd through T1. As US customs doesn’t open until 4:30a, how does the recommended 3 hours thing work? Would arriving at security around 4-4:15a be ok? We both have NEXUS.

In 2017 we had an early trans-border through T1. Got there with the 3 hr buffer, and no other pax at security, then sat at the gate for 2.5 hrs.
Bokehman is offline  
Old Nov 27, 22, 4:38 am
  #134  
 
Join Date: Mar 2016
Programs: AC S100K
Posts: 1,152
We have an early trans-border flight (6:15a) on Saturday, Dec 3rd through T1. As US customs doesn’t open until 4:30a, how does the recommended 3 hours thing work? Would arriving at security around 4-4:15a be ok? We both have NEXUS.
Getting there 3 hours early puts you at or near the front of the line for when customs and security open up.

I haven’t read a lot of recent experiences, but I’d be surprised if you really need 3 hours on a Saturday morning. If it was me I’d be content with 2. But perhaps others will contradict that.
TheCanuckian is offline  
Old Nov 27, 22, 9:04 am
  #135  
 
Join Date: Jan 2018
Programs: DL Diamond, Hertz PC, Bonvoy Gold Elite
Posts: 605
Originally Posted by Bokehman View Post
We have an early trans-border flight (6:15a) on Saturday, Dec 3rd through T1. As US customs doesnít open until 4:30a, how does the recommended 3 hours thing work? Would arriving at security around 4-4:15a be ok? We both have NEXUS.

In 2017 we had an early trans-border through T1. Got there with the 3 hr buffer, and no other pax at security, then sat at the gate for 2.5 hrs.
if you have Nexus you wonít need 3 hours. On a Saturday morning, youíll go from check in to the gate in probably less than 10 minutes. Your only real time constraint will be if youíre checking bags you need to have them checked by one hour before departure. I generally get there about an hour and a half and do just fine. If I was travelling with kids, Iíd probably shoot for two hours because kids are sort of like molasses.

and for reference, Iíve flown out of Pearson four times in the last two months.
Utskicat is offline  

Thread Tools
Search this Thread