Selecting seats on Cathay Business class

Old Feb 7, 16, 8:02 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2015
Programs: BA Gold
Posts: 24
Selecting seats on Cathay Business class BA Booking

I hope someone here can help me. In September myself and my wife are travelling to Australia, with a stop in Hong Kong on the outbound. We then fly with Cathay to Melbourne. The problem is that I can't select a seat for my wife on the Cathay segment. All flights are in Business, and were booked via BA.com. I can bring up the details on Cathays website, but there is no option to select a seat. I've got seats on the Qantas segment (Brisbane to Sydney) and I can choose a preference (aisle or window) for each of us on the Cathay flight, but can't actually select the specific seats. I'm currently BA Silver, but will be Gold within 10 days, but don't know if that will make any difference.

Thanks for any help you can offer

Last edited by Solidbond; Feb 7, 16 at 8:27 am
Solidbond is offline  
Old Feb 7, 16, 8:46 am
  #2  
 
Join Date: Dec 2006
Location: UK
Programs: NZ Gold, BA Silver, QF Bronze, AF Ivory, FlyBe, IHG Platinum Elite, Accor Platinum
Posts: 995
Phone Cathay, you should have no problem applying a selection by phone.
libertyuk is offline  
Old Feb 7, 16, 10:17 am
  #3  
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 870
That's strange as I have an ex EU to BKK (booked last week on ba.com) via HKG and after entering the details on the CX website, I managed to reserve two seats in J.

I did notice however, that after reserving the seats, I got a message suggesting that I could not complete the request and I initially thought that my reservation had failed, however, after checking MMB on the BA website, both CX sectors are now showing the seats I selected as reserved.

Edit to add...

I have just checked my booking and the facility to reserve seats is still available.

[IMG][/IMG]

Last edited by passy777; Feb 7, 16 at 10:33 am
passy777 is offline  
Old Feb 7, 16, 10:29 am
  #4  
 
Join Date: Jul 2010
Location: UK
Programs: BA Gold
Posts: 417
I had no problem selecting seats online in CX J.
bluemoon68 is offline  
Old Feb 7, 16, 11:52 am
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2015
Programs: BA Gold
Posts: 24
Thanks for the replies, but I am unable to even select the particular flight as there is no button showing - I wonder if it is because it is showing the BA codeshare number, rather than the CX flight number. I've tried it on 3 different browsers, so it isn't a browser problem. On the BA website it doesn't even mention selecting seats on the CX or QF flights, but I can select the seat on QF on their website, just not the CX ones
Solidbond is offline  
Old Feb 7, 16, 12:38 pm
  #6  
 
Join Date: Aug 2010
Location: München, Germany
Programs: BA GGL (no longer CCR), Hertz PC, Hilton Diamond
Posts: 5,552
Are you using the BA website or the CX website to select the seats?

I'd suggest going straight to CX.

If there is a separate CX record locator, it should be available from classic.checkmytrip.com

Note as well that CX sometimes mangles names, e.g., Mr FIRST MIDDLE LAST might have to check in as LAST FIRSTMIDDLE (possibly without a space).
Cymro is offline  
Old Feb 7, 16, 12:59 pm
  #7  
 
Join Date: Jun 2005
Location: London, UK
Programs: AA 2MM - PLT, BA GGL, SPG Plat, Hilton Diamond
Posts: 6,222
You cannot assign seats on codeshare CX metal flights on CX.com. You will need to call BA and if they can't do it call CX.
Moomba is online now  
Old Feb 7, 16, 1:05 pm
  #8  
 
Join Date: Dec 2014
Location: Greenock Scotland
Programs: BA Bronze!! Hilton Gold
Posts: 173
I booked a reward flight via BA on Cathay BC Saigon to Hong Kong.

On the Cathay Pacific website, I just used my BA booking reference plus my name and the booking came up, so I picked my chosen seats on the A330.

However last night I got an alert from "My Flights" app saying there was an equipment change to the A350 900 ( I think it's the new one) and when I went back to check my seat allocation it had gone along with the option to choose a seat.

I shall call Cathay up tomorrow to see what the issue is.
Woody12354 is offline  
Old Feb 7, 16, 1:26 pm
  #9  
Moderator, Iberia Airlines, Airport Lounges, and Ambassador, British Airways Executive Club
 
Join Date: Feb 2010
Programs: BA Lifetime Gold; Flying Blue Life Platinum; LH Sen.; Hilton Diamond; Kemal Kebabs Prized Customer
Posts: 40,718
Originally Posted by Moomba View Post
You cannot assign seats on codeshare CX metal flights on CX.com. You will need to call BA and if they can't do it call CX.
Yes, this indeed my experience too, you can't put 001 or 125 tickets into the MMB data either. But I just ring CX first up, not BA, make sure my BAEC number is in there first (since CX do keep some nice seats back) and then get seat selection done that way, ideally in conjunction with ExpertFlyer.
corporate-wage-slave is online now  
Old Feb 7, 16, 9:21 pm
  #10  
 
Join Date: Jan 2007
Location: UK
Programs: Tufty Club (Gold), BAGA Gymnastics level 4, 440yds swimming certificate
Posts: 1,874
I used the royal Jordanian website I select seats on a CX operated BA codeshare KUL to HKG
A P Yu is offline  
Old Feb 7, 16, 11:38 pm
  #11  
 
Join Date: Feb 2000
Location: Vancouver, British Columbia
Programs: BA GGL, FPC Plat, HH Diamond, IHG Amb
Posts: 3,366
The CX booking engine can be a little odd. With multiple passengers on a booking you need to select the passenger on the left, load that passenger's itinterary, and then proceed to seat selection, etc.
AC*SE is offline  
Old Feb 8, 16, 6:09 am
  #12  
 
Join Date: Sep 2003
Location: OSL
Posts: 2,120
I've found, in the past, that when the flight has been closed to fully booked (ie seats taken), the ability to select seat has disappeared. I can normally see 2-3 free seats left at EF at that stage but no ability to select seats.
dodgeflyer is online now  
Old Feb 8, 16, 6:52 am
  #13  
Senior Mod and Moderator: Aegean Miles&Bonus and British Airways
 
Join Date: Jan 2009
Location: Norwich, UK
Programs: A3*G, BA Gold, BD Gold (in memoriam), IHG Spire
Posts: 6,065
I have an ex-BGO itinerary with BA, CX & QF flights. One of the CX flights is on the BA codeshare.

When I first booked, I had one PNR common to all carriers. I was able to use that to select seats through the whole trip on the respective airlines' websites - including CX.

In the past few weeks, the BA codeshare flight has acquired its own CX booking reference. My Flights still shows the original PNR with seat allocations for all legs (including the codeshare one), whereas the new PNR also shows all the legs, but with a seat allocation solely on the codeshared CX flight (which is the same seat as on the original PNR).

I haven't tried to change seats since, and my inclination is not to touch the booking in case something goes wrong. If I need to do so, however, I'm assuming the new PNR is now more likely to work.
NWIFlyer is offline  
Old Feb 8, 16, 6:55 am
  #14  
 
Join Date: Jul 2014
Location: Surrey, UK
Programs: BA Gold, *A Gold, IHG Platinum
Posts: 389
Originally Posted by Woody12354 View Post
I booked a reward flight via BA on Cathay BC Saigon to Hong Kong.

On the Cathay Pacific website, I just used my BA booking reference plus my name and the booking came up, so I picked my chosen seats on the A330.

However last night I got an alert from "My Flights" app saying there was an equipment change to the A350 900 ( I think it's the new one) and when I went back to check my seat allocation it had gone along with the option to choose a seat.

I shall call Cathay up tomorrow to see what the issue is.
Same for me - I was initially able to select my seats, but then there was an aircraft change and now it says I'm not able to make any more changes. Odd.

Lucky you for bagging the A350 though - you're right it is brand new. CX don't even have it in service yet.
jwhite9185 is offline  
Old Feb 8, 16, 7:03 am
  #15  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2015
Programs: BA Gold
Posts: 24
With thanks to A P Yu, I tried the Royal Jordanian website, and amazingly was able to book the seats! Still unable to even start to select on the CX site, or the BA site, but they are now showing on all bookings as selected, so many thanks again A P Yu
Solidbond is offline  

Thread Tools
Search this Thread