Best T3 OneWorld Lounge

    Hide Wikipost
Old Feb 13, 20, 5:30 pm   -   Wikipost
Please read: This is a community-maintained wiki post containing the most important information from this thread. You may edit the Wiki once you have been on FT for 90 days and have made 90 posts.
 
Last edit by: Prospero
Wiki Link
This gives the lounges options available for BA passengers departing from LHR T3. If you flight is departing from T3 you will not have access to the T5 lounges - including Concorde Room - since you must have a same-day T5 boarding pass to get airside in T5. If your flight is from T3, then you need to use the T3 lounges, your boarding pass will not work in T5. As it happens there is a good range of lounges available in T3, details below.

For breakfast options for BA Gold / Emerald / First travellers, there is a photo guide in post 291, click here. Note the Qantas lounge only opens at 08:00 hrs.

LHR Terminal 3 First Class Lounges





https://www.flyertalk.com/forum/cath...e-reviews.html


LHR Terminal 3 Business Class Lounges






Print Wikipost

Old Jun 28, 22, 6:11 am
  #1051  
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 1,148
A dark day for BA flying lounge lovers.
RG1X is offline  
Old Jun 28, 22, 3:17 pm
  #1052  
 
Join Date: Jun 2010
Location: Boston, MA
Programs: EK Gold, A3 *G, AB Gold, Jetblue Mosaic
Posts: 1,262
Originally Posted by sau54 View Post
It happens all the time and I don't think it's fair to blame it on Americans. I was at the VS security screening last week and there was a guy that brought jam. He had an European accent speaking English. I do find it annoying that people are not ready for the security screenings. Whether it's liquid, laptops, or whatever, I don't understand how in this day and age, people aren't ready. Before I even get to the trays, the reps would remind us to take out the laptop and liquid. Yet, people still get to the tray not understanding what has to be done. I even saw a British family of three (spoke with a British accent) that was totally unprepared for the security screening. They were at T3 fast track and just ahead of me. I think they managed to talk themselves to the fast track because they were running late. It was a crazy day at Heathrow and I guess if you say the right things, you can skip the lines. Anyways, I got really frustrated with this family as they had to unpack everything from their bag. I lost patience and ask if I can just jump in front of them since they were taking their time!!! The guy told me to chill and I responded that he should have been ready for the screening as he was holding everyone back. I want to go to the lounge and not want to watch him unpack and repack his bag! I guess there's no love lost between Brits and Americans as he obviously knows where I'm from given my accent!
Honestly as someone based in the States, security here is very casual about liquids as long as nothing is over 100ml individually and I've kept mine in 2 toiletry bags and not the clear bag . Even at non-US airports, it has been years since I've been asked to comply with all liquids in a clear bag as long as they were size compliant. Havent flown through LHR in a decade admittedly so I gather they are still strict about this
Radiation Station likes this.
kq747 is offline  
Old Jul 1, 22, 3:48 pm
  #1053  
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 12
Newbie question (and may I never have to fly BA again with the issues I've been having with my booking). As a result of my latest flight segment cancellation, I am rebooked on a connecting flight out of LHR to MXP--but in coach. I am in Business Class on AA from Bos arriving in T3, and now with a 5 hr layover. I'm being told by AA that I will get the benefits of the highest fare class--meaning I should get lounge access. Anyone have experience that this is the case?n I will want a hot shower, food and a place to sit, and I would at least try to get into the Cathay Lounge at T3 before heading over to T5.

If worse came to worse, we could go Arrivals and then go on to T5--but I'd like to avoid that.
jmasgat is offline  
Old Jul 2, 22, 2:55 am
  #1054  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,856
Originally Posted by jmasgat View Post
Newbie question (and may I never have to fly BA again with the issues I've been having with my booking). As a result of my latest flight segment cancellation, I am rebooked on a connecting flight out of LHR to MXP--but in coach. I am in Business Class on AA from Bos arriving in T3, and now with a 5 hr layover. I'm being told by AA that I will get the benefits of the highest fare class--meaning I should get lounge access. Anyone have experience that this is the case?n I will want a hot shower, food and a place to sit, and I would at least try to get into the Cathay Lounge at T3 before heading over to T5.

If worse came to worse, we could go Arrivals and then go on to T5--but I'd like to avoid that.
so yes you get access to J lounges based on your inbound long haul J bp. Keep hold of it as you’ll need to show it alongside your outbound LHR-MXP bp.

when you arrive in t3 you can head to flight connections T3 and go airside if you want to use the lounges. Make sure you leave plenty of time to get to T5, you need to be getting to security absolutely no later than 35 mins before your scheduled flight time. You can use the BA J lounges in T5 of course on the same basis as above.
jmasgat and Radiation Station like this.
KARFA is offline  
Old Jul 2, 22, 5:10 am
  #1055  
 
Join Date: Jan 2005
Location: London & Orlando
Programs: BA Silver, HH Gold, Marriott Gold
Posts: 432
To lounge hop in T3 do you need status or is simply holding a Club World/AA Business Class boarding pass sufficient ?

Having hardly flown like many others I am forgetting the basics of lounge rules lol

I have never been through T3 but will be next month. TIA
eddy67 is offline  
Old Jul 2, 22, 5:17 am
  #1056  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,856
Originally Posted by eddy67 View Post
To lounge hop in T3 do you need status or is simply holding a Club World/AA Business Class boarding pass sufficient ?

Having hardly flown like many others I am forgetting the basics of lounge rules lol

I have never been through T3 but will be next month. TIA
if you are in J you can use any J lounge, or all of them in T3. You won’t be allowed to guest tho.
KARFA is offline  
Old Jul 2, 22, 5:18 am
  #1057  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Oct 2001
Location: Falkirk, Scotland,VS Red, BA Gold, HH Diamond,UK Amex Plat
Programs: Master of the Privy Purse des Muccis
Posts: 16,321
Originally Posted by eddy67 View Post
To lounge hop in T3 do you need status or is simply holding a Club World/AA Business Class boarding pass sufficient ?

Having hardly flown like many others I am forgetting the basics of lounge rules lol

I have never been through T3 but will be next month. TIA
Hi,

I think a Club World/ AA business class ticket will be enough for Qantas and Cathay Business ( if you had BA Gold then Cathay First lounge would be available also)

Regards

TBS
The _Banking_Scot is offline  
Old Jul 2, 22, 5:39 am
  #1058  
 
Join Date: Feb 2020
Programs: British Airways Executive Club Gold, Marriott Bonvoy Ambassador Elite, Hilton Diamond, IHG Platinum
Posts: 930
Originally Posted by KARFA View Post
so yes you get access to J lounges based on your inbound long haul J bp. Keep hold of it as you’ll need to show it alongside your outbound LHR-MXP bp.

when you arrive in t3 you can head to flight connections T3 and go airside if you want to use the lounges. Make sure you leave plenty of time to get to T5, you need to be getting to security absolutely no later than 35 mins before your scheduled flight time. You can use the BA J lounges in T5 of course on the same basis as above.
I honestly had no idea you could visit the T3 lounges if arriving into T3 and connecting on to T5. I guess I assumed you wouldn’t be able to access the T3 lounges physically or technically. That is very good to know for the future, thanks.
Radiation Station is offline  
Old Jul 2, 22, 5:53 am
  #1059  
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 498
Originally Posted by Radiation Station View Post
I honestly had no idea you could visit the T3 lounges if arriving into T3 and connecting on to T5. I guess I assumed you wouldn’t be able to access the T3 lounges physically or technically. That is very good to know for the future, thanks.
I am also not sure the information is correct. Are you now able to go through security at T3 with a T5 boarding pass? Didn't work in the past and since you need to re-clear security on inbound, I am unsure whether you'd get through.

Maybe someone here can help? Access to T3 with T5 boarding pass?
MarioRossi is offline  
Old Jul 2, 22, 5:55 am
  #1060  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,856
Originally Posted by MarioRossi View Post
I am also not sure the information is correct. Are you now able to go through security at T3 with a T5 boarding pass? Didn't work in the past and since you need to re-clear security on inbound, I am unsure whether you'd get through.

Maybe someone here can help? Access to T3 with T5 boarding pass?
Yes if going through connections, no if coming from landside.
KARFA is offline  
Old Jul 2, 22, 5:59 am
  #1061  
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 498
Originally Posted by KARFA View Post
Yes if going through connections, no if coming from landside.
Thank you for clarifying. So theoretically one could clear security at T5, take the bus to T3, lounge hop there and then go back to T5? Not that it's something I would do with the current situation at security.
MarioRossi is offline  
Old Jul 2, 22, 6:04 am
  #1062  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,856
Originally Posted by MarioRossi View Post
Thank you for clarifying. So theoretically one could clear security at T5, take the bus to T3, lounge hop there and then go back to T5? Not that it's something I would do with the current situation at security.
theoretically, but I wouldn’t do it in normal times unless you really know what you are doing and where you are going. Also you will have caused problems with your t5 flight as you will have been marked as ready to fly the first time you went through security, so you will need to have this fixed when you come back to t5.
KARFA is offline  
Old Jul 2, 22, 6:06 am
  #1063  
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 498
Originally Posted by KARFA View Post
theoretically, but I wouldn’t do it in normal times unless you really know what you are doing and where you are going. Also you will have caused problems with your t5 flight as you will have been marked as ready to fly the first time you went through security, so you will need to have this fixed when you come back to t5.
Yeah I know this issue from long layovers when having breakfast in the lounge and then going for a run along the runways.

But thank you for your information 👍👍
MarioRossi is offline  
Old Jul 3, 22, 4:26 pm
  #1064  
 
Join Date: May 2016
Posts: 842
Originally Posted by KARFA View Post
if you are in J you can use any J lounge, or all of them in T3. You won’t be allowed to guest tho.
Can a BA silver flying BA economy guest into CX/Qantas in T3?
babyg_wc is offline  
Old Jul 3, 22, 4:33 pm
  #1065  
Ambassador, British Airways; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Apr 2012
Location: Leeds, UK
Programs: BA GGL/CCR, GfL, HH Diamond
Posts: 36,856
Originally Posted by babyg_wc View Post
Can a BA silver flying BA economy guest into CX/Qantas in T3?
yes
KARFA is offline  

Thread Tools
Search this Thread