Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > American Airlines | AAdvantage
Reload this Page >

US Airways Ticket says AAGold but I am Plat.

US Airways Ticket says AAGold but I am Plat.

Old Jan 23, 14, 7:25 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
US Airways Ticket says AAGold but I am Plat.

I've flown us airways twice since the merger completed, and both times my boarding pass has listed me as AAGold. I received platinum status in December 2013 and my AA Account clearly has me listed as a Platinum member.

I haven't noticed any difference in benfits on US Airways, and no miles have posted yet so I can't see if I got the 25 or 100% bonus.

Anyone else have this issue? I'd like to have it resolved because I need those checked bags benefits in April!
NathanL104 is offline  
Old Jan 23, 14, 7:56 am
  #2  
Moderator: American AAdvantage, Signatures
 
Join Date: Jan 2008
Location: London, England
Programs: UA 1K, Hilton Diamond, Marriott Platinum, National Exec, AA EXP Emeritus
Posts: 9,139
You sure they haven't just equated AA Platinum (50k/year qualification) to US Gold (50k/year qualification)? I've not seen a boarding pass and I haven't got any idea how the backend systems work, but that was my first thought since the levels roughly equate...
Microwave is offline  
Old Jan 23, 14, 8:05 am
  #3  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
Could be! That's a good theory.
NathanL104 is offline  
Old Jan 23, 14, 10:52 am
  #4  
 
Join Date: Apr 2004
Location: BOS
Programs: Marriott Titanium / LTG, HHonors Gold, JetBlue Mosaic, Nat'l Exec
Posts: 3,389
For an AA elite, there's very little practical difference between the two -- many of the US Gold benefits (award ticketing fee waivers, *A status, or upgrade priority) don't apply to AA elites at this point anyway. And I am pretty sure AA is doing the bonus mile calculation, not US.

So far as I can tell, the only real difference you'd see would be with baggage -- technically a US Silver (=AA Gold) shouldn't get a priority tag, and only one bag would be free. So if you checked a bag, did it get priority tagged?
dtremit is offline  
Old Jan 23, 14, 11:59 am
  #5  
 
Join Date: Jul 2002
Location: LAX
Programs: AA EXP 2MM
Posts: 2,080
Originally Posted by Microwave View Post
You sure they haven't just equated AA Platinum (50k/year qualification) to US Gold (50k/year qualification)? I've not seen a boarding pass and I haven't got any idea how the backend systems work, but that was my first thought since the levels roughly equate...
Doubt it. I've flown US twice this month, and my boarding passes say "AA EXECPLAT."
Ready2Go is offline  
Old Jan 23, 14, 2:10 pm
  #6  
 
Join Date: Aug 2010
Location: BKK
Programs: AA Plat, HH Diamond, SPG Gold
Posts: 2,396
Did you purchase your tix before reaching plat?

Husband flew cathay a few weeks ago and BP read OW ruby instead of sapphire even though aa.com definitely had him listed as plat. Didn't really matter since he was in biz, but did think it was a bit odd. Just assumed it was because he hadn't reached plat until after the ticket was originally purchased.

Neither of us has flown any partner flights since then, so not sure if it's been corrected... perhaps it's an AA communication glitch?
aBroadAbroad is offline  
Old Jan 23, 14, 7:43 pm
  #7  
 
Join Date: Apr 2004
Location: NYC
Programs: DL DM, AA GLD
Posts: 124
I'm PLT and just got my US boarding pass with "AA PLATINUM".
CaptainEasychord is offline  
Old Jan 24, 14, 12:57 am
  #8  
 
Join Date: Mar 2010
Location: DFW
Programs: AA, 1.5MM, GE
Posts: 213
Originally Posted by CaptainEasychord View Post
I'm PLT and just got my US boarding pass with "AA PLATINUM".
Did you have to do anything to set that up at US Air? I'm in a similar situation, I'm Plat w/AA but no status w/ US Air although I do have an account there. I just booked at flight w/US Air and called them to "improve" my seat assignment. The agent (who was very good) didn't have my AA account info. I gave him my # and once he added it he had all of my info. I did book the flight using my US Air number however.
wandertheglobe is offline  
Old Jan 24, 14, 6:03 am
  #9  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
I purchased the tickets after becoming a Plat. member. Okay, well I'll have to call and straighten it out--it doesn't matter right now because I never check bags, but I have a big trip coming up in April and I'd like to check 3 bags for each person on my reservation.
NathanL104 is offline  
Old Jan 24, 14, 9:48 am
  #10  
 
Join Date: Apr 2004
Location: NYC
Programs: DL DM, AA GLD
Posts: 124
Originally Posted by wandertheglobe View Post
Did you have to do anything to set that up at US Air?
I also originally booked it with my no-status US number. All I did was call US to enter my AA number after Jan. 7, but they didn't do anything else for me. I was able to pick exit seats online after they made that change.
CaptainEasychord is offline  
Old Jan 24, 14, 10:12 am
  #11  
 
Join Date: Jan 2002
Location: BOS
Programs: UA 1K; AA Plat; B6 Mosaic; SPG Plat
Posts: 208
US flight today, same situation as NathanL104. I wonder if AA is occasionally batching member information over to US, and it's still reflecting the AA Gold status I held until late December 2013 when I made AA Plat.
goldstj2 is offline  
Old Jan 24, 14, 11:37 am
  #12  
 
Join Date: Apr 2001
Location: DFW
Programs: AA EP 3MM, UA Silver, Bonvoy Ambassador, Hyatt Gobalist, HH Silver, Caesars PLT
Posts: 7,044
I bet there is some sort of batch update lag. My US BPs show AAdvantage Platinum status.
aamilesslave is offline  
Old Jan 24, 14, 12:06 pm
  #13  
 
Join Date: Jul 2002
Location: LAX
Programs: AA EXP 2MM
Posts: 2,080
Originally Posted by NathanL104 View Post
I purchased the tickets after becoming a Plat. member. Okay, well I'll have to call and straighten it out--it doesn't matter right now because I never check bags, but I have a big trip coming up in April and I'd like to check 3 bags for each person on my reservation.
As per your original post, you'll still want to get your correct elite status bonus.
Ready2Go is offline  
Old Jan 30, 14, 12:57 pm
  #14  
 
Join Date: Jan 2002
Location: BOS
Programs: UA 1K; AA Plat; B6 Mosaic; SPG Plat
Posts: 208
Originally Posted by goldstj2 View Post
US flight today, same situation as NathanL104. I wonder if AA is occasionally batching member information over to US, and it's still reflecting the AA Gold status I held until late December 2013 when I made AA Plat.
When the flights posted on AA (after 5 days), it posted with the correct Platinum bonus, not a Gold bonus.

My boarding pass for tomorrow says AA Gold
goldstj2 is offline  
Old Jan 30, 14, 1:43 pm
  #15  
 
Join Date: Feb 2011
Location: LAX
Programs: UA:1k; MR: PLT; Hilton: Gold
Posts: 1,324
Originally Posted by goldstj2 View Post
When the flights posted on AA (after 5 days), it posted with the correct Platinum bonus, not a Gold bonus.

My boarding pass for tomorrow says AA Gold
When did you purchase these tickets and what elite level were you at the time? If I recall I had a similar situation just with AA alone where my reservation showed my elite status when I made the booking, and not what I currently was at. Took a quick call to AA to have them "refresh" this (I think they might have just unattached my FF# and then reattach it). Was quick/painless.
jmanirish is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: