Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air New Zealand | Air Points
Reload this Page >

Air NZ Airpoint upgrade baggage allowance

Air NZ Airpoint upgrade baggage allowance

Reply

Old Jul 27, 17, 2:31 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2017
Programs: Air Newzealand
Posts: 4
Question Air NZ Airpoint upgrade baggage allowance

I booked Auckland to Tokyo Economy then upgraded my 4 family tickets to PE by 220 airpoints each. That was not done immediately until I called AirNZ two times then upgraded manually.

The question is the upgraded A class PE tickets still only give me one check-in baggage. Should the allowance to be standard 2 baggage for PE or Air NZ now only give original class baggage allowance?

I know Gold can have one extra bag but I simply want to know why my PE ticket only show 1 piece Baggage.
Attached Images  
Flysheep is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 3:01 am
  #2  
 
Join Date: Apr 2013
Location: New Zealand (most of the time)
Programs: NZ Elite *G, HHonors Diamond, IHG Platinum Elite
Posts: 4,173
I've never seen that before.

You get the baggage allowance for the class you're upgraded to.
sbiddle is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 4:08 am
  #3  
 
Join Date: Dec 2014
Location: New Zealand
Programs: NZ Elite, QF Platinum, VA Gold
Posts: 1,493
Always thought PE had 2 bags allocated regardless of status. Tweet NZ, see if they can fix you up with a new ticket that shows the correct baggage allowance. Beats hanging on the phone!

p.s. that's awesome you had 4 people confirmed for upgrades to PE!
NZbutterfly is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 4:14 am
  #4  
 
Join Date: Apr 2013
Location: New Zealand (most of the time)
Programs: NZ Elite *G, HHonors Diamond, IHG Platinum Elite
Posts: 4,173
I'm surprised they allocate 4x A class on a 789. Probably just that route or dates.
sbiddle is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 4:26 am
  #5  
 
Join Date: Dec 2013
Location: Usually Auckland, NZ
Programs: NZ Elite (*G), QF S (OWR), UA 0.14MM
Posts: 690
Originally Posted by sbiddle View Post
I've never seen that before.

You get the baggage allowance for the class you're upgraded to.

Nope, it's a "bug". I've had upgraded (confirmed) J showing me as having 0 piece allowance for TT or 1 piece for US long-haul, same for PE (as per above)... even if I re-send the confirmation to my e-mail AFTER the upgrades cleared.

Simply because it's just showing the underlying fare class/basis and showing your ORIGINAL allowance.

I have noticed this since last year on all my confirmations pretty much.


Originally Posted by Flysheep
The question is the upgraded A class PE tickets still only give me one check-in baggage. Should the allowance to be standard 2 baggage for PE or Air NZ now only give original class baggage allowance?
You will get 2x 23kg pieces in Premium Economy (A, E, U, O classes) and 3x 23kg pieces in Business (J, Z, D, C classes and also R, I). Ignore what's listed online or on the e-mail confirmation, it's a backend bug.

NZ Koru, Gold, Elite and Star Alliance Gold will also get 1 extra 23kg piece (upto 3 pieces total) on top of what you are allowed, but that is not shown/printed out (and never has).
Kamadan is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 4:44 am
  #6  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2017
Programs: Air Newzealand
Posts: 4
Originally Posted by sbiddle View Post
I'm surprised they allocate 4x A class on a 789. Probably just that route or dates.
Because now is only July, I called them and was told plenty "A" class seats available on any April flights to Tokyo, more than 7 or maybe 10.

I can take my wife plus all my kids under 12.

There were such long calls to get upgrade confirmed. Actually, it is supposed to be confirmed "Immediately upon clicking"
Flysheep is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 4:51 am
  #7  
 
Join Date: Apr 2013
Location: New Zealand (most of the time)
Programs: NZ Elite *G, HHonors Diamond, IHG Platinum Elite
Posts: 4,173
I've just checked a couple of my recent tickets with RU and APD upgrades and they're during correctly. It's obviously not a bug affecting every booking.

A7 availability is probably unique to Japan 789 flights due to the lack of demand for Premium seats.
sbiddle is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 5:04 am
  #8  
Original Poster
 
Join Date: Jul 2017
Programs: Air Newzealand
Posts: 4
Originally Posted by sbiddle View Post
I've just checked a couple of my recent tickets with RU and APD upgrades and they're during correctly. It's obviously not a bug affecting every booking.

A7 availability is probably unique to Japan 789 flights due to the lack of demand for Premium seats.
I had a check of R class at Business but ExpertFlyer only showed I class is available without telling me a number.
Flysheep is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 11:38 am
  #9  
 
Join Date: Apr 2013
Location: New Zealand (most of the time)
Programs: NZ Elite *G, HHonors Diamond, IHG Platinum Elite
Posts: 4,173
Originally Posted by Flysheep View Post
I had a check of R class at Business but ExpertFlyer only showed I class is available without telling me a number.
R class availability is not shown in GDS.
sbiddle is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 5:37 pm
  #10  
 
Join Date: Jan 2011
Location: Dunedin, New Zealand
Programs: Air New Zealand Airpoints - Gold Elite, Velocity - Platinum, Qantas - Gold
Posts: 165
Originally Posted by Kamadan View Post
Nope, it's a "bug". I've had upgraded (confirmed) J showing me as having 0 piece allowance for TT or 1 piece for US long-haul, same for PE (as per above)... even if I re-send the confirmation to my e-mail AFTER the upgrades cleared.
Yep same here, I've had this happen a few times recently and it's been all good at check-in, just a bug they need to fix.
smeags_nz is offline  
Reply With Quote
Old Jul 27, 17, 6:39 pm
  #11  
 
Join Date: Sep 2011
Location: New Zealand
Programs: NZ*S, GHA Gold
Posts: 888
Originally Posted by smeags_nz View Post
Yep same here, I've had this happen a few times recently and it's been all good at check-in, just a bug they need to fix.
It's been there a while, I had the same issue after an upgrade from economy to BP about 18 months ago.
Trumpkin is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread