Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air Canada | Aeroplan
Reload this Page >

Upload your COVID documents online (trial)

Upload your COVID documents online (trial)

Old Dec 4, 21, 3:24 am
  #46  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Mar 2010
Programs: DL, OZ, AC, AS, AA, BA, Hilton, Hyatt, Marriott, IHG
Posts: 13,487
Originally Posted by capedreamer View Post
Got the reminder to upload my PCR test for an upcoming return trip to Canada. After clicking the "Review and Upload" button on the page for the booking in question, I see my name and then:



Sigh... why is everything so janky with this airline.
I'm like you. I always seem to encounter these odd issues. Tough luck, I guess...
lsquare is online now  
Old Dec 4, 21, 5:40 am
  #47  
 
Join Date: Apr 2012
Location: DTW/MBS
Programs: UA 1K, HHonors Diamond, Hyatt Globalist, Formerly Starbucks Gold
Posts: 3,416
Originally Posted by canadiancow View Post
Well I figured I'd do it again today.

My upload failed. The calf's succeeded. We used different tests.

So I tried again, and while the UI says "Something when wrong, please try again", the underlying error is:

Code:
{"errors": [{"code": 1, "title": "can't compare offset-naive and offset-aware datetimes"}]}
Shocking that they can't write Python capable of doing this

The calf's test result time just says "12:11" whereas mine says "09:59 UTC".

Sigh.

I'm also getting this error. I suppose it wouldn't be lying if I translated the time to eastern? Instead of entering 1158am (dublin, gmt +0), I could just subtract 5 hours and enter the equivalent Eastern time.

(EDIT: still failed). The same "something when wrong" still.

Originally Posted by flyquiet View Post
I tried to upload mine and it just kept telling me to input a valid time. I input the date and time on the certificate. It's a menu - you can't key anything in wrong. The date and time were within 72 hours.
You have to enter AM or PM at the end.
BThumme is offline  
Old Dec 4, 21, 11:04 am
  #48  
A FlyerTalk Posting Legend
Original Poster
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC SE MM, Bonvoy Tit LT Sil, Hyatt Glob, HH Diamond, Accor Gold, UA Silver
Posts: 40,406
I think the error was from OCR on the upload, and I wasn't quite willing to manipulate the PDF
canadiancow is offline  
Old Dec 18, 21, 6:59 pm
  #49  
Hilton Contributor Badge
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 11
Vax validation worked / Test results did not

Test results barfed on both PDF and photos. No idea why - we are within the 1 day requirement for the US. Wished they would say why the tests were not acceptable; at least I would know if their business rules on the text fields were wonky or if the images weren't parsing. Oh well, at least the vax validation worked using Ontario PDFs. Maybe it only parses switch health test properly? AC kickback perhaps?

Have to check in anyway with luggage so no big deal. Last time to the US in November it didn't validate one of our vax PDFs, so this is an improvement...
myspambucket is offline  
Old Dec 23, 21, 4:39 pm
  #50  
 
Join Date: Sep 2021
Location: YYZ
Programs: AC25K; Marriott/Hilton Gold
Posts: 4
Originally Posted by myspambucket View Post
Test results barfed on both PDF and photos. No idea why - we are within the 1 day requirement for the US. Wished they would say why the tests were not acceptable; at least I would know if their business rules on the text fields were wonky or if the images weren't parsing. Oh well, at least the vax validation worked using Ontario PDFs. Maybe it only parses switch health test properly? AC kickback perhaps?

Have to check in anyway with luggage so no big deal. Last time to the US in November it didn't validate one of our vax PDFs, so this is an improvement...
.jpg format for COVID test result triggered an error for me so I re-generated it as a PDF and it went through to review. System is definitely finnicky. If you scan the Proof of vaccination QR code (the 2 dose Ontario one works while the 3 dose Ontario one still doesn't as of right now) it will automatically validate. However, if you upload it as a document, it will be sent to review.
Mystic_Champion is offline  
Old Dec 23, 21, 5:59 pm
  #51  
Moderator, Air Canada; FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Feb 2015
Location: YYC
Programs: AC SE MM, WS Plat, DL PM, BA Bronze, Marriott Titanium, Accor/Hilton/Radisson Gold
Posts: 14,672
@Mystic_Champion, with this being your first post, welcome to FT
Adam Smith is offline  
Old Jan 6, 22, 6:04 am
  #52  
 
Join Date: Mar 2011
Location: Sao Paulo
Programs: Mileage Plus, BA Executive Club, HH Diamond, A3 Gold, ALL Gold
Posts: 199
Really?

Hi folks!
I am trying to find out how/where to upload my docs for a flight from Portugal to Canada. On “My bookings” and the check in, nothing appears.
After digging a little I found this statement on AC’s website:
“If you are travelling on one of these selectAir Canada operated flights and would like to participate, simply follow these steps:”
But I can never find which routes the word “these” refers to… is there a place I can find it?
Thanks!
BRflyer is offline  
Old Jan 6, 22, 10:26 am
  #53  
A FlyerTalk Posting Legend
Original Poster
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC SE MM, Bonvoy Tit LT Sil, Hyatt Glob, HH Diamond, Accor Gold, UA Silver
Posts: 40,406
If they option isn't there at check-in, you probably just can't do it.
canadiancow is offline  
Old Jan 10, 22, 3:02 pm
  #54  
 
Join Date: Nov 2011
Location: YYZ
Programs: AC SE 100, Bonvoy Platinum
Posts: 79
Originally Posted by Mystic_Champion View Post
.jpg format for COVID test result triggered an error for me so I re-generated it as a PDF and it went through to review. System is definitely finnicky. If you scan the Proof of vaccination QR code (the 2 dose Ontario one works while the 3 dose Ontario one still doesn't as of right now) it will automatically validate. However, if you upload it as a document, it will be sent to review.
So I just tried AC app on my mobile and online (via laptop) and get an error message that "the test is not valid for entry..." I am flying YYZ- YVR and connecting onward to SAN. my Ontario vaccine was accepted but the RT -PCR test that I took at 7:15am is not being accepted for my flight into the US tomorrow at 1:10pm PST.... Very strange

Could it be a timing as it is not quite 24 hrs until i am supposed to depart YVR for SAN (local time)?

Pain in the ... if I have to go to an AC counter to show proof of a negative test considering i have no bags to check etc.

Any thoughts or ideas as to why it is not working?

Please
daltimas is offline  
Old Jan 10, 22, 3:55 pm
  #55  
 
Join Date: Sep 2013
Location: YYC
Programs: AC SE MM, IHG Diamond, National Exec Elite
Posts: 345
Originally Posted by daltimas View Post
So I just tried AC app on my mobile and online (via laptop) and get an error message that "the test is not valid for entry..." I am flying YYZ- YVR and connecting onward to SAN. my Ontario vaccine was accepted but the RT -PCR test that I took at 7:15am is not being accepted for my flight into the US tomorrow at 1:10pm PST.... Very strange

Could it be a timing as it is not quite 24 hrs until i am supposed to depart YVR for SAN (local time)?

Pain in the ... if I have to go to an AC counter to show proof of a negative test considering i have no bags to check etc.

Any thoughts or ideas as to why it is not working?

Please
This has been an ongoing issue. The US accepts tests anytime the previous day whereas the AC system is counting 24 hours prior to departure. I have just emailed the concierge and they go in and accept it.
SearsTower is offline  
Old Jan 10, 22, 4:02 pm
  #56  
 
Join Date: Nov 2011
Location: YYZ
Programs: AC SE 100, Bonvoy Platinum
Posts: 79
Thanks SearsTower, first year as SE can you send me a private message on what exactly you email them and which email address?
daltimas is offline  
Old Jan 10, 22, 4:29 pm
  #57  
A FlyerTalk Posting Legend
Original Poster
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC SE MM, Bonvoy Tit LT Sil, Hyatt Glob, HH Diamond, Accor Gold, UA Silver
Posts: 40,406
Originally Posted by SearsTower View Post
This has been an ongoing issue. The US accepts tests anytime the previous day whereas the AC system is counting 24 hours prior to departure. I have just emailed the concierge and they go in and accept it.
Why not just show it at the gate when you board?

Seems like way more effort than it's worth, given you're going to be at the gate anyway.
canadiancow is offline  
Old Jan 10, 22, 4:33 pm
  #58  
 
Join Date: Nov 2011
Location: YYZ
Programs: AC SE 100, Bonvoy Platinum
Posts: 79
Not sure, really rusty on flying these days.

I am trying to check-in online and get my BP, but because of this error i can NOT check-in and ideally hoping to avoid a kiosk or counter to get a BP
daltimas is offline  
Old Jan 10, 22, 4:43 pm
  #59  
 
Join Date: Sep 2013
Location: YYC
Programs: AC SE MM, IHG Diamond, National Exec Elite
Posts: 345
Originally Posted by canadiancow View Post
Why not just show it at the gate when you board?

Seems like way more effort than it's worth, given you're going to be at the gate anyway.
The last time I sent in one, it was for my 80+ year old mother who was concerned and it was easier to just get it dealt with ahead of time.
SearsTower is offline  
Old Jan 16, 22, 11:33 pm
  #60  
 
Join Date: Jan 2000
Location: Canada
Programs: AS, DL, UA, Hyatt, SPG
Posts: 2,560
Has anyone had any luck (or conversely, any issues or problems with acceptance) of not uploading a pcr test but rather proof of positive test - now accepted for return to Canada as proof of recovery from Covid and valid from 10-180 days from sample / test date.

I’m assuming that the doc upload won’t handle these? Any issues with airport staff when doing physical check in and doc checks?
SamuelS is offline  

Thread Tools
Search this Thread