Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air Canada | Aeroplan
Reload this Page >

Unofficial AC PNR Viewing Tool (cowtool)

Old Jan 7, 2022, 1:33 am
FlyerTalk Forums Expert How-Tos and Guides
Last edit by: canadiancow
https://acpnr.cowtool.com/

Feature Requests / Bug Reports
  • More direct links to partner airline "manage booking" pages
  • For points bookings, show how many points were used
  • Sometimes when you have UN segments, it doesn't show the entire PNR
  • How about a one tool using the other: PNR lookup tool could show R space available Y/N if pax isn't already upgraded.
  • Can seat # be a clickable link to carrier manage booking/seat?
  • Display ticket create date/time, helpful to know when reticketed due to schedule change.
Print Wikipost

Unofficial AC PNR Viewing Tool (cowtool)

Old Feb 2, 2020, 1:10 pm
  #31  
 
Join Date: Jan 2010
Location: SFO
Programs: *G^2, Bonvoyed, NEXUS
Posts: 3,491
Originally Posted by YXUFlyboy
Does a flight change sometimes switch a segment from HK to TK? I see this on trips where they’ve changed the times - I don’t actually care except all my options are now greyed out. What’s the right term to use with AC Res?
Any change in Amadeus that is a schedule change will push the segments to TK status. This in itself is fine.

The annoying thing is AC currently has not implemented a button to present you the changes and let you accept them (and move status back to HK). I suspect this is on their list. I suspect they also want to be able to allow the website to help you re-book flights with schedule changes that meet certain thresholds without having to call in. Amadeus web services make it much easier to implement these things, but AC still has to do the integration work.
canadiancow and Bohemian1 like this.
D582 is offline  
Old Feb 2, 2020, 2:10 pm
  #32  
ecc
 
Join Date: Jul 2019
Location: YFC
Programs: Air Canada/Aeroplan E50K, Mariott Gold Elite, Hotels.com Gold, Best Western Diamond Select,
Posts: 287
Originally Posted by canadiancow
Not open source because while it using an Amadeus API, it's not a public API. Even the public ones that I found aren't really public, they're just free. You still need an account.
Thankfully it's not very difficult to get an Amadeus API key - I have one that I'm using for a flight search program that will be FLOSS when it's ready and signup to get a key was super easy.
ecc is offline  
Old Feb 2, 2020, 2:35 pm
  #33  
 
Join Date: Jan 2017
Location: Halifax
Programs: AC SE100K, Marriott Elite/Ambassador. NEXUS, National
Posts: 4,480
Originally Posted by canadiancow
Not open source because while it using an Amadeus API, it's not a public API. Even the public ones that I found aren't really public, they're just free. You still need an account.
I wouldn't want to be responsible for pushing you over the free key limit.

Originally Posted by ecc
Thankfully it's not very difficult to get an Amadeus API key - I have one that I'm using for a flight search program that will be FLOSS when it's ready and signup to get a key was super easy.
​​​​​​​I promise not to ask dumb questions. Or not more than 10 minutes worth. Throw it over the wall
RangerNS is offline  
Old Feb 2, 2020, 2:56 pm
  #34  
ecc
 
Join Date: Jul 2019
Location: YFC
Programs: Air Canada/Aeroplan E50K, Mariott Gold Elite, Hotels.com Gold, Best Western Diamond Select,
Posts: 287
Originally Posted by RangerNS
I wouldn't want to be responsible for pushing you over the free key limit.
LOL. If the entire forum starts doing this this may actually become an issue

II​​​​​I promise not to ask dumb questions. Or not more than 10 minutes worth. Throw it over the wall
When it's in a reasonable state, I will It started out as a simple script to do searches, and now it's at the point that I'm implementing database models so that I don't repeat pagination on results and can also do comparisons on itinerary options, but I basically had to gut all the parsing to work with a proper data model instead of futzing with XML results in ram.
If you have further questions (and imo there are no dumb ones, ask away) feel free to PM me, as I don't want to derail the thread.
ecc is offline  
Old Feb 2, 2020, 3:53 pm
  #35  
 
Join Date: May 2014
Location: YYJ/YYT
Programs: AC 75K (*G), NEXUS
Posts: 652
This is a great idea, thanks for making this cow!

I don't know if anyone else is having this issue but when I click on the link in chrome I get "An error occurred. Check your input and try again".
marke190 is offline  
Old Feb 2, 2020, 3:55 pm
  #36  
A FlyerTalk Posting Legend
Original Poster
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC SE MM, SQ Silver, Bonvoy Tit LTG, Hyatt Glob, HH Diamond
Posts: 43,995
Originally Posted by marke190
This is a great idea, thanks for making this cow!

I don't know if anyone else is having this issue but when I click on the link in chrome I get "An error occurred. Check your input and try again".
You need to put in your own booking reference and last name
canadiancow is offline  
Old Feb 2, 2020, 6:59 pm
  #37  
 
Join Date: Feb 2018
Location: YYT
Programs: AC 35K, M-Bonvoy Platinum Elite, DragonPass, AMEX MR, NEXUS
Posts: 1,711
Originally Posted by canadiancow
You need to put in your own booking reference and last name
Yes! Thanks for doing this cow!

I put my next flight booking into the link where you said to put it but it tells me I am missing an authentication token.
codfather is offline  
Old Feb 2, 2020, 7:06 pm
  #38  
 
Join Date: May 2014
Location: YYJ/YYT
Programs: AC 75K (*G), NEXUS
Posts: 652
Originally Posted by canadiancow
You need to put in your own booking reference and last name
Much better! I should really get some more sleep
painintheuk and canadiancow like this.
marke190 is offline  
Old Feb 2, 2020, 7:12 pm
  #39  
 
Join Date: Feb 2018
Location: YYT
Programs: AC 35K, M-Bonvoy Platinum Elite, DragonPass, AMEX MR, NEXUS
Posts: 1,711
Originally Posted by codfather
Yes! Thanks for doing this cow!

I put my next flight booking into the link where you said to put it but it tells me I am missing an authentication token.
Update:

I should have read through the thread again...

That form is handy for sure!! Thanks to both of you guys for doing this.
codfather is offline  
Old Feb 2, 2020, 10:52 pm
  #40  
A FlyerTalk Posting Legend
Original Poster
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC SE MM, SQ Silver, Bonvoy Tit LTG, Hyatt Glob, HH Diamond
Posts: 43,995
I made some improvements based on what I had planned to do anyway (a simple form for submitting the two values), and based on some feedback here ("What the heck does RBD mean?").

It will now tell you what your segment status codes mean. So far, I've only seen HK, TK, and HL on my bookings though, so it's harder to test the rest.
YYCNoob likes this.
canadiancow is offline  
Old Feb 3, 2020, 6:39 am
  #41  
 
Join Date: Sep 2016
Location: YHZ
Posts: 25
This is a great tool, especially with all the schedule changes that seem to be happening lately. I booked an aeroplan flight for my father out west so this will help me keep an eye out for him. Thanks canadiancow .
mbritter is offline  
Old Feb 3, 2020, 9:45 am
  #42  
 
Join Date: Oct 2009
Location: YUL
Programs: AC SE (*A Gold), Bonvoy Platinum Elite, Hilton Gold, Amex Platinum / AP Reserve, NEXUS, Global Entry
Posts: 5,690
Thanks for putting this together! I'm getting an error, but I suspect it's related to what I posted over in the complaints thread...
ffsim is offline  
Old Feb 3, 2020, 9:54 am
  #43  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jun 2003
Location: YYC
Posts: 23,696
We got a couple of itineraries that give an error. But the issue must be with AC. Part already flown had to be reissued by another airline, and on the Air Canada site, the remainder of these itineraries now shows with the other airline ticket number... On the saudia site using the other airline ticket number, it shows the legs changed and flown only but not the return. Which it does show with the original 014 number.
Stranger is offline  
Old Feb 3, 2020, 10:27 am
  #44  
 
Join Date: Jan 2017
Location: Halifax
Programs: AC SE100K, Marriott Elite/Ambassador. NEXUS, National
Posts: 4,480
Yeah. All timeout errors for me right now.
ffsim likes this.
RangerNS is offline  
Old Feb 3, 2020, 10:30 am
  #45  
 
Join Date: Apr 2016
Location: YYZ
Programs: TK *G
Posts: 3,027
Thanks for creating the app, and thanks for letting us know that Amadeus has an API. It turns out Amadeus does much more than airline ticketing and reservation. I can think of a few very helpful apps that are quick to implement.
songsc is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Manage Preferences - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

This site is owned, operated, and maintained by MH Sub I, LLC dba Internet Brands. Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Designated trademarks are the property of their respective owners.