Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air Canada | Aeroplan
Reload this Page >

Leaving YYZ when connecting INTL-US

Leaving YYZ when connecting INTL-US

Reply

Old Mar 24, 19, 1:11 am
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Sep 2013
Location: PHL suburbs
Posts: 214
Leaving YYZ when connecting INTL-US

I will be flying MUC-YYZ-PHL on AC later this week and have a 5 1/2 hour scheduled layover in YYZ. Is it feasible to leave the airport to grab a quick dinner in the city or somewhere nearby, or should I just try to kill time in the MLL? I'm traveling in J, and am a US citizen with GE, which should expedite security a bit on both ends. I will be traveling with checked bags, so I'm also wondering if I'd need to short check (which I'd rather not do) or if I can just leave the bags in preclearance limbo until I declare everything on clearing customs when checking back in.
ntr91 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 24, 19, 4:23 am
  #2  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC S100K, A3*S, SPG Gold, CC Gold, HH Diamond
Posts: 27,877
If you didn't have checked bags, my answer would be a definite "yes you have time".

I'm not sure how checked bags work with connections and pre-clearance though.
canadiancow is offline  
Reply With Quote
Old Mar 24, 19, 4:32 am
  #3  
 
Join Date: Dec 2004
Location: YYZ / IAH
Programs: AC SE MM, UA MP 1K, Hyatt Diamond, SPG Platinum, hhonors Diamond
Posts: 2,976
You definitely wouldn’t be following the formal flow as you are not expected to enter Canada when you connect to the US. Canada may take issue with you entering without your bags, but is possible you could just tell them. If you short checked your bag you could immediately go upstairs and check in and then leave the airport before entering the US. It would be a little tight, but you would have time to even head into to the city on The UP Express or visit a restaurant Near the airport. Best opinion is to go carryon to YYZ and then check it for your last leg.
yyzgigi is offline  
Reply With Quote
Old Mar 24, 19, 6:49 am
  #4  
 
Join Date: Mar 2011
Location: YOW
Programs: AC SE, SPG Plat, FPC Plat, Marriott Plat, Hilton Diamond, Hyatt Diamond
Posts: 548
Yes you can. Just don't follow the "US Connections" signs when you land and are in the "airside transit" part of the airport.

I've never done International-YYZ-US, so am not sure if you need to collect your bags again etc...
YOWzer is offline  
Reply With Quote
Old Mar 24, 19, 1:38 pm
  #5  
 
Join Date: Jan 2010
Location: YYZ/SFO
Programs: AC*SE100K, SPG Platinum, HHonors Silver, Le Club Accor Silver, Avis First, NEXUS
Posts: 2,583
From a process perspective, nothing wrong with going INTL-YYZ-US, clearing into Canada at YYZ and leaving the airport.

Bags will transfer automatically.

This is from personal experience doing this at both YYZ and YVR numerous times.

5.5 hours doesn’t leave you a lot of time to do something really productive though.
canadiancow likes this.
D582 is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread