YUL Transit Time

Reply

Old Mar 14, 19, 1:00 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canada
Posts: 898
YUL Transit Time

How much time does a person need in Montreal if I need to pick up luggage; go through customs and then get to the departure level to re-check in and go through security?
Bravada04 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 1:31 pm
  #2  
 
Join Date: Jan 2017
Location: Halifax
Programs: AC SE100K, Marriott Elite/Ambassador. NEXUS, National
Posts: 1,940
Bottom line first: If someone sold you a ticket, unless you or they screwed up in unimaginable ways, your connection is above the minimums; If you miss it, you will be taken care of. Eventually. Missed connections happen, if the ramifications of a missed connection are missing a wedding or missing a bazillion dollar sales call, fly earlier.

Actually, there is no follow up. Everything else depends on dozens of questoins about your inbound and outbound flight, willingness to run, the crankyness of security officers that day, and are ultimately random and unknowable. The minimum time is fine and the airlines and airports setting it have a better data than antidotes of people here.

If you need to be where you going, fly the night before.
tecate55 likes this.
RangerNS is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 1:46 pm
  #3  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canada
Posts: 898
Totally get it. If I was on one ticket this would be of no concern whatsoever.

I'm flying in from International scheduled to land at 1:50 p.m. - I have no choice but to have this on a single ticket as I understand. I have a multi city itinerary and just want my international legs on Business and others on economy - I couldn't get it booked like that on one ticket. I was going to try at AC but obviously can't get though and called Qatar and she said it is either all or none for business on one ticket.
.....so land at 1:50 p.m. and flight to YWG is at 5:10 p.m. - I am barely through YUL - only been through there a few times on domestic. Ultimately want to get home that night rather than stay over night which of course is an option. Just had no idea if my timelines are o.k. based on the scheduled times and what it entails at YUL when it comes to having to go through the whole gauntlet of picking up luggage; going through customs; getting back to the check in area and going through security? I'm doing that exact thing when I leave YUL as I have the time going the night before on the single ticket.

If I miss it, I will hazard to guess I won't be taken care of
Bravada04 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 1:50 pm
  #4  
 
Join Date: Jan 2017
Location: Halifax
Programs: AC SE100K, Marriott Elite/Ambassador. NEXUS, National
Posts: 1,940
If you have NEXUS to enter Canada and NEXUS to get fast security line, 3:20 minutes would be long enough to go downtown for a beer.
WaytoomuchEurope likes this.
RangerNS is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 1:54 pm
  #5  
Original Poster
 
Join Date: Dec 2007
Location: Canada
Posts: 898
LOL. Ok. I guess that answers my question. We should be good to go!! LMAO. I just might do that then.

But I don't have NEXUS but it sounds like I'm still good.

On a side note. Was Qatar correct in telling me I cannot book one leg in economy and then the next in Business etc., I have never done that so I didn't know.

I could swear at one time or another I was on the line with an AC agent and we were doing this with no issues until we hit a snag at the final destination. The snag was something to do with the carrier not flying there or something.
Bravada04 is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 2:26 pm
  #6  
2019 FlyerTalk Awards
 
Join Date: Jun 2010
Location: Body in YYZ, heart in YYG
Programs: airlines and hotels and rental cars - oh my!
Posts: 1,993
Originally Posted by RangerNS View Post
If you have NEXUS to enter Canada and NEXUS to get fast security line, 3:20 minutes would be long enough to go downtown for a beer.
In normal Montreal traffic? Better get that beer to go!
ffsim and Twickenham like this.
Symmetre is offline  
Reply With Quote
Old Mar 14, 19, 3:16 pm
  #7  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Jun 2003
Location: YYC
Posts: 20,899
Originally Posted by Bravada04 View Post
LOL. Ok. I guess that answers my question. We should be good to go!! LMAO. I just might do that then.

But I don't have NEXUS but it sounds like I'm still good.

On a side note. Was Qatar correct in telling me I cannot book one leg in economy and then the next in Business etc., I have never done that so I didn't know.

I could swear at one time or another I was on the line with an AC agent and we were doing this with no issues until we hit a snag at the final destination. The snag was something to do with the carrier not flying there or something.
I would bet they could. But what would the price be? And even with two tickets, I would not be surprised if the whole trip on a single ticket were cheaper. Which would probably be the reason wh ythey said they could not... But more importantly, are they telling you they won't check luggage through? If it were AC to another airline, AC would. One World airlines OTOH would not.
Stranger is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread