Is AC now charging SE's to reserve seats?

Old Oct 4, 17, 5:36 pm
  #16  
 
Join Date: Jun 2013
Location: yow
Programs: AC 2MM, ALT SE, SPG Lifetime gold
Posts: 53
Charges for SE Preferred seat assignment

I had a similar experience last night booking "M" class fare on rouge to Phoenix. Agent initially said I as SE had to pay and then backed off to say my companion son - also "M" class had to pay. Eventually backed off both.

Always have to contact AC rather than AP to get preferred class assignment w/o fee for Aeroplan reservation. AC is usually very helpful.
dmw1954 is offline  
Old Oct 4, 17, 5:46 pm
  #17  
 
Join Date: Feb 2015
Location: YYC
Programs: AC SE100K, WS Gold, BA Silver, Marriott/Accor Platinum, Hilton/Radisson/NH Gold
Posts: 6,004
Originally Posted by dmw1954 View Post
Always have to contact AC rather than AP to get preferred class assignment w/o fee for Aeroplan reservation. AC is usually very helpful.
Usually being the key word... I've also been told that I need to contact Aeroplan for free preferred seats since it's an Aeroplan booking. Again, usually fixed by HUCA.
Adam Smith is offline  
Old Oct 4, 17, 5:50 pm
  #18  
Suspended
 
Join Date: Mar 2017
Programs: AC
Posts: 2,167
The issue in question has never reared its ugly head in my life.
longtimeflyin is offline  
Old Oct 4, 17, 6:20 pm
  #19  
 
Join Date: Mar 2014
Programs: AC SE100k, Marriott Platinum
Posts: 2,412
Sloppy agent I presume.

I've had a few agents try to charge seat selection fees for me on reward and Tango tickets before. I usually clarify that I'm SE and they won't charge me.
Diabeetus is offline  
Old Oct 4, 17, 6:37 pm
  #20  
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 66
I book this same segment CVG-YYZ on AC but as a UA *G and I can't book exit row or row 1 until check in.
Reserving a premium seat in advance costs money, other seats are free.
simchi is offline  
Old Oct 4, 17, 7:15 pm
  #21  
FlyerTalk Evangelist
Original Poster
 
Join Date: Mar 2005
Location: YYZ
Programs: AC*SE MM, SD Gold, SPG Gold
Posts: 12,920
Originally Posted by simchi View Post
I book this same segment CVG-YYZ on AC but as a UA *G and I can't book exit row or row 1 until check in.
Reserving a premium seat in advance costs money, other seats are free.
Same thing happens to me if I try to book a premium seat on UA - the joys of Star "Alliance".
The Lev is offline  
Old Oct 4, 17, 9:01 pm
  #22  
 
Join Date: Aug 2008
Location: Canada
Programs: AC
Posts: 1,592
Originally Posted by yyznomad View Post
Shall we simply chalk this up as another useless, uninformed, and lazy call centre agent?

You know, the same type that will vehemently tell you that you need positive R space to upgrade a Y fare.
Wait, you don't anymore? Is this just for SEs or all upgrades?
CdnFlier is offline  
Old Oct 4, 17, 9:09 pm
  #23  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Feb 2004
Location: YVR
Programs: AC E75K 2MM former 14-year SE; UA MP Premier Silver; Marriott Bonvoy Lifetime Titanium Elite
Posts: 28,023
Originally Posted by CdnFlier View Post
Wait, you don't anymore? Is this just for SEs or all upgrades?
lol I can't tell if you're joking or serious...

You must be a call center agent.
yyznomad is offline  
Old Oct 4, 17, 9:17 pm
  #24  
 
Join Date: Aug 2008
Location: Canada
Programs: AC
Posts: 1,592
Originally Posted by yyznomad View Post
lol I can't tell if you're joking or serious...

You must be a call center agent.
haha, I haven't been flying a ton the last couple of years, I'm feeling very out of the loop these days.
CdnFlier is offline  
Old Oct 4, 17, 10:29 pm
  #25  
 
Join Date: Feb 2015
Location: YYC
Programs: AC SE100K, WS Gold, BA Silver, Marriott/Accor Platinum, Hilton/Radisson/NH Gold
Posts: 6,004
Originally Posted by CdnFlier View Post
haha, I haven't been flying a ton the last couple of years, I'm feeling very out of the loop these days.
Domestic/TB, you can upgrade using R or Z space. Internationally, R or P space. But many call centre agents think R is always required.
Adam Smith is offline  
Old Feb 6, 18, 10:19 pm
  #26  
 
Join Date: Dec 2006
Location: YEG
Programs: AC SE, Hertz 5*, Avis P+, Acc Plat, HY Exp, HH Gold, BonV Titanium
Posts: 3,557
Similar question to this thread. Just booked an Aeroplan Reward. According to the post above from alc, as an SE I should be able to select preferred seats for free, but the website wants to charge me. alc's link has changed and no longer shows what was quoted. Altitude site says free preferred seats on all fares. Anyone know if there has been a change? Would I just be wasting my time if I called in?
YEG USER is offline  
Old Feb 6, 18, 10:22 pm
  #27  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC S100K, Accor Plat, Bonvoy Gold, HH Diamond
Posts: 29,524
Originally Posted by YEG USER View Post
Similar question to this thread. Just booked an Aeroplan Reward. According to the post above from alc, as an SE I should be able to select preferred seats for free, but the website wants to charge me. alc's link has changed and no longer shows what was quoted. Altitude site says free preferred seats on all fares. Anyone know if there has been a change? Would I just be wasting my time if I called in?
AC's website has always (at least as long as I've been SE) charged SEs for preferred seat selection on X fares.

Call in, and there's no fee.
canadiancow is online now  
Old Feb 6, 18, 10:24 pm
  #28  
 
Join Date: Dec 2006
Location: YEG
Programs: AC SE, Hertz 5*, Avis P+, Acc Plat, HY Exp, HH Gold, BonV Titanium
Posts: 3,557
Originally Posted by canadiancow View Post
AC's website has always (at least as long as I've been SE) charged SEs for preferred seat selection on X fares.

Call in, and there's no fee.
Thanks. AC IT is fantastic. I'd have thought something like that would be straightforward to do online.
YEG USER is offline  
Old Feb 7, 18, 4:52 am
  #29  
 
Join Date: Apr 2004
Location: Toronto
Programs: AC SE 1MM, MR Platinum Premier Elite
Posts: 772
Originally Posted by YEG USER View Post
Thanks. AC IT is fantastic. I'd have thought something like that would be straightforward to do online.
Note, it will then try to charge you for bags when you go to check in online. Just select No Bags and proceed to the SE check in with your bags.
AskTravis is offline  
Old Feb 7, 18, 11:43 am
  #30  
 
Join Date: May 2012
Posts: 437
You need to call into AC tho not AP. Only AC can override it seems
lallied is offline  

Thread Tools
Search this Thread