Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air Canada | Aeroplan
Reload this Page >

The Official Fare Bucket Check Request Thread

The Official Fare Bucket Check Request Thread

    Hide Wikipost
Old Aug 8, 19, 4:53 am   -   Wikipost
Please read: This is a community-maintained wiki post containing the most important information from this thread. You may edit the Wiki once you have been on FT for 90 days and have made 90 posts.
 
Last edit by: yyznomad
Wiki Link
Attention: You DO NOT need ExpertFlyer to do a simple fare availability check! READ LOWER IN THIS WIKI FOR DETAILS regarding the BCD Availability site.

FARE AVAILABILITY REQUESTS

For those of you inquiring about fare class availability but don't have access to EF or KVS, then you can use this thread to make your request.
At a minimum (mandatory), please provide:
1. Operating Airline
2. Flight Number (airport to airport name not necessary but wouldn't hurt to include)
3. Date of travel (or multiple dates for flexibility)

It may be helpful (optional) to also include:
4. The specific fare class(es) you are interested in (if applicable)
5. If the flight(s) you are inquiring about are part of a multi-segment itinerary, it may be helpful to include all segments (e.g. A -> B -> C) even if you only care about one of them.


ALTERNATIVE: DIY!

BCD Travel Tool for Fare Availability

FYI for those of you who don't have access to EF or KVS and feel that doing your own query suffices... this is a free availability checker site (BCD) from one of the travel blogger sites:
CLICK HERE for BCD Travel Fare Availability Tool

1. The "hover over" results can be copied and then pasted to a document editor, however, you may want to manually format the results to your liking
2. It doesn't return any fare class that is zeroed out, so for example, if you are looking for "R" and it doesn't show on the returned fare classes, it simply means that it is R0.
3. This is "bare bones" and doesn't have features like alerts, saved queries, etc.
4. You can only search for dates starting from today to within 10 months from today.
5. Requires Captcha (human) verification, so it can get annoying if you're doing multiple successive queries


Example of what the hover over result looks like:

BookingClass - Seat Availability
J - 9
C - 9
D - 9
Z - 9
P - 9
R - 3
O - 7
E - 6
Y - 9
B - 9
M - 9
U - 9
H - 9
Q - 9
V - 9
W - 9
G - 9
S - 9


Print Wikipost

Old Jun 20, 18, 4:51 am
  #166  
RZR
 
Join Date: Feb 2010
Location: YUL
Programs: AC 1MM / S100K - SPG Lifetime Platinum = BONVoY Lifetime Titanium
Posts: 1,155
Originally Posted by AskTravis View Post
Thank you all - I thought it did show it in the past, but was surprised when the 2 flights I looked at didn't show it... 0 makes sense now

Guess I will stay at the top of the 842 list until a few hours out and switch over to 858 if things start to fill up.

rant: J7P0 with 5 days to go is super annoying inventory mgmt /rant
Or fly on another day where you can upgrade for certain
RZR is offline  
Old Jun 20, 18, 5:29 am
  #167  
 
Join Date: Apr 2004
Location: Toronto
Programs: AC SE 1MM, MR Platinum Premier Elite
Posts: 773
Originally Posted by RZR View Post
Or fly on another day where you can upgrade for certain
work trip, need to be in Dublin for dinner on Monday.
AskTravis is offline  
Old Aug 30, 18, 9:07 am
  #168  
 
Join Date: Sep 2009
Location: YYZ
Programs: AC S100K, SPG G, Hilton G,Nexus/GE, Amex MR Plat, Hyatt Plat,IHG Plat E
Posts: 3,564
Not sure if this is the right place to post......but I think Expert flyer may have some errors with AC fares. I looked at Expert Flyer for todays SFO-YYZ flight on AC750 and this is what it showed. Called AC and they told me the flight was wide open with 30+ seats available. They also said there was ample J seats available, I believe she said something like 10 J seats. I will check when I board today but that seems a large discrepancy. Wondering if the fare class/family changes have had an impact

J3 C3 D0 Z0 P0 R0 Y8 B8 M7 U4 H2 Q0
V0 W0 G0 S0 T0 L0 A0 K0
vernonc is offline  
Old Aug 30, 18, 9:25 am
  #169  
 
Join Date: Mar 2001
Location: Toronto, ON
Programs: AC*A
Posts: 4,831
Originally Posted by vernonc View Post
Not sure if this is the right place to post......but I think Expert flyer may have some errors with AC fares. I looked at Expert Flyer for todays SFO-YYZ flight on AC750 and this is what it showed. Called AC and they told me the flight was wide open with 30+ seats available. They also said there was ample J seats available, I believe she said something like 10 J seats. I will check when I board today but that seems a large discrepancy. Wondering if the fare class/family changes have had an impact

J3 C3 D0 Z0 P0 R0 Y8 B8 M7 U4 H2 Q0
V0 W0 G0 S0 T0 L0 A0 K0
I think the agent may have been looking at a different flight. There are only 2 J seats for sale on AC.com, the seatmap also only shows 2 seats available, and the Mobile App, shows 14 booked in J.
ChrisA330 is online now  
Old Aug 30, 18, 12:33 pm
  #170  
 
Join Date: Sep 2009
Location: YYZ
Programs: AC S100K, SPG G, Hilton G,Nexus/GE, Amex MR Plat, Hyatt Plat,IHG Plat E
Posts: 3,564
Originally Posted by ChrisA330 View Post
I think the agent may have been looking at a different flight. There are only 2 J seats for sale on AC.com, the seatmap also only shows 2 seats available, and the Mobile App, shows 14 booked in J.
OK. Maybe Y could be different. According to Expert Flyer Y=8. If I board and see 30 free seats, I will guess that Expert Flyer has some issues. I know when I checked in there were several rows of preferred seating available. I also know that some passengers would not pay for seat selection and may get assigned later. But Y=8 means that there should be only 8 available seats in Y.
vernonc is offline  
Old Aug 30, 18, 12:39 pm
  #171  
 
Join Date: Jun 2010
Programs: AC SE
Posts: 2,423
Hello All - Could someone do a check on AC56 on Sep 4? Many thanks!
capedreamer is offline  
Old Aug 30, 18, 12:41 pm
  #172  
 
Join Date: Aug 2013
Location: YVR - MILLS Waypoint (Wave as you fly over)
Programs: AC*SE100K, wood level status in various other programs
Posts: 2,438
Originally Posted by capedreamer View Post
hello all - could someone do a check on ac56 on sep 4? Many thanks!
Here you go: J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0
Bohemian1 is online now  
Old Aug 30, 18, 12:41 pm
  #173  
 
Join Date: Mar 2001
Location: Toronto, ON
Programs: AC*A
Posts: 4,831
Originally Posted by capedreamer View Post
Hello All - Could someone do a check on AC56 on Sep 4? Many thanks!
AC 56
J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0

Hope you're not waitlisted for an upgrade!
ChrisA330 is online now  
Old Aug 30, 18, 3:17 pm
  #174  
 
Join Date: Jun 2010
Programs: AC SE
Posts: 2,423
Originally Posted by Bohemian1 View Post
Here you go: J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0
Originally Posted by ChrisA330 View Post
AC 56
J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0

Hope you're not waitlisted for an upgrade!
Sadly, I am. Sigh...

I really find it very hard to use eUpgrades these days (upgrading from PY). YYZ-GRU, YYZ-AMS, YYZ-DXB all no luck on recent trips.

Thankfully I'm booking J more and more often.
capedreamer is offline  
Old Aug 30, 18, 3:56 pm
  #175  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC S100K, Accor Plat, Bonvoy Gold, HH Diamond
Posts: 29,946
Originally Posted by vernonc View Post
OK. Maybe Y could be different. According to Expert Flyer Y=8. If I board and see 30 free seats, I will guess that Expert Flyer has some issues. I know when I checked in there were several rows of preferred seating available. I also know that some passengers would not pay for seat selection and may get assigned later. But Y=8 means that there should be only 8 available seats in Y.
Y is overbooked. Y8 means that they're willing to SELL 8 seats, not that there are 8 available.
canadiancow is online now  
Old Aug 30, 18, 5:05 pm
  #176  
 
Join Date: Sep 2009
Location: YYZ
Programs: AC S100K, SPG G, Hilton G,Nexus/GE, Amex MR Plat, Hyatt Plat,IHG Plat E
Posts: 3,564
Originally Posted by canadiancow View Post
Y is overbooked. Y8 means that they're willing to SELL 8 seats, not that there are 8 available.
ok thanks.
Why would they still sell seats in Y if overbooked ? If Y=8, J=2 means they would have to VDB if anyone buys the tickets which seems silly, at least to me.
vernonc is offline  
Old Aug 30, 18, 5:14 pm
  #177  
 
Join Date: Apr 2016
Location: YYZ
Posts: 1,947
Originally Posted by vernonc View Post
ok thanks.
Why would they still sell seats in Y if overbooked ? If Y=8, J=2 means they would have to VDB if anyone buys the tickets which seems silly, at least to me.
They believe that some people will no show, change their flight, cancelling their ticket (after using MLL, of course ), etc, so that there will be seats for them.

Also it is likely that if someone buys one J ticket, the inventory may go to J1 Y7.
canadiancow likes this.
songsc is offline  
Old Aug 30, 18, 11:00 pm
  #178  
 
Join Date: Sep 2009
Location: YYZ
Programs: AC S100K, SPG G, Hilton G,Nexus/GE, Amex MR Plat, Hyatt Plat,IHG Plat E
Posts: 3,564
Originally Posted by canadiancow View Post
Y is overbooked. Y8 means that they're willing to SELL 8 seats, not that there are 8 available.
you are right. Flight was completely sold out with not a seat free. Glad I did my SDC early
vernonc is offline  
Old Sep 1, 18, 7:39 pm
  #179  
 
Join Date: Jun 2010
Programs: AC SE
Posts: 2,423
Originally Posted by Bohemian1 View Post
Here you go: J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0
Originally Posted by ChrisA330 View Post
AC 56
J0 C0 D0 Z0 P0 R0 O8 E8 N7 Y9 B9 M9 U9 H9 Q9 V8 W8 S7 T6 L0 K0

Hope you're not waitlisted for an upgrade!
Don't want to get my hopes up, but does this mean it's no longer J0?

capedreamer is offline  
Old Sep 1, 18, 7:42 pm
  #180  
FlyerTalk Evangelist
 
Join Date: Sep 2012
Location: SFO
Programs: AC S100K, Accor Plat, Bonvoy Gold, HH Diamond
Posts: 29,946
Originally Posted by capedreamer View Post
Don't want to get my hopes up, but does this mean it's no longer J0?



Also, is the eUpgrade site down for anyone else?

I'm getting this message:
J1, and the site works for me.

Anyway, until you're sitting in PY (bearing in mind YBYL), don't lose hope.

Also, you should probably just invest in an EF subscription. You certainly "use it" enough
canadiancow is online now  

Thread Tools
Search this Thread