Go Back  FlyerTalk Forums > Miles&Points > Airlines and Mileage Programs > Air Canada | Aeroplan
Reload this Page >

AC/AE now trying to charge SE $150 for baggage on award flights!?

AC/AE now trying to charge SE $150 for baggage on award flights!?

Old Mar 9, 13, 4:58 pm
  #1  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2000
Location: Mississauga Ontario
Posts: 3,772
AC/AE now trying to charge SE $150 for baggage on award flights!?

In the latest "we can't get our computers working right", I checked in today for an Aeroplan flight (I'm SE) with my wife and son.

The Web site wanted money for bags. As in, it will cost money to have any bag.

As in, zero (i.e. 0, nada, nothing, none) bags allowed for any of us. The AC checkin site wanted $150 or some silly amount to check a bag. For all of us, it would have been $600+

I figure it's an IT fail. Called in. I'm still allowed three bags free. The agent sounded exasperated.

Can someone just fire the people who cause all this aggravation?
InTheAirGuy is offline  
Old Mar 9, 13, 5:28 pm
  #2  
 
Join Date: Jul 2002
Location: YUL
Programs: Various airline, hotel and credit card programs
Posts: 1,739
Truly mind-boggling.

What else to say? One old saying states:"The fish starts to smell bad at the head". That's where you need to cut first - and fast.
Vaclav is offline  
Old Mar 9, 13, 5:50 pm
  #3  
 
Join Date: Feb 2007
Location: YVR
Programs: Accidental AC E35K
Posts: 2,492
One is tempted to conclude that Air Canada and the BC Liberal party are being run by the same people. As in, doing everything we can possibly think of to sink the ship.
Sopwith is offline  
Old Mar 9, 13, 6:16 pm
  #4  
 
Join Date: Apr 2003
Location: YYZ
Programs: AC E50K, Amex Plat, Fairmont Plat, NEXUS, Aman-user (not really a -junkie)
Posts: 1,663
Same thing happened to us on our last reward ticket in Biz - no bags allowed without a fee. So I just checked us in with no bags and dealt with it at the airport... Annoying - what if someone didn't know better and just paid ?
xray is offline  
Old Mar 9, 13, 6:19 pm
  #5  
 
Join Date: Oct 2003
Location: YVR
Programs: WS Platinum, former AC E35K
Posts: 6,325
Originally Posted by xray View Post
Same thing happened to us on our last reward ticket in Biz - no bags allowed without a fee. So I just checked us in with no bags and dealt with it at the airport... Annoying - what if someone didn't know better and just paid ?
That's probably why they do it.
shore9 is offline  
Old Mar 9, 13, 6:28 pm
  #6  
Original Member
 
Join Date: May 1998
Location: Vancouver, Canada
Posts: 6,187
Wirelessly posted (Mozilla/5.0 (BlackBerry; U; BlackBerry 9780; en-US) AppleWebKit/534.8+ (KHTML, like Gecko) Version/6.0.0.448 Mobile Safari/534.8+)

Originally Posted by InTheAirGuy
In the latest "we can't get our computers working right", I checked in today for an Aeroplan flight (I'm SE) with my wife and son.

The Web site wanted money for bags. As in, it will cost money to have any bag.

As in, zero (i.e. 0, nada, nothing, none) bags allowed for any of us. The AC checkin site wanted $150 or some silly amount to check a bag. For all of us, it would have been $600+

I figure it's an IT fail. Called in. I'm still allowed three bags free. The agent sounded exasperated.

Can someone just fire the people who cause all this aggravation?
It's only an "IT fail" ' cause you refused to pay.
KenHamer is offline  
Old Mar 9, 13, 6:30 pm
  #7  
Original Member
 
Join Date: May 1998
Location: Vancouver, Canada
Posts: 6,187
Wirelessly posted (Mozilla/5.0 (BlackBerry; U; BlackBerry 9780; en-US) AppleWebKit/534.8+ (KHTML, like Gecko) Version/6.0.0.448 Mobile Safari/534.8+)

Originally Posted by xray
Same thing happened to us on our last reward ticket in Biz - no bags allowed without a fee. So I just checked us in with no bags and dealt with it at the airport... Annoying - what if someone didn't know better and just paid ?
It's sometimes hard to avoid the conclusion that that's the whole point.
KenHamer is offline  
Old Mar 9, 13, 6:50 pm
  #8  
 
Join Date: Sep 2000
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Programs: Aeroplan SE AND 1MM, HHonors Gold, Marriott Rewards Gold, Fairmont President Club Platinum
Posts: 9,030
Does the Aeroplan status of the person from whose account the award is redeeemed and/or the Aeroplan status of the passenger who is flying always show up on the PNR? If not, this may in part explain what happened to the OP and his family.
FlyerGoldII is offline  
Old Mar 9, 13, 6:55 pm
  #9  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2000
Location: Mississauga Ontario
Posts: 3,772
Originally Posted by FlyerGoldII View Post
Does the Aeroplan status of the person from whose account the award is redeeemed and/or the Aeroplan status of the passenger who is flying always show up on the PNR? If not, this may in part explain what happened to the OP and his family.
I was on my own PNR.

I'm SE.

It said 0 bags.

$150 or some stupid sum *per bag.*

I can't make this .... up.

And so I phoned in, they said "error."
InTheAirGuy is offline  
Old Mar 9, 13, 7:25 pm
  #10  
 
Join Date: Sep 2000
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Programs: Aeroplan SE AND 1MM, HHonors Gold, Marriott Rewards Gold, Fairmont President Club Platinum
Posts: 9,030
Originally Posted by InTheAirGuy View Post
I was on my own PNR.

I'm SE.

It said 0 bags.

$150 or some stupid sum *per bag.*

I can't make this .... up.

And so I phoned in, they said "error."
Did your boarding pass show your SE status?
FlyerGoldII is offline  
Old Mar 9, 13, 7:28 pm
  #11  
 
Join Date: Apr 2003
Location: YYZ
Programs: AC E50K, Amex Plat, Fairmont Plat, NEXUS, Aman-user (not really a -junkie)
Posts: 1,663
Our award was from my husband's account - we're both Elite and they were Biz tickets so really no reason for 0 bags...
xray is offline  
Old Mar 9, 13, 7:31 pm
  #12  
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver, BC
Programs: Aeroplan, Hertz Gold
Posts: 1,102
Reward tickets don't allow you to include your FF number, so the computer doesn't know your status. It assumes you're just a regular passenger. The smart thing would have been to allow FF numbers be included and show 0 points for each leg, like BA does, but that would be too complicated for AC.
guessaaa is offline  
Old Mar 9, 13, 7:32 pm
  #13  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2000
Location: Mississauga Ontario
Posts: 3,772
Originally Posted by FlyerGoldII View Post
Did your boarding pass show your SE status?
yes, it does. it shows S100K.

So it goes back to my point -- is this a new scam, or an IT error?

Clarification?
InTheAirGuy is offline  
Old Mar 9, 13, 7:37 pm
  #14  
Original Poster
 
Join Date: Apr 2000
Location: Mississauga Ontario
Posts: 3,772
Originally Posted by guessaaa View Post
Reward tickets don't allow you to include your FF number, so the computer doesn't know your status. It assumes you're just a regular passenger. The smart thing would have been to allow FF numbers be included and show 0 points for each leg, like BA does, but that would be too complicated for AC.
I didn't put my FF number in. It's an Aeroplan ticket. It just showed up when I printed the boarding pass. And wanted 0 bags, and $150 per bag above that.

Anyone around here knows that Aeroplan tickets have never shown Aeroplan status on a boarding pass for some many years.

Now, apparently, it does. It big bold letters.

So why, all of a sudden, on an Aeroplan ticket, does the system want a) 0 bags, b) 1 bag for $150 and c) you call in and they say, "whoops, sorry about that!"

Try it yourself. Like I said, I can't make this .... up.

Is this part of the new Altitude meltdown and the war between the two organizations?

Or just an IT fail?
InTheAirGuy is offline  
Old Mar 9, 13, 8:13 pm
  #15  
 
Join Date: Apr 2003
Location: YYZ
Programs: AC E50K, Amex Plat, Fairmont Plat, NEXUS, Aman-user (not really a -junkie)
Posts: 1,663
Originally Posted by InTheAirGuy View Post
Try it yourself. Like I said, I can't make this .... up.

Is this part of the new Altitude meltdown and the war between the two organizations?

Or just an IT fail?
I think it's an IT fail as our flights were at the end of January...prior to Altitude meltdown...
xray is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Search Engine: